Bekijk hier de uitzending ‘de Verwondering’

Etty Hillesum is ook voor Sytze Ypma een belangrijke bron van inspiratie.

Zie hier de uitzending “de Verwondering” van de KRO/NCRV van afgelopen zondagochtend.

Voor Sytze Ypma, predikant in Franeker, is de joodse schrijfster Etty Hillesum een belangrijke bron van inspiratie. Eind november is het vijfenzeventig jaar geleden dat Etty Hillesum in Auschwitz op 29-jarige leeftijd werd vermoord. Zij liet een dagboek na, waarin ze beschrijft hoe ze tijdens de oorlogsjaren God in zichzelf ontdekt. Voorbij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog bleek een innerlijke wereld te liggen, die vrede en vertrouwen bracht.

Sytze Ypma leerde het werk van Etty Hillesum kennen toen hij als theologiestudent een periode doormaakte waarin hij zo ongeveer aan alles twijfelde. Vooral aan de almachtige God uit zijn jeugd, waar hij als angstig jongetje – knielend voor het vensterraam – naar had gezocht. Toen hij in een Utrechtse boekhandel een regel uit het dagboek van Hillesum las, was hij meteen verkocht. De verre God van buiten kon veranderen in een God die heel nabij was, in zijn diepste zelf.

Sytze Ypma groeide op als oudste zoon uit een bakkersgezin. Het was de bedoeling dat hij de zaak van zijn vader zou overnemen, maar als predikant bakt hij vooral ‘geestelijke broodjes’. Brood is wat hem betreft een metafoor voor de protestantse eredienst. Zijn eigen band met het goddelijke onderhoudt Ypma door psalmen te lezen en te mediteren: ‘Etty Hillesum ontdekt in zichzelf een centrum van stilte. Dat herken ik. Ik weet precies wanneer ik daar ben. Dan voel ik, nu ben ik heel.’

Inspiratietekst

Eigenlijk is mijn leven één voortdurend ‘naar binnen luisteren’, in mijzelf, in anderen, in God. En als ik zeg: ik ‘luister naar binnen’, dan is het eigenlijk God in mij, die ‘naar binnen luistert’. Het wezenlijkste en diepste in mij dat luistert naar het wezenlijkste en diepste in de ander. God tot God.
(17 september 1942)

Uit: Klaas A.D. Smelik (red.), Etty, De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941-1943. Uitgeverij Balans: Amsterdam, p. 549.

Een reactie op “Bekijk hier de uitzending ‘de Verwondering’

 1. Goudsbloem

  Elke zondag geniet ik van de Verwondering.
  Zulke mooie gasten en inspirerende woorden zoals
  ook afgelopen zondag met Sytze Ypma.
  “Naar binnen luisteren”wat een prachtig gezegde.
  En als je op die tijd niet naar de tv kan kijken, kan je het altijd nog
  later zien op internet.
  Warme groet,
  Goudsbloem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *