Instructie voor gebruik van Zoom

Contact via het scherm

Het was in het begin zeker wennen, want hoe maken we contact met elkaar via een scherm? En hoe zit het met de techniek? Kan ik dat wel en is dat ook voor de deelnemers haalbaar?

Op al deze vragen kan ik nu positief antwoorden. Ik zoom bijna dagelijks met groepen en één-op-één  en ik zie er steeds meer de voordelen ervan in.

 • niemand hoeft te reizen en dat scheelt, geld, tijd, energie en is veilig
 • zodra je een wifi verbinding hebt kun je verbinding maken
 • software dat je als deelnemer nodig hebt is gratis en echt simpel in het gebruik
 • we lopen geen enkel risico op besmetting
 • we kunnen vanuit ons eigen huis contact hebben

 

Kwaliteit & Privacy

Ook tijdens een bijeenkomst via zoom gelden er een aantal spelregels en maken we afspraken, zodat ook deze virtuele ruimte voor alle deelnemers veilig en inspirerend is.

Dat betekent heel concreet dat we

 • alles wat we bespreken tijdens de bijeenkomst niet gedeeld wordt in de wereld daar buiten en dat we geen namen of informatie van andere deelnemers doorgeven aan mensen die er niet bij zijn geweest.
 • We hebben aandacht voor onze omgeving waarin we zoomen. Als onze huisgenoten kunnen horen wat er door andere deelnemers wordt gedeeld, gebruiken we een koptelefoon/oortjes of gaan we in een andere kamer zitten waar we de deur van kunnen sluiten.
 • Iedereen heeft de camera aan, zodat we kunnen zien met wie we contact hebben, want dat zorgt voor verbinding en veiligheid.

Er worden geen opnames gemaakt van de bijeenkomsten, tenzij dit vooraf is afgestemd met alle deelnemers.

 

Wat heb je nodig om deel te kunnen nemen?

 • Goede wifi verbinding – soms is de plek waar je in huis met de computer zit ook nog van invloed op de kwaliteit van de verbinding.
 • Zoom software op je computer, laptop, iPad /tablet of telefoon.
 • Camera op je laptop/computer/tablet/telefoon
 • Microfoon op je laptop/computer/tablet/telefoon

Heb je (nog) geen ervaring met zoom? Dan raad ik je aan om vooraf de onderstaande informatie goed te bestuderen en te oefenen, zodat je tijdens de bijeenkomst je vrij voelt en de techniek niet alle aandacht van je vraagt.

 

Er zijn maar een paar dingen die je gebruikt:

 •  video aan en uitzetten
 • microfoon aan en uitzetten
 • beeld kunnen wisselen tussen gallery view (alle deelnemers zijn zichtbaar) naar speaker view (alleen degene die spreekt is groot in beeld en de rest is klein
 • als je op een iPad werkt, dan kun je maximaal 9 personen zijn. Is de groep groter, dan kun je van rechts naar links over het beeld vegen naar de andere deelnemers van de groep. Dit geldt alleen als je gallery view aan hebt staan.

 

Wat te doen bij storing?

Het kan soms gebeuren dat het inloggen bij Zoom hapert. Het makkelijkste is om dan eenvoudig de groep te verlaten (leave meeting) en opnieuw in te loggen. Heel vaak lukt het dan wel.

Je kunt ook mijn telefoonnummer noteren voor het geval je hulp nodig hebt: 06-15524891 (alleen te gebruiken tijdens de bijeenkomst.)

 

Heldere instructie zoom op computer/laptop

 

Geschreven handleiding voor Zoomen op de iPad

Op het internet heb ik deze heldere handleiding gevonden.

 

Zoomen via telefoon of tablet

 

Software downloaden & Update

Ook is jouw Zoom verbinding veel stabieler als je vooraf een GRATIS het programma van Zoom vooraf download via deze link: https://zoom.us/download

Wanneer je ZOOM al  gebruikt, is het belangrijk voor de kwaliteit van de verbinding om een update van de nieuwste versie te downloaden!

2 reacties op “Instructie voor gebruik van Zoom

 1. Christine de Vries Bericht auteur

  nog een reactie van een deelneemster

  heel veel dank voor de fijne zoom lessen die je geeft!
  Ik ben erg blij met de rijkdom en helderheid die je op een hele prettige en laagdrempelige manier deelt!

 2. Christine de Vries Bericht auteur

  Ervaring van een deelneemster na een ochtendbijeenkomst “Scriptio Divina”

  Ik vind het bijzonder dat zo’n Zoom-bijeenkomst toch iets extra’s brengt: je kunt in verbinding met anderen zijn, terwijl je in je eigen omgeving ook helemaal in je eigen coconnetje kunt zitten en daardoor nog beter in verbinding met jezelf kunt blijven. Verrassend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *