Door te schrijven leer je luisteren

 

Op de weg van het schrijven…

De weg van het schrijven gaat niet over de kunst van ‘mooi’ of ‘literair’ schrijven, maar over leren luisteren naar de stem van je hart. Ik geloof oprecht dat we pas echt gelukkig zijn wanneer we naar die stem luisteren. Alleen dan worden we geleid door de liefde zelf die ons inspireert en leert te vertrouwen op de wijsheid van ons eigen hart.

Vaak is ons leven zo vol en zijn wij zo overprikkeld, dat we die stem niet goed kunnen horen. De ruis van ons drukke leven vol activiteit en afleiding trekt ons steeds opnieuw de buitenwereld in. En hoe meer we onze aandacht naar buiten richten, hoe moeilijker het is om de innerlijke stem van ons hart te horen.

 

Schrijven leert je luisteren…

naar de zachte fluistering van innerlijke wijsheid, tussen alle gedachten door. Om naar die innerlijke stem te kunnen luisteren, moet je haar eerst leren kennen, zodat je haar vervolgens kunt herkennen.

Weet jij hoe de stem van jouw hart klinkt?

Welke woorden zij tot jou spreekt?

Wanneer je haar het beste kunt horen?

 

9 praktische tips hoe je schrijvend kunt leren luisteren

Schrijvend luisteren naar de stem van mijn hart kan ik leren (en verder ontwikkelen) door…

 1. stil te staan bij wat ik wérkelijk voel en denk
 2. eerlijk te zijn naar mezelf toe
 3. te oefenen in het loslaten van mijn eigen oordelen en meningen over
  • wat het juiste is in deze situatie
  • mijn eigen teksten
 4. mijn dagboek te waarderen als een veilige plek waar ik dit innerlijk werk doe
 5. regelmatig terug te keren naar mijn dagboek, want wanneer ik mezelf beter leer kennen kan ik de stem van mijn hart steeds beter herkennen
 6. me te openen voor het mysterie van het niet-weten waarin het weten zich geborgen weet
 7. ruimte te scheppen in mezelf voor verwondering en stilte
 8. te benoemen wat nu mijn aandacht vraagt en
 9. aan mezelf verdiepende vragen te stellen

 

Persoonlijk en Universeel

De weg van het schrijven is eigenlijk één groot avontuur. Het is een persoonlijke weg, die precies aansluit bij de verlangens en inzichten van de schrijver. Het is ook een universele weg, die we allemaal op onze eigen wijze gaan. De uitdagingen, innerlijke strijd, verwondering, ontroering, teleurstelling, inzicht en vreugde die we onderweg tegenkomen, herkennen we allemaal. De vormen waarin ze aan ons verschijnen kunnen sterk verschillen, maar als we luisteren met ons hart, kunnen we voorbij de verschillende vormen ons met de inhoud verbinden.  Hier vinden we de wijsheid van ons hart. Hier kunnen we met passie delen vanuit overvloed en inspireren we elkaar als reisgenoten op de weg die we gaan.

Sámen schrijven is voor mij van grote meerwaarde. Juist de afwisseling van alleen thuis schrijven én  af en toe luisteren naar de ervaringen van anderen, is voor mij een geweldige verrijking die enorm inspireert. Door schrijvend te luisteren naar mezelf en anderen wordt mijn wereld groter en groeit het vertrouwen in de wijsheid van mijn hart.

Ik kan het écht iedereen  van harte (!) aanraden.

 

Ga mee op schrijfreis

Dit is ook de reden dat ik heel erg graag gedurende een aantal weken – met een groep – op schrijfreis ga. Onderweg laten we ons inspireren door een prachtig verhaal, vele creatieve schrijfoefeningen, solo-schrijftijd én de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen.

Op 1 juni 2021 vertrekt de Schrijfkaravaan en je als deze tocht tot je hart spreekt, dan raad ik je aan om tijdig je spullen te pakken en met ons mee te gaan. Je kunt hier alles over de route lezen.

Ook als je deze schrijfreis al eerder hebt gemaakt, ben je van harte welkom om nog een keer aan te sluiten en mee te gaan. Ik weet uit ervaring dat iedere keer het een unieke ervaring is en dat ik na elke reis terugkeer met een rijke oogst aan inzichten en inspiratie.

Ik ga mee met de Schrijfkaravaan!

 

Als deze schrijfreis voor jou nu niet past, kijk dan eens op mijn agenda naar mooie alternatieven.

Bekijk de complete agenda van Shodo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *