Dankbaarheid maakt gelukkig

Oneindige lijst vol geluk

Het begon als een uitdaging van een vriendin: schrijf duizend dingen op waar je van houdt. Voor de Canadese schrijfster Ann Voskamp werd het een ommekeer in haar leven. De lijst leerde haar te leven uit dankbaarheid.

Je kunt niet tegelijkertijd bang én dankbaar zijn.

Ann Voskamp

Dit idee inspireerde mij tot het schrijven van een hele lange lijst met dingen waar ik dankbaar voor ben. Door elke dag dit op te schrijven word ik bewust van wat in dit moment aanwezig is. Het zijn heel vaak de kleine dingen die me zo laten verwonderen, stilvallen en verheugen. De eerste honderd zijn zo geschreven, maar dan vraagt het om dagelijks bewuster te kijken. Het helpt mij om de lijst (die schrijf ik in een apart notitieboek) en pen  zichtbaar in huis neer te leggen, zodat ik er verschillende keren per dag aan wordt herinnerd . Het maakt het gemakkelijk om ook in het moment mijn oneindige lijst vol geluk aan te vullen. Aan het einde van de dag terugkijken is ook zo’n fijn moment. Vlak voordat de lichten uitgaan en ik in bed stap, lees ik terug wat ik die dag al heb genoteerd en kijk ik in het licht van dankbaarheid terug op de afgelopen dag. Wat heb ik opgemerkt waar ik van houd en dankbaar voor ben? Soms is het iets in de wereld buiten mij, soms verschijnt het als een inzicht, een gevoel, gedachte of gebed. De ene dag schrijf ik meer dan tien items achterelkaar en er zijn dagen waarop ik niets lijk te kunnen vinden dat het opschrijven’ waard’ is. Er zijn zelfs enkele dagen bij geweest waarop ik het opschrijven en terugkijken op de dag compleet ben ‘vergeten’, omdat ik mezelf liet opslokken door drukte en met een overvol hoofd en aanhoudende gedachten mijn bed in tolde. Hoe fijn is het daarna om het tij weer te voelen keren door te schrijven en te merken dat de mist in mijn hoofd is verdwenen en ik weer de toewijding voel om aandachtiger in het moment te leven.

Dit lijstje is een voorbeeld van items die een plek hebben kregen in mijn oneindige lijst vol geluk:

 • Frisheid in de ochtend, de dauw sprankelt als kristallen in de zon
 • Wasmachine die alle was wast, ik hoef het alleen maar op te hangen om te drogen
 • Harrie die een heerlijke maaltijd staat te koken
 • Overbuurmeisje streelt zacht de poes, die stil in de vensterbank zit
 • Uurtje samen in herfstzon, achterin de tuin
 • Pepernoten bij de koffie
 • Stille tijd in de vroege ochtend wanneer het binnen en buiten nog heel rustig is
 • Heerlijk geslapen vannacht
 • Gemberthee drinken met Anky en genietend van onze hartverwarmende gesprekken

 

December is De maand van Dankbaarheid

De laatste maand van het jaar ervaren we vaak als heel erg druk. We hebben meer afspraken met vrienden en familie, we besteden veel meer aandacht aan de inrichting van ons huis, we koken uitgebreider en kopen voor elkaar cadeaus om te vertellen hoeveel de ander voor ons betekent. Zo worden we uitgenodigd om dankbaarheid nog veel meer toe te laten in ons hart en vanuit die rijkdom het te delen met anderen.

We kunnen alleen geven wat we zelf al hebben ontvangen. En in het geven ontvangen we zelf ook weer.   Dankbaarheid is niet gekoppeld aan spullen, luxe maaltijden of extra kleurrijke verlichting in de huis en tuin. Het is een innerlijke houding in ons hart, die groeit door dit bewust te oefenen. Gun jezelf dit jaar een hele bijzondere December maand, door meer dan ooit je te openen voor de weg van dankbaarheid.

 

Hoe kun je het beste starten?

  • Geef jezelf het cadeau van een apart opschrijfboekje
  • Start op 1 december en blijf schrijven t/m 31 december
  • Schrijf dagelijks nieuwe items in jouw lijst, het aantal mag per dag verschillen
  • Noteer de dag en de datum
  • Herhalingen mogen zeker, ze laten je zien wat echt belangrijk voor je is
  • Nummer elk item in je lijst
  • Schrijf kort en bondig
  • Leg jouw opschrijfboekje ergens zichtbaar neer in huis
  • Kijk zowel naar buiten als naar binnen om te ontdekken waar je dankbaar voor bent.
  • Schrijf onder dit bericht over je ervaringen gedurende de maand. Dit te delen is inspirerend voor jou én anderen.
  • Kijk op 1 januari terug en sta stil bij de volgende vragen:
   • Hoe heb je deze maand van dankbaarheid ervaren?
   • Hoe lang is jouw lijst van geluk geworden?
   • Smaakt het naar meer? Is het schrijven van deze lijst vol geluk  iets is waar je mee door wilt gaan?
   • Zo ja, ben je klaar voor de uitdaging om jouw eigen lijst van 1000 items te schrijven?
   • Noteer dit als eerste item op de eerste dag van het nieuwe jaar en geniet van alle dankbaarheid die je zal ervaren.

 

Meer over Ann Voskamp

 

Meer over de kunst van het lijstjes schrijven

auteur: Christine de Vries
met tekeningen van: Pol Wijnberg
uitgeverij: A3 boeken
prijs: € 9,95 + verzendkosten

Dit schrijfboekje biedt ruimte voor veertig lijstjes en een gedetailleerde tekst van elk lijstje.

Veel mensen maken wel eens een lijstje, vooral van dingen die ze nog moeten doen en niet mogen vergeten. Maar je kunt ook lijstjes van andere dingen maken. Bijvoorbeeld van positieve ervaringen, bijzondere plekken of inspirerende zaken. Het is de truc om niet te veel na te denken bij het maken van een lijstje, maar de items spontaan uit je pen te laten vloeien. Dan weet je zeker dat ze uit je hart komen. Daarna kies je een item uit het lijstje om nader te verkennen. Je zult merken dat er een hele wereld achter verscholen gaat. Jouw eigen wereld. Aan het eind kijk je terug op alle gedetailleerde teksten en ontdek je wat het maken van de lijstjes jou heeft gebracht. Dat zal meer zijn dan verwacht. Lees meer…

Bestel hier het schrijfboekje

 

Meer over Dertig Dagen Dankbaarheid in December op Facebook

Natascha Bruti biedt een prachtig (gratis) project over dankbaarheid op Facebook aan. Iedere dag in december verschijnt er in de Facebookgroep nieuwe inspiratie over het thema dankbaarheid. Je kunt er net zoveel tijd aan besteden als je zelf wilt. Je vindt haar via deze link

Natascha schrijft:
Iedere ochtend verschijnt in de groep een nieuwe afbeelding met een vraag of oefening. Ik geef je een suggestie hoe je er kort aandacht aan kunt schenken, of juist uitgebreider. Naar gelang je tijd en zin hebt die dag. Misschien wil je jouw schatten van de dag wel delen in de groep. Wees daarin van harte uitgenodigd. Dat mag altijd en moet nooit. Ik zal hashtag gebruiken (dat is dit teken #) bij de dagelijkse uitnodigingen. Ik schrijf dan #dag3bij 3 december. Dan kun je steeds elke uitnodiging terugvinden door in de zoekfunctie van deze groep de hashtag gevolgd door de dag (bijvoorbeeld #dag3) in te geven wanneer je iets terug wilt lezen.

Moge wij elkaar inspireren en samen dit wonderlijke leven vieren.


Inspiratieblog Archief 2023

Iedere donderdag verschijnt op het blog van Shodo een bericht vol inspiratie en informatie over de weg van het schrijven. Hieronder vind je de lijst met de berichten die eerder zijn verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *