De Herberg

4-daagse schrijfretraite

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

  • Rumi

Dit gedicht van Rumi is onze inspiratiebron gedurende de 4-daagse schrijfretraite.

 

Hoe kun je zelf een herberg zijn?

Hoe kun je een plek creëren waar voldoende ruimte is voor wat zich aandient en waar jij je welkom voelt? Als we kijken naar het gedicht van Rumi, dan lezen we dat we alles kunnen verwelkomen en iedere gast met eerbied kunnen ontvangen. Schrijvend staan we stil en openen we ons voor wat gehoord en verwoord wil worden. We luisteren diep naar onszelf en elkaar. We oefenen ons in het loslaten van oordelen op onze persoonlijke weg van gastvrijheid. Pas wanneer we een herberg voor onszelf zijn, kunnen we de wereld welkom heten én trouw blijven aan onszelf.

Deze 4-daagse retraite is speciaal voor deelnemers die op zoek zijn naar verdieping van het schrijfproces als spirituele oefening en ervaring hebben met creatief dagboekschrijven in een groep waarbij het proces belangrijker is dan het product. De dagen hebben een afwisselend programma met momenten van stilte, gezamenlijke en individuele opdrachten en persoonlijke tijd om in te vullen naar eigen wens en behoefte.

Ook de omliggende natuur van het klooster is een prachtige inspiratiebron waar we dankbaar gebruik van zullen maken.

Een deelneemster schrijft een jaar na de schrijfretraite: “Aan de retraite met het gedicht van ‘de Herberg’ heb ik mooie herinneringen. Ik lees nog regelmatig terug . . . echt oogsten vanuit diepgang.”

 

Data

woensdag 25 t/m zaterdag 28 oktober 2017

 

Locatie

De 4-daagse retraite vindt plaats in een gerenoveerd klooster dat gelegen is direct naast het
bekende bedevaartoord “Het Putje” van Heiloo. Indien gewenst kan men tijdens de retraite deelnemen aan kerkdiensten samen met de zusters.

“Juliana klooster”
Hoogeweg Hoogeweg 65
1851 PJ Heiloo
Website van het klooster >>
Routebeschrijving >>

 

Verblijf

Alle twaalf eenpersoonskamers hebben een eigen badkamer en linnengoed (lakens en handdoeken) wordt verstrekt. Aan de groepsruimte grenst de kloostertuin waar we ook veel gebruik van kunnen maken. Het bedevaartsoord kan op verschillende momenten tijdens de retraite worden bezocht.

De maaltijden worden door het klooster gekookt en geserveerd in de refter, waar we als groep gezamenlijk eten. Wanneer men zich ook tijdens de retraite aan een dieet moet houden kan vooraf gekeken worden wat de mogelijkheden zijn.

 

Kosten

Voor verblijf op een eenpersoonskamer betaalt men € 569,- Dit is inclusief 3 overnachtingen, volledige verzorging, retraiteprogramma en 21% btw.

 

Inschrijven >>

De volgorde van aanmelden is bepalend. Er is plaats voor 12 deelnemers.

Aanvullend op de praktische gegevens ontvang ik graag een brief (maximaal 1 pagina) met daarin een beschrijving van jouw persoonlijke ervaring met dagboekschrijven en de cursussen die je hierin hebt gevolgd, als ook je verwachtingen van deze retraite. Hierna krijg je van mij een schriftelijke bevestiging.

Mocht jij of ik hier vragen over hebben, dan maken we een afspraak voor een telefonisch gesprek waarin we onze wensen en mogelijkheden nader verkennen.

 

Annuleringsvoorwaarden

Men kan alleen schriftelijk annuleren.
De voorwaarden gelden ongeacht de reden – ook bij ziekte.
Bij annulering voor 1 september 2017 betaalt men € 25 administratiekosten.
Tot 1 oktober 2017 betaalt men 50% van de kosten.
Vanaf 1 oktober 2017 is annuleren niet meer mogelijk en betaalt men 100%.
Door zich in te schrijven via de website, geeft men aan met deze voorwaarden akkoord te gaan.

 

Voorbereiding op de retraite

Ook raad ik je aan om in het handboek Dagboek als spiegel te lezen, zodat de basistheorie van deze schrijfwijze bekend is. Wanneer je tegelijkertijd een exemplaar van dit boek bij jouw aanmelding bestelt, betaalt Shodo voor verzending in Nederland de verzendkosten. Meer informatie over het handboek >>