De Helende Schrijftafel

Een nieuw initiatief

Al ruim 15 jaar geleden ben ik gestart met een maandelijks Shodo Schrijfcafé. Ik heb nooit kunnen vermoeden dat dit idee zal uitgroeien tot een concept dat nu op meer dan 60 locaties in het land wordt aangeboden. Een paar jaar geleden heb ik het Shodo Schrijfcafé in Alkmaar overgedragen aan een geweldig team, dat het iedere 3de dinsdag van de maand weer begeleidt. (tijdelijk online)  Alle schrijfcafés hebben hun eigen kleur en vorm gevonden, maar het plezier in het samen schrijven delen we allemaal!

En nu start ik in november 2020 met een hele nieuwe maandelijkse schrijfgroep voor een speciale doelgroep!

 

De helende Schrijftafel

In oktober 2020 heb ik een uitnodiging verstuurd aan mensen die zelf de diagnose kanker hebben (gehad) en graag helend willen leren schrijven. Hier kwamen zoveel reacties op, dat ik helaas niet iedereen een plek in de speciale workshop kon aanbieden. En dat raakte in mijn verlangen om mensen de kracht van het helende schrijven aan te bieden, vooral omdat ik uit persoonlijke ervaring spreek wanneer ik zeg: “Schrijven kan écht een helende kracht in jezelf aanspreken!”

In 2012 kreeg ik zelf borstkanker en ben na de nodige behandelingen daar goed doorheen gekomen. Mijn dagboek was voor mij een veilige haven, waar ik tot rust kon komen en op een helende manier mijn gedachten en gevoelens kon ervaren en ordenen.

In de tijd dat ik ziek was en behandeld werd heb ik veel in mijn dagboek geschreven. Godzijdank had ik toen ‘Kennis’ en ‘Ervaring’ als trouwe reisgenoten op het pad van HELEND SCHRIJVEN. Ik hoefde dit pad niet te zoeken in een tijd waarin zoveel donker was, maar kon stap voor stap mijn weg naar licht en heelheid vervolgen.
Uit dankbaarheid voor mijn herstel en vanuit mijn passie voor de weg van het schrijven wil ik graag “De Helende Schrijftafel” starten.

Ik heb jarenlang schrijfgroepen begeleid voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Ik heb o.a. gewerkt voor Kanker in Beeld, Hof van Kairos, School voor Imaginatie en verschillende Inloophuizen in Nederland. Al mijn ervaringen neem ik mee naar de Helende Schrijftafel.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

De Helende Schrijftafel wordt één keer per kalendermaand online aangeboden via Zoom. De bijeenkomsten worden gehouden op donderdagochtend van 10-12 uur, dit is inclusief een pauze.

(Een groot voordeel van  online samenkomen is dat we allemaal in ons eigen huis deelnemen, zonder dat het extra kosten, tijd of energie van ons vraagt om te reizen. Inmiddels zoom ik met heel veel groepen en ervaar steeds weer dat we ook op deze manier een oprecht gevoel van verbondenheid en nabijheid kunnen ervaren.)

Tijdens de bijeenkomst schrijven we aan de hand  van korte creatieve oefeningen en delen we onze ervaringen in kleine groepen. Je hoeft vooraf geen schrijfervaring te hebben, want die bouw je gaandeweg vanzelf op én niets moet! Je schrijft geheel voor jezelf!

HELEND SCHRIJVEN betekent dat we tijdens de bijeenkomst oog leren hebben voor (nog) meer balans in ons leven én dat we oefenen in het bewust richten van onze aandacht. Schrijven gebruiken we als middel en  ondersteuning in ons eigen proces. Het is geen vervanging van therapie of behandeling, maar het kan wel degelijk helpen bij het hervinden van een stevige basis in onszelf. Aan de Helende Schrijftafel gaat het nooit over het schrijven van een “mooie” tekst. Sterker nog, we oefenen tijdens het schrijven en delen in het loslaten van onze oordelen over wat anderen schrijven en wat wij zelf op papier zetten. En dat is zó bevrijdend!

 

Voor wie?

Alle deelnemers hebben zelf de diagnose kanker (gehad). Dit kan heel recentelijk zijn of vele jaren geleden.

 

Data

Voorlopig zijn er deze vier bijeenkomsten gepland en die zijn allemaal los van elkaar te volgen.
Duur: 10-12 uur, inclusief pauze

 • 12 november 2020
 • 10 december 2020
 • 7 januari 2021
 • 4 februari 2021
 • 18 maart 2021
 • 22 april 2021

 

Aanmelden

Klik op deze knop en meld je aan!

Je ontvangt eerst een bevestiging van jouw aanmelding en een paar dagen voor de bijeenkomst ontvang je via de mail een link,  waarmee je kunt inloggen.

 

Annuleren?

Kun je bij nader inzien niet deelnemen? Wil je me dan een berichtje sturen, dan kan ik jouw plek aan iemand anders aanbieden.

 

Kosten

€ 15 per bijeenkomst. Je betaalt alleen als je hebt deelgenomen.

Na afloop ontvang je een bericht met daarin een link waarmee voor jouw deelname kunt betalen én een link naar het blog op de website van Shodo, waar je meer informatie en inspiratie kunt vinden om de komende maand door te blijven schrijven. Ook is er ruimte om ervaringen met andere deelnemers kunt delen en vragen te stellen.

3 reacties op “De Helende Schrijftafel

 1. Anita

  De bijeenkomst vanochtend was weer heel bijzonder. Ik ben zo blij met deze moedige vrouwen, waaronder Christine. Elke keer is het weer een verrassing. De oefeningen, die inzicht geven. Het samen delen van het geschrevene. Het is niet uit te leggen, merk ik, hoezeer deze ochtenden mij raken, wat het met me doet. Ik voel dankbaarheid. Naar Christine, naar alle vrouwen die meedoen. Ik kijk nu al uit naar de volgende keer!

 2. Thonny Oosterlee

  De uitnodiging van Christine raakte mij . Ik voelde mij van harte uitgenodigd en, maakte mij meteen ook bewust hoe makkelijk ik hier bij weg ga.. En met hier bedoel ik mijn borstkanker. Mijn animo om met een groep mensen over kanker te gaan schrijven was niet groot.
  Het was immers klaar voor mij. Juist deze gedachten leken opeens niet meer zo ‘waar’.
  Na 3 helende schrijftafels ben ik Christine dankbaar voor haar initiatief , vorm en inhoud van deze bijeenkomsten.
  Bracht mij veel zinvolle en waardevolle inzichten. Mijn lichaam was ziek, Ik Thonny ben nog ‘dezelfde’ noemde ik dit. Heel is hier een mooier en passender woord voor. Heel als mens, de schrijfoefeningen en met name ook het delen en hardop voorlezen , gaven mij de kans mij bewust te worden hoe is dit voor mij? Wat heb ik hierin nog plek te geven en zonder oordeel aan te nemen ?
  Heb geleerd mij meer nog in rust te laten voeden en leiden door de Bron van Liefde in mij en ons allemaal. Een geschenk van Christine en daarmee als deelnemer aan mijZelf.

 3. Christine de Vries Bericht auteur

  Onder de indruk ben ik van de helende kracht van schrijven. Vanmorgen was de eerste bijeenkomst van “De Helende Schrijftafel”. Negen moedige vrouwen, die zich door de pen en hun verlangen naar heelheid, erkenden wat er nu is en waar ze nu staan in het leven met en na de diagnose kanker.
  We hebben de diagnose (gekregen), maar we zijn het niet! We zijn veel meer dan een ziekte, angst of verwarring. We zijn samen op weg naar heelheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *