Durf ik te vragen?

De les van geven en ontvangen

Al jaren lang geniet ik enorm van het delen van dat wat mij inspireert. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Na ruim 20 jaar vind ik nog steeds nieuwe manieren om inspiratie en kennis te delen met als mijn cursisten, abonnees en bezoekers van mijn website. Ik voel hoe de levensenergie stroomt en ik geniet van de reacties die ik ontvang.  Ik ben er van overtuigd dat delen vermenigvuldigt. Hoe meer ik het deel, hoe sterker de en kleurrijker de inspiratie stroomt. Hierin kan ik echt ervaren dat geven gelijk is aan ontvangen.

 

Mijn verjaardagswens

Aanstaande zondag ben ik jarig en word ik 57 jaar.  Wegens de Corona crisis zal het een ongebruikelijke verjaardag worden, zonder veel bezoek van familie en vrienden. En toch wil ik het graag vieren, maar ik weet niet goed hoe. En toen kwam er een onverwachts idee bij me op: “Vraag om een papieren ansichtkaart met daarop een inspirerend citaat, mooie dichtregel of een titel van een boek dat ik, volgens de schrijver van de kaart, echt zou moeten lezen!”

Ik werd direct blij van het idee, maar voelde kort daarna terughoudendheid om dit te doen. Kan ik hier wel om vragen? Wat zullen mijn familie, vrienden, abonnees en (oud) cursisten van me denken? Is het niet een beetje vreemd om zo’n verjaardagswens kenbaar te maken? Dat hoort toch niet?

Dit zijn allemaal vormen van commentaar van het ego, dat net zo bang is om op te vallen als om niet gezien te worden. Het probeert me te beschermen door binnen de vertrouwde kaders te blijven en geen risico’s te nemen.

Maar uiteindelijk is het mijn eigen keuze naar wie ik wil luisteren en wie ik wil volgen…

 

Durven vragen

Toen ik dat inzag voelde ik direct de moed groeien om aan iedereen (!) die mijn nieuwsbrief en blog leest te vragen om dit unieke verjaardagscadeau. Ik heb geen idee hoe er op gereageerd zal worden, maar ik voel wel dat het heel fijn is om dit gewoon te durven vragen en me open te stellen om het met een groot en dankbaar hart te ontvangen. Vragen is inderdaad gelijk aan ontvangen, want nog voordat er een kaart op de mat is gevallen, heb ik al heel veel gekregen.

Als je mij een kaart voor mijn verjaardag wil sturen, dan kun je dit doen naar het volgende adres:

Christine de Vries
Bisschop Bottemannestraat 23
1817 EM Alkmaar
Nederland

Dank je wel!!

26 reacties op “Durf ik te vragen?

 1. Christina

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, zelf was ik in maart jarig en heb het ervaren alsof ik wel honderd mensen op visite heb gehad, terwijl ik alleen was, mijn zus bracht me een taartje, kreeg bloemen, mails kaarten die kleine dingen die het zo speciaal maakten en zo waardevol zijn, ik hoop van harte dat je het ook als een onvergetelijke verjaardag mag ervaren, geniet ervan!

  “Het is zoals het is”

 2. Winy kuiper

  Lieve. Christine, mijn kaart. Komt er aan en een fijne verjaardag.,net zo oud als mijn oudste dochter.groet van winy.

 3. Yoke de Wilde

  Ha Christine, wat een mooie wens! Toen ik pensioen ging ontvangen had ik een vergelijkbare wens en heb er ook gehoor aan gegeven: kaarten te mogen ontvangen met wat ik met mijn boeken, coaching en lessen heb mogen bijdragen voor mensen. Ik vond het ook spannend om te vragen en heel fijn. En, er zijn kaarten gekomen! Ik wens je fijne kaarten toe!!!! En……. gefeliciteerd!!! Yoke

 4. Grytsje Woudstra

  Hey Christine,
  Net deze week 4 doosjes met kaarten ontvangen 🙂
  Ik weet nu wie ik in ieder geval een kaart stuur…..

 5. Grytsje Woudstra

  Hey Christine, net deze week 4 doosjes met kaarten ontvangen 🙂
  Ik weet wie ik in ieder geval een kaartje ga sturen….
  Dikke tút Grytsje

 6. Gerda

  lieve Christine,

  Wat een prachtige wens van je. Hier wil ik graag gehoor aan geven.
  Het proces van bewust worden van het duel van het ego van net zo bang zijn om op te vallen dan niet gezien te worden, herkennen we denk ik allemaal. Deze zin alleen al, is voor mij een inspirerende schrijfopdracht!
  Dank je wel en een fijne verjaardag met een volle postbus gewenst.

  Hartelijke groet, Gerda.

 7. geke Kombrink-Brink

  Dag Christine,
  Deze regels van jou:
  Ik werd direct blij van het idee, maar voelde kort daarna terughoudendheid om dit te doen. Kan ik hier wel om vragen? Wat zullen mijn familie, vrienden, abonnees en (oud) cursisten van me denken? Is het niet een beetje vreemd om zo’n verjaardag wens kenbaar te maken? Dat hoort toch niet?
  Dat is een kadootje van jou voor mij. Dank je.

 8. Marijke Geerse

  Dag lieve Christine, wat een mooie verjaardagswens. Geniet van de post,die je straks ontvangr. Hartelijke. schrijfgroet van Marijke

 9. Henny

  Een prachtig initiatief, Christine,
  Op deze manier mogen wij iets voor jou doen, wat ook ons blij maakt.
  Een kaartje is onderweg.
  Een fijne dag!

 10. Marianne

  Lieve Christine,
  Ik geniet van jouw spontane invallen! Als ook het eerlijk opschrijven van het proces van het ego, voordat je daadwerkelijk gevolg geeft aan deze spontane inval! Jij blijft me inspireren en ben blij elkaar zo steeds te ontmoeten!
  Ik ga op zoek naar een titel of tekst . . .
  Lieve groet, Marianne

 11. Jeannette

  Ha Christine,

  Natuurlijk mag je vragen om een reactie te geven op je verjaardagswens. Allereerst al van Harte gefeliciteerd!!
  Een prachtig boekje vond ik Mijn dagen met Morrie van Mitch Albom.
  Het gaat over een man die vol moed en levenslust weet dat hij gaat sterven aan ALS en zijn levenslessen geeft aan een ex-student van hem. Echt heel mooi!!
  “Door liefde blijf je leven, zelfs nadat je gestorven bent”.

  Liefs Jeannette Oosterwijk

 12. Susan

  Hallo Christine,
  Even dacht ik via jouw mailbericht een verjaardagswens van jou te ontvangen: 28 april werd ik 63 jaar! Maar ik las nog wat verder en dacht: wat een mooie vraag! Het is zo’n mooie (om)denkoefening! Want je zou het iedereen gunnen, maar er voor jezelf om vragen??? En je geeft ons de kans om te geven….. Dank je wel daarvoor

 13. henriette

  Lieve Christine

  jaren geleden had ik heel erg de ziekte van Pfeiffer, ik heb toen geleerd dat ik door te vragen ook een ander een plezier doe, want zonder ontvangers geen gevers. En net als iedereen geef ik ontzettend graag, dus dat kunnen geven mag ik ook gunnen aan de ander.
  Al blijft het voor mij toch nog wel steeds lastig om in praktijk te brengen nadat ik weer gezond was.
  Inderdaad al die innerlijke stemmetjes. 😉
  Dank je wel lief mens!

  liefs en groetjes: Henriette

 14. Marian Punte

  Dag Christine,
  Wat een prachtig plan, dit gaat een hele speciale verjaardag voor je worden!
  Het zet mij ook weer in beweging, want vragen vind ik nog steeds lastig. Je beschrijft precies het proces: eerst ben je blij en dan terughoudend, heel herkenbaar. Dank voor je openhartigheid, de kaart is onderweg.
  Lieve groet,

  Marian

 15. Astrid

  Wat een geweldig inspirerend idee Christine!
  Eind van de maand bereik ik ook dezelfde leeftijd. 😉
  De postbode zal er een hele klus aan hebben om alle post bij je te krijgen!

  warme groet, Astrid

 16. Margo Arents

  Dag Christine,
  wat een prachtig en inspirerend voorbeeld geef je mij met je verjaardagswens. Hoe heerlijk is het als iemand iets vanuit z’n hart vraagt en de ander vrij is er Ja of Nee op te zeggen.. Ik doe graag mee.
  Liefs van Margo

 17. Anne

  Lieve christiene
  Wat een goed idee heerlijk om weer post te ontvangen op je verjaardag
  Besef nu dat het een goed voorbeeld is om kennissen ook een kaart met hun verjaardag te sturen inplaats van een app.
  Ik doe zeker mee.
  Lieve groet Anne

 18. marijke dijkstra

  Wat een rake typering van het ego “dat net zo bang is om op te vallen als om niet gezien te worden”. Zo werkt het dus….en niet alleen bij mij. En wat een moed om het op deze manier buiten spel te zetten! Hier doe ik graag aan mee.

  Hartelijke groet van Marijke

 19. Agnes

  De Post zal vast een grotere kar mee moeten nemen naar Alkmaar!!!
  En jij zal er een brievenbus bij moeten zetten. Zo’n geliefde vrouw gaat vast heeeeeeeel veeeeeeel kaarten ontvangen.
  Een fijne verjaardag zondag en heel veel leesplezier!!

 20. Elly Verhoeven

  Dag Christine,

  De volgende regels ontving ik enige rijd geleden van een contextueel therapeut.
  Het motto van het leven is geven en nemen
  ” Ieder mens moet zowel gever als ontvanger zijn. Wie niet beiden is, is als een boom
  die geen vrucht draagt ”

  Rabbi Yitzchak Eisil

  Groeten,
  Elly

 21. Cadja

  Goede morgen Christine ,

  Wat een heerlijke vraag .
  En wat fijn iets terug te kunnen doen .
  Fijne dag en let op je brievenbus !
  Mooie dag vandaag .
  Cadja .

 22. Irene Zijlemaker

  Lieve Christine,

  Wat een mooie wens.
  Dank je voor het bewust worden van hoe het ego bij mij werkt.
  Dank dat je het aandurfde.
  Heel inspirerend.

  Lieve groet Irene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *