Creatieve Schrijfgong

Creatieve Schrijfgong* met citaten van Vincent van Gogh

Je kunt vandaag beginnen!

 

Op 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Het hele jaar door eren verschillende steden in Europa de kunstenaar met bijzondere tentoonstellingen en evenementen rond het thema 125 jaar inspiratie. Shodo doet dit middels een creatieve schrijfgong van 100 dagen rondom citaten uit de brieven van Vincent.

 


Afgelopen zomer ben ik in Frankrijk op vakantie geweest en heb ik veel plaatsen bezocht waar Vincent ook was geweest, had gewerkt en gewoond. Door in die omgeving te zijn en zijn schilderijen opnieuw te bekijken, raakte ik steeds meer onder de indruk van zijn werk.

 

Thuis gekomen wilde ik naar zijn werk kijken en over hem als man en kunstenaar lezen. Ik wist niet dat hij zoveel prachtige brieven had geschreven, maar toen ik in het boek “De kunst van het woord” was begonnen werd ik direct geraakt – zijn brieven zijn een bron van creativiteit waaraan ik me wil laven. Langzamerhand ontstond het idee om een creatieve schrijfgong te maken waardoor onze eigen creativiteit geprikkeld en uitgedaagd kon worden. Begin vorig jaar heb ik een eerste schrijfgong gemaakt van citaten van Etty Hillesum en dat werd een enorm inspirerend succes.


In deze nieuwe schrijfgong staat het thema “creativiteit” centraal, iets waar we in onze overvolle en drukke levens veel te weinig tijd en aandacht aan schenken. Ieder mens is creatief! Daar ben ik heilig van overtuigd. Wanneer we hier iedere dag een beetje meer ruimte voor scheppen ervaren we nieuwe energie, leven we meer in balans en ontdekken we wat echt wezenlijk voor ons is.

 

‘Er zijn zoveel mensen, vooral onder onze vrienden,

die denken dat woorden niets voorstellen.

Integendeel, nietwaar,

het is even interessant en even moeilijk om

iets goed te zeggen als om iets te schilderen.

Er is de kunst van lijnen en kleuren,

maar de kunst van het woord is en blijft evengoed bestaan.’
Vincent van Gogh aan Emile Bernard, 19 april 1888


Hoe werkt het?

Tijdens deze 100 dagen schrijven we iedere (!) dag een half uur. We beginnen met het overschrijven van het citaat van de dag en schrijven een half uur achter elkaar door. Soms zullen we schrijvend diep ingaan op het citaat zelf en op andere dagen is het citaat als een poort naar een lang vergeten herinnering of een verrassende associatie. De kunst is om het vooraf niet te willen sturen, maar het te laten gebeuren, naar je pen en je hart te luisteren zonder oordeel!

 

De oefening oogt heel eenvoudig, maar wanneer je dit 100 dagen mét aandacht doet, zal je via de woorden van Vincent én die in je eigen dagboek heel dicht bij jezelf uitkomen.

 

Een schrijfgong kent maar een paar regels

  • het duurt precies 100 dagen
  • je doet iedere dag dezelfde oefening mét aandacht
  • wanneer je de dagelijkse oefening vergeet te doen, begin je weer opnieuw op de éérste dag van de gong
     

En aanvullend op het dagelijkse schrijven…

  • ga je eens per week op stap om iets te doen dat je inspireert. Dit kan zijn een museum bezoeken, naar de film, een verzameling bekijken, gaan lunchen in een restaurant met een exotische keuken, een creatieve workshop volgen, een stadswandeling maken door je eigen woonplaats, een NS- rondwandeling maken in een voor jou onbekende provincie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er is slechts één maar… je onderneemt dit alles helemaal alléén, zonder kinderen, vrienden en collega’s. Het is echt een solo-excursie. Na afloop plaats je een kort berichtje op het weblog.

 

Citaten

Eens per week verschijnen er 7 nieuwe citaten uit de brieven van Vincent op het weblog, die je vervolgens kunt downloaden en uitprinten. Ook wanneer je in deze periode op vakantie gaat kun je de citaten uitgeprint graag meenemen. Ik maak dankbaar gebruik van het boek "De kunst van het woord – zijn mooiste brieven" (2014) . Een prachtig boek dat ik je kan aanbevelen, maar wat niet noodzakelijk is om de schrijfgong te volgen. Bij het citaat van de dag, dat op het weblog verschijnt, staat ook een link naar de brief, zodat je die in zijn geheel op het internet kunt lezen.

 

Weblog

Daarnaast wil het besloten weblog ook een digitale ontmoetingsplek zijn voor iedereen die met deze creatieve schrijfgong bezig is en ervaringen met anderen willen delen. Zo kun je behalve je schrijfervaringen delen als ook waar jij op excursie naar toe bent geweest. Op deze manier kunnen we elkaar volop inspireren met ervaringen, ideeën en informatie. Gaandeweg wordt er een digitale bibliotheek ingericht waar je artikelen over Vincent en achtergrondinformatie kunt lezen en downloaden.

 

Kosten

€ 32,50 voor de complete schrijfgong van 100 dagen.

Je kunt je inschrijven via de webwinkel >>

 

Factuur en Annulering

De deelnemer ontvangt een week na aanmelden de factuur via de mail. Wil bij de betaling het factuurnummer vermelden? 

Daarna ontvangt men de inlogcode voor het weblog. Zodra die is verstuurd is annuleren – ongeacht de reden – niet meer mogelijk en men betaalt de volledige cursusprijs van € 32,50
Middels de inschrijving via de webwinkel geeft men aan hiermee akkoord te gaan.


Startdatum

Vanaf 1 juni 2015 kun je beginnen wanneer je maar wilt.


Benodigdheden

  • Pen en papier
  • Inlogcode voor het afgeschermde weblog
  • Computer en printer om citaten te downloaden en het speciale weblog te bezoeken
  • Kookwekker of timer
  • Agenda om de excursie te plannen

 

Aanbevolen Literatuur

  • Vincent van Gogh: “De kunst van het woord – zijn mooiste brieven”
  • Christine de Vries: “Dagboek als spiegel” >>
  • Christine de Vries: "Innerlijk pelgrimeren" >>

 

Extra inspiratie

Tijdens deze schrijfgong worden er ook een aantal creatieve workshops georganiseerd, die allemaal zeer geschikt zijn als wekelijkse excursie.

Zodra de data bekend zijn krijgen alle deelnemers via de mail een uitnodiging.
 

  • Schrijfmuseum met Christine de Vries in juni t/m augustus >>
  • Schrijfcafé op 16 juni "In het spoor van Vincent van Gogh" met Christine de Vries >>
  • Creatieve workshop met Marianne Snoek op zaterdag, 19 september 2015 – een unieke workshop met een geweldige docente: echt een aanrader!! Informatie over deze workshop en hoe je kunt aanmelden via de website van Marianne >>

    [* Marianne Snoek is degene die het concept/begrip GONG vanuit oude martiale tradities heeft toegepast als oefening in tekenen. Mede door haar inspiratie is deze schrijfgong ontstaan. Meer informatie over haar werk vind je hier >>]

 

De kunst van het woord – zijn mooiste brieven

Vincent van Gogh was behalve een baanbrekend kunstenaar ook een begenadigd schrijver. De honderden brieven die hij aan zijn broer Theo en aan kunstenaarsvrienden als Paul Gauguin en Emile Bernard schreef, zijn een niets verhullend commentaar op zijn leven en kunstenaarschap. Tegelijkertijd hielp het schrijven hem zijn gedachten te ontwikkelen: schrijven als vorm van denken – over kunst, leven, literatuur, schildertechniek en artistieke ambities. Over voortdurende strijd en gering succes; over vertwijfeling en ziekte.


Het observatievermogen van Van Gogh en zijn scherpe analyses van mensen en omstandigheden gaan gepaard met een sterk taalgevoel en trefzekere formuleringen. Hij schreef recht uit het hart, ongepolijst en eerlijk. Vrijblijvendheid was voor Van Gogh een doodzonde en net als in zijn kunst staat er bij het schrijven altijd iets op het spel. Door die gedrevenheid behoren zijn brieven tot de meest aangrijpende kunstenaarscorrespondenties uit de wereldliteratuur. Leo Jansen, Hans Luijten en Nienke Bakker maakten als editeurs in het Van Gogh Museum, in samenwerking met Huygens ING, de succesvolle en gelauwerde zesdelige uitgave van de correspondentie van Vincent van Gogh die in 2009 verscheen. In De kunst van het woord hebben zij de ultieme selectie van de 265 mooiste brieven samengesteld en ingeleid.


‘Het beste medicijn tegen artistieke twijfel. Proza om je aan te laven – troostrijk en diep.’ Frank Westerman

 

‘Onopzettelijk schrijft hij uitspraken neer, die in geen enkel citatenboek zouden mogen ontbreken.’ W.F. Hermans


‘Ik was er ondersteboven van. Ik had met hem niet alleen een geniaal schilder, maar ook een groot schrijver ontdekt.’ Jan Wolkers


‘Wie hem leest ontmoet een persoonlijkheid, iemand die een pen kon hanteren.’ Maarten ’t Hart


‘Zijn brieven vormen een groots literair testament, welsprekend en vol ontboezemingen. De nalatenschap van een uitzonderlijk schilder.’
John Updike


‘Een zeldzaam zuivere stijl.’ Charles Bukowski

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *