Beeld en woord is een gouden combinatie

Het werk van Christine de Vries wordt gedragen en gevoed door woorden. Ze schrijft boeken en cursusprogramma’s over de weg van het schrijven en ze begeleidt mensen die op die weg innerlijk op reis gaan. “De belangrijkste elementen zijn het schrijfproces en de betekenis die de cursist geeft aan de woorden die op papier verschijnen. Het gaat niet om mooi of literaire kunnen schijven, maar om verbinding te maken met wat er in je leeft, hier zelf betekenis aan geven en te ontdekken wat wezenlijk is voor jouw ziel. Die manier van werken herken ik in SoulCollage® methode. Ook hier gaat het niet om mooi, maar om wat de collage voor de maker betekent en wat er als het ware zichtbaar en uitgedrukt wordt in beeldentaal. Beeld en woord vind ik een gouden combinatie en ik maak er dankbaar gebruik van. In mijn workshop “Spiegels van de ziel” bewandel ik beide sporen, want het is die combinatie die ons vaak moeiteloos naar een nieuwe plek in ons innerlijk landschap leidt.

Schrijvend leren we onszelf en de beelden te bevragen en alles met vriendelijke nieuwsgierigheid te onderzoeken. De woorden die we schrijven helpen om onze aandacht te richten en ons te verbinden met de beelden, waarna we diep kunnen luisteren naar wat zij ons willen vertellen. Door aan de beelden de juiste vragen te stellen in combinatie met een inspirerende schrijftechniek, leren we de beeldentaal van onze ziel te verstaan en wint de collage aan diepte en betekenis. Woord voor woord schrijven we onze een weg naar binnen waar verrassende antwoorden, inspiratie en speelse creativiteit op ons wachten.”

Een van haar deelnemers schreef na afloop: “Wat heerlijk om in alle rust en ruimte te kunnen schrijven en een SoulCollage® kaart te maken waarbij je beeld en woord gebruikt om diepere lagen in jezelf aan te boren. Laat de muze haar werk maar doen!”

Dit fragment is onderdeel van een groot artikel over het werken met de SoulCollage® methode, dat is verschenen in het tijdschrift HEUS in nummer 1 – 9de jaargang.

Je kunt hier het hele tijdschrift online lezen.

 

Nadat ik de facilitatortraining heb gevolgd maak ik dankbaar gebruik van deze methode en vul het aan met speelse en creatieve schrijfopdrachten.

Net als bij het schrijven, hoef je hier geen talent voor te hebben, want iedereen leert het spelenderwijs tijdens de workshop zelf toe te passen en te gebruiken.

 

Klik hier voor meer informatie over
WORKSHOP: Spiegels van de ziel
op 1 mei 2021 over Inspiratie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *