Een haiku per dag

Dit jaar schrijf ik iedere avond een haiku. Het is een hele fijne manier om terug te kijken op mijn dag en een moment uit te kiezen dat me heeft geraakt. Het lijkt heel eenvoudig om te doen, maar er is veel meer aan haiku te ontdekken dan alleen de vorm: 3 regels met 5-7-5 lettergrepen.

Er zijn allerlei tradities binnen de kunst van haiku schrijven. Sommige scholen houden strikt vast aan de 17 lettergrepen en andere bieden meer vrijheid. Een haiku roept ook bij de lezer een ervaring op. Dat maakt het lezen van haiku ook fijn. Het zijn maar een paar woorden, maar bij een rake haiku gaat er een wereld voor me open.

 

voor de wind verstopt
achter een kleine zandduin
is het al zomer

  • Christine de Vries

 

Haiku Kring Nederland

Ik ben eind vorig jaar lid geworden van Haiku Kring Nederland en ga later deze maand naar een haiku kern bij mij in de buurt. Vooraf leveren alle leden van de kern anoniem een haiku in, die vervolgens door iedereen wordt gelezen en tijdens de bijeenkomst van commentaar voorzien. Nou ben ik niet zo’n voorstander van elkaars werk becommentariëren, maar in deze situatie vind ik het wel een uitdaging. Ik kijk er naar uit!

 

Wat is een haiku?

Een uitgebreid antwoord vind je op de website van HKN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *