Eekhoorn-wijsheid

 

Op de eerste dag van de Poëzieweek 2018 wil ik jullie uitnodigen om dit nieuwe boek van Geert Weggen (fotograaf) en Letty Bol (dichter en oud-cursiste van Shodo) te bekijken. Samen hebben ze een prachtig boek  gemaakt. De combinatie foto mét gedicht verrijkt de beleving van verwondering. Ik heb al heel vaak eekhoorns gezien, maar nog nooit op deze manier!

Het boek is ook genomineerd voor een publieksprijs.Lees hier meer informatie over het boek met een link waar je kunt stemmen.

Letty Bol:”Geert en ik kennen elkaar al meer dan 25 jaar, maar dit is de eerste keer dat we samen hebben gewerkt aan een project. Geert woont in het noorden van Zweden met het bos als achtertuin. Tegenwoordig maakt hij natuurfoto’s en dan vooral foto’s van eekhoorns ! Voor zijn keukenraam heeft hij een plateau gemaakt waar hij de eekhoorns naar toe lokt met voer. Vervolgens wacht hij met veel geduld op het juiste fotomoment. De foto’s in het boekje zijn niet gemanipuleerd, de eekhoorns zijn ook niet vastgelijmd of dood, het is allemaal echt.

Geert wilde wat anders dan anders met de foto’s doen en heeft me gevraagd om samen met hem gedichten te gaan schrijven bij de foto’s. We hebben steeds titels verdeeld en samen de gedichten geschreven. De titel was het uitgangspunt, meestal moest ik die even laten “sudderen”, voordat ik aan het schrijven sloeg. De foto’s zijn er naderhand bij gekomen.

We wilden graag dat iedereen er wat in kon vinden. Je kunt het zien als fotoboek als gedichtenbundel of de combinatie van gedicht en foto als uitgangspunt voor reflectie nemen.
We hebben er meer dan een jaar aan gewerkt en zijn blij met het uiteindelijke resultaat !”

 

Eekhoorn als krachtdier

Ik houd van eekhoorns en kijk met verbazing naar hun bewegingen en snelheid waarmee ze moeiteloos door de toppen van de bomen rennen.  In haar nieuwste boek “Krachtdieren” schrijft Petra Stam ook over de levenswijsheid van de eekhoorn.

Ik voelde me direct aangesproken…

Adviezen:
  • Neem de tijd om kennis om te zetten in wijsheid: doe wat je weet!
  • Laat los (spullen, gedachten, ideeën)  wat jou niet helpt op jouw spirituele pad.
  • Train jezelf in mindfulness en vertrouw op de overvloed van de wereld en het universum.
Valkuilen:
  • Kennis verzamelen, maar geen tijd maken om ernaar te leven.
  • Overal op voorbereid zijn (materieel en geestelijk) – dat remt je spontaniteit.
  • Te veel praten, ervaringen of weetjes herhalen of dingen doorvertellen – dat leidt je weg bij je innerlijk weten.

5 reacties op “Eekhoorn-wijsheid

  1. Veertje

    Wauw Christine wat een prachtig boek. Dank je wel om het ons aan te bevelen. Hoe mooi de samenwerking tussen beeld en taal. Ontroerend mooi filmpje. Wat ben ik blij dat ik mijn stadsappartement heb achtergelaten voor een klein huisje met toch nog wat groen en heel veel vogels. Nu nog wachten op die ene eekhoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *