Het schrijfvuur gaat verder…

Afronding van de gecertificeerde training

Vorige week vrijdag is voor de veertiende keer de gecertificeerde training “Luisteren naar je pen”© door een zeer enthousiaste groep vrouwen afgerond. Het is prachtig om te zien hoe de deelnemers in de ruim vijf maanden die de training duurt, zich ontwikkelen van passievolle (dagboek)schrijvers tot deskundige cursusleiders. Hun schrijfvuur is opgelaaid, de inspiratie stroomt en plannen worden met passie gemaakt. Ik ben zo blij dat zij er zijn, want alleen met hun hulp kan ik werken aan mijn eigen droom: zoveel mogelijk mensen uitnodigen om creatief en reflectief te leren schrijven.

 

Hoe het allemaal begon

Ik heb altijd al erg van schrijven gehouden en dat heb ik vooral veel gedaan toen ik, gedurende zes jaar, in het buitenland woonde. Een paar maanden voor mijn achtentwintigste verjaardag verhuisde ik naar Aruba, waar ik als verpleegkundige ging werken in het ziekenhuis. Het was een spannend avontuur, vol verrassende levenslessen en heel veel plezier, maar soms ook eenzaamheid en verwarring. De cultuur was zo anders, het werk in het ziekenhuis was niet te vergelijken met mijn ervaringen in de ziekenhuizen in Amsterdam. Ik schreef met veel met familie en vrienden,  maar ook in mijn dagboek. Ik schreef daarin over mijn belevenissen en stelde mezelf vragen om dieper door te kunnen dringen en dat gaf me rust, overzicht, regelmatig antwoorden en inzicht.

 

Brieven

De grootste ontdekken deed ik bij toeval. Ik schreef met zoveel mensen (e-mail was er nog niet, dus alles ging per papieren post), dat het een dagtaak werd om alle correspondenties te onderhouden. Daarom stapte ik over op aerogram ( voorgevouwen luchtpostpapier met daaraan vast de envelop).  Deze brieven waren een stuk korter, waardoor ik sneller tot de kern moest komen over wat ik echt wilde delen. De beperking aan ruimte gaf me focus, hielp me om te verdiepen en gerichter te schrijven, waardoor de brieven betekenisvoller werden. Deze ervaring heb ik in de loop der jaren verder onderzocht en uitgewerkt tot de basis van mijn methode:

door te schrijven met structuur en focus
ontdek je wat er echt toe doet.

 

De eerste cursus

Vijfentwintig jaar geleden gaf ik mijn eerste schrijfcursus aan een groepje vriendinnen. Ik woonde toen in Amerika en gaf mijn cursus de prachtige titel “Write from the heart”.  Na de eerste les vroegen zij of zij nog iemand, die ‘ook zo van schrijven hield’,  konden meenemen?  Al gauw werd mijn huiskamer te klein en verhuisden we naar het buurthuis.

Eenmaal terug in Nederland begon ik weer opnieuw, want niemand begreep waar ik het over had als ik vertelde over mijn passie voor creatief dagboekschrijven in een groep. “Je schrijft toch voor jezelf? Het dagboek is toch privé? Waarom doe je dit dan in een groep?” Na een kort bericht in de plaatselijke krant kwamen er twee cursisten aan wie ik de cursus gaf. We schreven samen in mijn flat in Alkmaar aan de eettafel en ik voelde me gelukkig, want ik had het schrijven met anderen zo gemist!

 

Luisteren naar je pen©

De cursus “Write from the heart” heb ik vertaald, een klein beetje aangepast en een nieuwe titel gegeven. Luisteren naar  je pen© heb ik in de afgelopen jaren aan honderden mensen gegeven. Via de enthousiaste cursisten kreeg ik steeds vaker het verzoek om de cursus op locatie te komen geven. En dat was de aanleiding om mensen te trainen die me daarbij konden helpen. Gelukkig zijn er nu gecertificeerde cursusleiders, die bij mij de training hebben gevolgd en zelfstandig de basiscursus geven, zodat ik ruimte heb om verder te werken aan de ontwikkeling van creatief dagboekschrijven.

De gecertificeerde training geef ik eens per jaar en als ik dan naar de groep nieuwe cursusleiders kijk, ben ik heel blij en dankbaar voor wat de weg van het schrijven mij heeft gebracht. Het schrijfvuur wordt veel verder de wereld ingedragen dan dat ik me ooit had kunnen voorstellen.

 

Kom proeven op 8 september

Ik kan er nog heel veel meer over vertellen, maar het zijn uiteindelijk de oefeningen zelf, die je de ervaring bieden. Pas dan kun je de vraag beantwoorden of deze vorm van schrijven jou inspireert.

Op de tweede zaterdag in september wordt de landelijke introductieworkshop “Luisteren naar je pen”© aangeboden – wellicht bij jou in de buurt. Noteer nu al vast de datum in je agenda, dan kun je er straks bij zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *