Agenda als dagboek

In alle soorten en maten

liggen de agenda’s voor het komende jaar in de winkels. Ik heb al jarenlang dezelfde papieren agenda  met op de linker pagina een indeling voor een hele week en op de rechter pagina alle ruimte voor notities. Deze agenda (Traveller’s Notebook van Midori)  heeft een stevige leren omslag, die met de jaren alleen maar mooier wordt. En toch kan ik de verleiding niet weerstaan om de stapel nieuwe agenda’s in te kijken.

 

Agenda als dagboek

De afgelopen jaren heb ik verschillende agenda’s gebruikt als aanvulling op mijn dagboek.

 • In 2015 en 2016 heb ik een mini Moleskine agenda (per dag één pagina) gebruikt om er iedere dag een elfje in te schrijven.
 • In 2017 heb ik een weekagenda gebruikt om iedere dag een haiku in te noteren.
 • En voor 2018 heb ik een eenvoudige agenda gekocht om iedere dag een korte aantekening in te maken over de voortgang van mijn schrijfproject. Hierin komen alleen een korte opsomming van feiten: waarover, hoe lang en waar heb ik die dag geschreven. Zo houd ik overzicht en focus.

 

Een week- of maandkalender

kun je heel goed gebruiken als je aan een langdurig project werkt. Schrijf een paar trefwoorden in het blokje van de dag, zodat je in een oogopslag jouw vorderingen kunt bijhouden en behaalde mijlpalen kunt vieren!

Werk je aan verschillende projecten tegelijkertijd? Gebruik dan een familiekalender waar ieder project een eigen kleur of kolom heeft.

 

Welke agenda en/of kalender gebruik jij?

4 reacties op “Agenda als dagboek

 1. margo vonk

  Voor het eerst eens geen voorgeprinte agenda maar een leeg boek gekocht. Toevallig is dit boek een ‘bullet journal’. Eigenlijk best handig, want er staan geen lijntjes in, maar puntjes. Ideaal om te beschrijven én te betekenen ;^).
  Verder zijn er enkele pagina’s voorbedrukt als inhoudsopgave. Zo kan ik voortaan belangrijke aantekeningen sneller terugvinden.

 2. José Verkerk

  Ik gebruik al een paar jaar een Moleskine weekly notebook, dit jaar heb ik gekozen voor zwart met een harde kaft. De lege rechterpagina gebruik ik voor te doen lijstjes, uitspraken die ik wil onthouden en soms plak ik er iets in. Ben aan het nadenken of ik bulletin journaling leuk zou vinden, maar ik ben er nog niet uit of het bij me past.

  1. Christine de Vries

   Moleskine is ook een favoriet merk van mij. Ik heb jarenlang dezelfde agenda gebruikt, maar dan met zachte kaft. Nu gebruik ik de notitieboeken extra Large met zachte kaft als dagboek.

   Bulletin journal heb ik wel geprobeerd, maar het was voor mij te beknopt, al houd ik wel erg van het lijstjes-karakter. Ik wil graag meer vrije ruimte hebben om te kunnen schrijven. Dat is overigens ook de reden dat ik veel liever op ongelinieerd en ongestippelde pagina’s schrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *