Begin van mijn sabbatical

Een andere start

Afgelopen donderdag startte mijn sabbatical, tenminste dat had ik maanden geleden met mijn agenda op schoot bedacht. 1 augustus… het had voor mij een mooie klank en de eerste van de maand gaf me het gevoel van een nieuw begin…

Maar het liep anders. Afgelopen donderdag en vrijdag was ik samen met mijn schoonfamilie hard aan het werk in het huis van Ed, mijn zwager die op 21 juli is overleden. Het waren vermoeiende en emotionele dagen om nog helemaal in de sfeer van afscheid door zijn spullen en huis te gaan en in feite zijn stoffelijk leven op te ruimen. Wat wilden we graag bewaren? Welke dingen hielden voor ons dierbare herinneringen vast? Welke spullen konden worden weggegeven aan de kringloop. En wat mocht weg?

Samen met de vijf broers van Ed en vier schoonzussen vormden we een hecht team. Het was gelukkig niet alleen zwaar.  We hebben ook lachen om de grappige dingen die we tegenkwamen, zoals een schoenendoos vol dobbelstenen! Ook dat was Ed. En we voelden ons gezegend dat we het op zo’n liefdevolle manier samen hebben gedaan en nog steeds doen.

In het weekend was het vreemd stil. Harrie en ik waren veel thuis en we keken naar een filmpje op Netflix. Er kwam niet veel uit onze handen. We waren heel moe en voelden ons een beetje bedrukt. Het was ook vreemd om na weken van intensief contact met familie, de stilte weer te voelen. In de afgelopen weken/dagen gingen er regelmatig tientallen What’s App-berichten op één dag heen en weer en nu is het stil.

 

Poëzie

Vanmorgen ben ik naar de tweede bijeenkomst van de Zomerschool geweest in een kerk bij mij om de hoek. En dit voelde echt als een eerste stap in mijn sabbatical, als laven aan de bron. Heerlijk twee uur ergens heen gaan, waar ik mocht genieten van wat een ander had voorbereid en met passie deelde.

Ik hou zou van poëzie en vooral het samen lezen en schrijven van en over gedichten. Ik ben geen op geen enkele wijze een poëzie-kenner, maar ik hou zo van mooie woorden. En door en gedicht samen met anderen te lezen, ontdek ik zoveel meer!

Vanmorgen was Willem Jan Otten aan de beurt. Hij heeft o.a. een bundel van John Berryman vertaald uit het Engels. En dat heeft hij op een weergaloze wijze gedaan!

Het begin van het eerste gedicht uit “Eleven Addresses to the Lord” van John Berryman, klinkt als volgt:

Master of beauty, craftsman of the snowflake,
inimitable contriver,
endower of Earth so gorgeous & different from the boring Moon,
thank you for such as it is my gift.

I have made up a morning prayer to you
containing with precision everything that most matters.
‘According to Thy will’ the thing begins.
It took me off & on two days. It does not aim at eloquence.

en Willen Jan Otten heeft het als volgt vertaald:

Meester van schoonheid, smid van de sneeuwvlok,
onnavolgbare bekokstover,
begenadiger van een Aarde zo grandioos en anders dan de saaie maan,
dank u voor hoe dan ook mijn gave.

Voor u heb ik een ochtendgebed in elkaar gezet,
het bevat exact dat wat er het meeste toe doet.
‘Uw wil geschiede’, daar begint het mee. Het heeft me anderhalve dag gekost.
Welsprekendheid is niet het doel.

Echt prachtig vind ik het!
Ik laat de woorden heel aandachtig en langzaam rollen over mijn tong…
Ik word stil en verheug me op een uurtje  alleen met mijn dagboek in het gezelschap van deze twee dichters … Ik ga schrijvend op ontdekkingsreis…

Zo is mijn sabbatical vandaag op een prachtige manier begonnen…

 

Af en toe een korte periode offline

Tijdens mijn sabbatical ben ik af en toe een paar dagen of weken offline. Dat betekent dat ik in die periode geen mail zal beantwoorden en geen bestelling zal verzenden.

De eerste keer is vanaf morgen tot maandag 19 augustus. Ik beloof je dat ik alle berichten en bestellingen op 19 augustus zal beantwoorden én verzenden .

Wil je liever niet op jouw bestelling wachten? Bestel mijn boeken dan bij de boekhandel om de hoek of online bij mijn uitgever A3 boeken of bij BOL.

3 reacties op “Begin van mijn sabbatical

 1. Leonie

  Lieve Christine, lieve lezers,

  Dank je wel weer voor wat je weer deelt, Christine. Zo wonderschoon het (vertaalde) gedicht. ZOOO……Blij dat een goeie vriendin me jouw werk werd deed herinneren. Henny als jij dit leest, ook geweldig bedankt.
  Allemaal geluk en licht op jullie pad. En een goeie pas op de plaats indien wenselijk of noodzakelijk.

  HG Leonie

 2. Lia Boesten

  Lieve Christine,

  Ik hoop dat je op een mooie sabbatical terugkijkt, en nieuwe energie en inspiratie hebt opgedaan.Ik wens je een mooi nieuw begin met veel tekens op je weg.
  Ik geniet van het schrijven. Door verbouwing aan en rond mijn huis, schiet het niet echt op en vandaag heb ik pas week drie afgerond. Maar als ik schrijf geniet ik en wat heb je mooie opdrachten geformuleerd. Door aan deze opdrachten te werken geeft het weer zo’n verdieping en inzichten in mijn leven. Dank je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *