Dichterbij Psalmen

Dichterbij Psalmen – contemplatief lezen en schrijven

met Christine de Vries in de Abdij van Egmond-Binnen

Update 15-01-2021
De cursus is wegens de verlengde lockdown geannuleerd. We hopen op betere tijden waar we elkaar weer schrijvend aan één tafel kunnen ontmoeten.

Allen die zich hadden ingeschreven, ontvangen hun geld terug en worden direct geïnformeerd zodra de nieuwe cursusdata bekend zijn.

Heb je ook belangstelling voor deze cursus?
Stuur dan een berichtje via deze link, dan houd ik je persoonlijk op de hoogte.

 

Zijn psalmen alleen voor kloosterlingen of kunnen ze ook een bron van inspiratie en bezinning zijn voor hen die buiten de muren van het klooster leven? Tijdens vier middagen kan men (opnieuw) kennismaken met een klein aantal psalmen. De taal is poëtisch, soms mysterieus en oogt niet altijd even toegankelijk. Maar wanneer we de psalmen met ons hart benaderen, openen zij in ons een grotere ruimte waar we kunnen rusten en ons laven aan de Bron. Contemplatief schrijven brengt ons via woorden op papier naar de zachte fluisteringen van ons hart en nodigt uit om diep te luisteren.

De deelnemers oefenen om iedere psalm open en aandachtig tegemoet te treden. Nadat we verschillende vertalingen hebben gelezen schrijven we bijvoorbeeld onze eigen hertaling of schrijven een gedicht geïnspireerd door een psalm. Eenvoudige schrijfopdrachten en dichtvormen helpen ons om dieper door te dringen in de tekst. “Wat heeft deze psalm of regel mij te zeggen?” is een belangrijke vraag. Lezend en schrijvend combineren we woorden uit ons eigen leven, ons eigen zoeken en verlangen, met die van de psalmen. Zo worden eeuwenoude psalmen tot unieke poëtisch-bezinnende teksten in ons leven.

In deze cursus wordt niet de theologische en/of wetenschappelijke werkwijze gevolgd. Op intuïtieve wijze wordt gezocht naar de persoonlijke weg die ieder voor zichzelf gaat. Vooraf wordt er geen kennis over de psalmen of ervaring met het creatieve schrijven verondersteld.

Contemplatief schrijven wordt gebruikt als middel om te verstillen en ons te bezinnen op de psalmen en onze eigen teksten. Er wordt niet aan een ‘mooi’ of literair product gewerkt, maar gekeken naar wat werkelijk behulpzaam is om innerlijk ons te openen voor de inspiratie en wijsheid van de Heilige Geest. Op deze manier wordt schrijven een vorm van mediteren en in-gebed zijn.

 

Praktische informatie

 • Locatie: Abdij van Egmond-Binnen
 • Maximaal aantal deelnemers = 12
 • Cursusprijs € 100,- inclusief koffie/thee en cursusmateriaal
 • Tijd: 13:30-16 uur
 • Data: De cursus die in oktober 2020 zou starten is wegens de Corona situatie uitgesteld naar
  • 28-1, 11-2, 25-2 en 11-3-2021
 • Zelf meenemen: pen en papier

Als je belangstelling hebt voor deze cursus kun je mij (dus niet de abdij) hier over berichten via deze link. Zodra ik meer weet, zal ik je daar geheel vrijblijvend over informeren.

Een reactie op “Dichterbij Psalmen

 1. Anja

  Dag Christine, lees nu ook over je psalmencursus, waarvoor veel interesse, niet alleen bij mij, maar bij velen, want al volgeboekt.
  Zou een psalmenweekend/ tweedaagse ook een keer wat zijn, voor mensen die van verder weg komen? (zoals ik)

  Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *