De herberg – workshops

Workshops tijdens de retraite

Het boek “De herberg” is zo geschreven, dat iedereen het stap voor stap kan volgen en de retraite geheel zonder begeleiding of hulp van anderen kan beleven.

Echter…

Tijdens onze retraite schrijven we veel alleen. Misschien delen we af en toe iets op het blog of lezen we daar de reacties van anderen. De herberg is geschreven als een retraiteboek dat je solo kunt gebruiken. Alle werkvormen worden stap voor stap beschreven, zodat iedereen met en zonder schrijfervaring er mee op retraite kan gaan.

En het is geweldig om af en toe onze ervaringen met anderen te delen.

Na ruim 25 jaar samen met anderen in groepen te schrijven wéét ik dat het enorm inspirerend is om af en toe in een groep te schrijven en naar elkaars ervaringen te luisteren en te voelen hoe we schrijvend met onszelf en elkaar verbonden zijn.

Leren luisteren zonder oordeel is niet alleen helend, maar ook heel verrijkend. In de teksten die we schrijven ontmoeten wij onszelf en de ander!

Daarom bied ik een aantal workshops aan voor iedereen die op retraite is met “De herberg”. Tijdens de workshop staat één thema centraal. Het thema wordt middels speelse oefeningen (die niet in het boek “De herberg” staan) verkend en verder uitgediept. Aan het einde van de dag zal je met nieuwe inzichten en frisse inspiratie jouw eigen retraite kunnen vervolgen en vormgeven.

Beide workshops hebben een uniek programma dat goed op elkaar aansluit, maar dat je ook afzonderlijk van elkaar kunt volgen. Iedereen, die minimaal de eerste twee retraitedagen in het boek ‘De herberg’ heeft ervaren, is van harte welkom.

 

Workshop “Gastvrijheid”

Zaterdag, 23 maart 2019 van 11 tot 16 uur

Er zijn nog 2 van de 20 plaatsen vrij.

Als herbergier verwelkom je de gasten, die op de deur van jouw herberg kloppen. Je nodigt hen uit om binnen te komen, hun bagage neer te zetten en te genieten van een voedzame en smakelijke maaltijd. Daarna kan men rusten in een sfeervolle kamer met een verrukkelijk bed. De gasten genieten met volle teugen en voelen zich gesterkt door hun verblijf in jouw herberg wanneer zij de volgende dag hun tocht vervolgen.

Maar wat vraagt het van jou als herbergier om deze warme aandacht te hebben voor de behoeften van alle gasten? Wat betekent gastvrij zijn voor jou? En wat vraagt en geeft het jou persoonlijk?

Gastvrijheid, een mooi thema voor de eerste workshop voor de herbergiers. Door stil te staan en dit thema op creatieve en speelse wijze te verkennen, ontdekken we nieuwe aspecten, die de overige retraitedagen goed van pas zullen komen.

 

Workshop “Rouw is de achterkant van de liefde”

Goede Vrijdag, 19 april 2019 van 11 tot 16 uur
Er is nog plaats op de wachtlijst!

Rumi schrijft in zijn gedicht over een ‘menigte verdriet’ dat binnenstormt en hoe dat zelfde verdriet een verrassende kant kan hebben als we ons er voor openstellen en het welkom heten, precies zoals wij het nu ervaren. Wie liefheeft beleeft de vreugde van de relatie en het contact, van zien en gezien worden. En er komt een moment dat we geconfronteerd worden met de achterkant van diezelfde liefde. Het verdriet en gemis kloppen aan op de deur van onze herberg en vragen om een warm welkom.

Tijdens deze workshop leren we de polariteit van liefde en rouw te zien als één geheel. Je kunt het zien als een Lemniscaat, de ene keer ben je meer verbonden met de liefde en de andere keer meer met de rouw. Pas als jij ze beiden kunt verwelkomen in jouw herberg, kunnen ze hun gaven met jou delen.

We hebben ervaring opgedaan met rouw op het moment dat we afscheid moeten nemen van mensen en situaties in ons leven, die we liever (nog) niet los wilden laten. Behalve afscheid door de dood, kun je o.a. ook denken aan scheiding, ziekte, verhuizing en werk.

 

Graag meenemen

  • Jouw exemplaar van ‘De herberg’
  • Los papier is niet nodig, want tijdens de workshop schrijf je in jouw boek. Achterin ‘De herberg’ zijn een aantal lege pagina’s opgenomen, speciaal voor dit doel.
  • Jouw favoriete pen
  • Markeerstift of potlood
  • Lunch (je kunt ook in de buurt heerlijk lunchen)
  • Omslagdoek of vest, omdat het in de kerk soms een beetje fris kan zijn.

 

Kosten

Iedere workshop kost € 50. Dit bedrag is inclusief koffie en (kruiden)thee met lekkers, materiaal en 21% btw.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de webwinkel van Shodo. Geef duidelijk aan voor welke workshop jij je aanmeldt. Daarna ontvang je via de mail een bevestiging van inschrijving en wanneer de groep is volgeboekt kom je automatisch op de wachtlijst te staan. Mocht er een plek voor je vrijkomen, dan wordt die je aangeboden en kun je op dat moment opnieuw besluiten of je wilt deelnemen.

 

Locatie

Remonstrantse Kerk in de oude binnenstad van Alkmaar
Adres: Fnidsen 33, Alkmaar.

Lees hier alles over de locatie en de routebeschrijving.

Parkeren en openbaar vervoer
Je kunt op een paar minuten afstand van de locatie vrij parkeren en het is ruim 20 minuten lopen vanaf het centraal station waar je ook een bus kunt nemen om daarna nog enkele minuten te lopen naar de locatie.

Overnachten in Alkmaar is een goede optie voor diegene die lang moeten reizen.
Je vindt hier een overzicht met vele mogelijkheden.

Een reactie op “De herberg – workshops

  1. Lucia

    Vandaag Goede Vrijdag een inspirerende workshop over Rouw. Niet een, twee, drie een onderwerp waar ik vrolijk van zou worden in eerste instantie. Maar de medaille heeft twee kanten, liefde en rouw. Zonder rouw geen liefde en omgekeerd. Ben trots en dankbaar dat ik deze workshop heb gedaan. Een mooie groep met fijne mensen, verrassende wendingen en inzichten onder de bezielende leiding van Christine. Zo schrijvend merk ik dat ik nu anders tegen rouw aankijk. Ik heb het als een geweldige dag ervaren, zonnig zowel buiten, in de kerk en bij me binnen. Hiermee wil ik iedereen bedanken, het delen, inspireerd en brengt je op een hoger level. Zo ervaar ik het. Christine wederom heel hartelijk dank, het blijft bijzonder en zeer verrijkend. DANK warme groet Lucia en hele fijne en gezellige feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *