Elfenbankje eindreflectie

Terugkijken

Op deze laatste dag van het jaar wil ik alle deelnemers uitnodigen om terug te blikken op het proces (!) van het elfjes-schrijven. Sommigen van jullie hebben alleen elfjes geschreven op mijn website en anderen hebben een prachtige collectie opgebouwd door iedere dag een elfje te schrijven en daar uiteindelijk een uit te kiezen en die op het blog te plaatsen.

Marian heeft bijvoorbeeld een speciaal schrijfboekje voor alle elfjes gemaakt, iets waar ze ook na het jaar nog heel veel plezier aan beleeft.

 • Vertel eens…hoe heb jij het Elfenbankje beleefd?
 • Wat heeft het schrijfproject je gebracht?
 • Hoe lang heb je het volgehouden?
 • Wanneer keek je op het Elfenbankje naar het nieuwe woord van de week?
 • Hoe heb je het delen van elfjes op deze website ervaren?

Kortom…ik kijk uit naar jouw reactie en hoop dat je met ons mee gaat schrijven in het nieuwe jaar.

 

In 2019 start opnieuw een GRATIS schrijfproject

Dit project is alleen voor alle abonnees van de gratis SchrijfWijzer. Als je nog geen abonnee bent, dan kun jij je hier aanmelden via de website. Schrijf je gauw in, dan ontvang jij ook voor het einde van het jaar een bijzondere uitnodiging.

26 reacties op “Elfenbankje eindreflectie

 1. Veertje

  Lieve Christine en lieve medeschrijvers.
  De elfjes hebben mij een heel jaar overeind gehouden.
  Wat een moeilijk jaar zowel wat betreft persoonlijke relaties en gezondheid en wat een vreugde om dan hier telkens te kunnen komen met wat diep binnen in mij leeft. Schrijven heelt, maakt blij, doet pijn vergeten en voedt een onkwetsbaar deel in ons. Het was mijn geheimpje want heb het met niemand gedeeld uit mijn dagelijks leven. Heb de elfjes niet meer extra genoteerd omdat ze voor mij bij 2018 horen en ik ze nu kan laten vliegen en vrijlaten. ..het zijn tenslotte elfjes. 🙂 Het elke week delen was fijn omdat er altijd iemand is die iets kan meedragen van wat jij schrijft. Dikke dank voor jullie mooie woorden. Mij hebben ze geestelijk gevoed. Tot schrijfs. Maar nu toch weer wat kleur in 2019 brengen met tekenen en collage en natuurlijk beeldend schrijven. Liefs uit België.

 2. geerte

  Met veel plezier heb ik elke week een elfje geschreven. Bij het elfje zocht ik beeldmateriaal wat mij heel veel vreugde gaf.
  ik heb het hele jaar elke week een elfje gemaakt. Ik merkte dat ik steeds dichterbij mijzelf kwam en dat het mij steeds makkelijker viel mijn gedachten te verwoorden. Alle elfjes met het plaatmateriaal in een schrift/boekje geplakt. Graag zou ik wat bladzijden delen maar helaas lukt het mij niet om foto’s toe te voegen.
  Het delen heeft een enorme meerwaarde.

 3. Lyda

  Gestart met schrijven in een onzekere periode, kort na de diagnose Parkinson. De mogelijkheid om via de laptop te schrijven bood perspectieven en die heb ik volop benut.
  In Ayamonte ( Spanje) kocht ik een prachtig boekje op A6 formaat. Daarin plakte ik wekelijks de uitgeprinte foto van de website en schreef er ook de vragen bij en tot slot het zelfgemaakte elfje. het is nu echt een mooi boekje geworden, waar ik met plezier in kijk.
  Het schrijfproject nodigde mij steeds opnieuw uit mijn creativiteit te gebruiken en dat was fijn.
  Er waren – door omstandigheden – soms langere perioden waarin ik niet tot schrijven kwam, maar steeds weer raapte ik de moed bijeen en maakte – met terugwerkende kracht – de ‘vergeten’ elfjes, waardoor er nu toch een compleet boekje is met 52 elfjes, iets om blij en trots op te zijn.
  Van het delen van elfjes op de website heb ik matig gebruik gemaakt. Regelmatig ontbrak het mij aan tijd en energie, maar in essentie was dat delen soms heel ontroerend…
  Lieve Christine, dank je wel voor een jaar lang inspiratie om te schrijven! Ik kijk nu uit naar het nieuwe schrijfproject over mijn ‘soulmate’ Etty Hillesum.

 4. jany

  heerlijkom een klein boekje met elfjes te bezitten en ze her en der toe te passen.
  heerlijk ommet het nieuwe schrijfprojekt te mogen beginnen
  hartelijk dank christine
  en ieder veel schrijfplezier in dit nieuwe jaar.

 5. Paula

  Elke week heb ik het Elfenbankje opgezocht, de vragen overgeschreven en daarna direct 4 of 5 elfjes opgeschreven zonder er echt over na te denken. De woorden genoteerd die binnen kwamen fladderen naar aanleiding van de vragen en het thema. Het was heel fijn om mee te doen en de andere elfjes te lezen die werden gedeeld. Mijn schrift is nog niet vol, dus ik ga het zelf verder doen. Een thema bedenken per week en mijn eigen vragen erover stellen. Dan de elfjes weer laten binnen fladderen, net zolang totdat mijn schrift vol is. Dank je wel voor jouw elfenbankjes.

 6. Meta

  Lieve Christien, voor het eerst deed ik afgelopen jaar mee met jouw schrijfprojecten. Zo enthousiast geworden door te schrijven via je boekje “Lijstjes” . Dat ik na het Lijstjes project het Elfenbankje heb op gepakt. Vanaf de Week 14 heb ik elke week aan de hand van jouw wekelijkse thema’s elfjes geschreven soms één meestal meer. Vooral de mijmer vragen waren voor mij een mooie aanloop. Ik hoop dat ik de eerste 13 weken van 2018 nog een keer ga inhalen.
  Ik heb 2 schriftjes van mijn eigen Elfjes en een A4 multomap met jouw opdrachten en vb van andere Elfjes schrijvers.
  Ik keek elke maandag naar het woord van de week ook als ik niet thuis was. Het werd een vast ritueel.
  Ik heb weinig via de website gedeeld wat de Elfjes betreft, wel gedeeld met familie en vrienden en zelfs mijn kerstkaart werd een elfje. Terwijl ik het heel leuk vond om andermans elfjes te lezen.
  Intussen heb ik je leren kennen in de Zomerretraite en ben alleen maar enthousiaster geworden.
  Ga ook helemaal voor je volgende schrijfproject over en met Etty Hillesum. Ben je zeer dankbaar voor je inspiratie, je enthousiasme en alle thema’s die maar door blijven stromen bij jou.
  Nogmaals veel dank en kijk uit naar je nieuwe boek.

 7. Nel

  Elke week even tijd nemen voor mijn visie, ervaring, inzicht omtrent mijzelf.
  Tweeënvijftig weken lang bij het begin van de week.
  Opgeschreven in een mooi dagboekje, dat ik cadeau kreeg in december 2017.
  Het boekje hoorde bij het tijdschrift Happinez.
  Op de voorkant van het boekje staat: count your blesssings.
  En zo beschouw ik mijn elfjes.
  Dank je wel Christine voor al je mooie thema’s.

 8. Gabrielle

  Het was fijn.
  Het was fijn om met anderen te doen. Dank jullie wel!
  Het was fijn om een woord helemaal in mijn binnenste op te nemen en dan weer naar buiten te laten gaan.
  Ik heb het aangedurfd om te delen, schreef heel lang vooral voor mezelf.
  Christine, heel erg bedankt voor de inspiratie!

 9. Linda

  Hé Christine, ook ik heb het voorbije jaar echt GENOTEN van dit elfjes project! DANK JE WEL. Ik heb een grote liefde in mij voor de elfjes, en dus keek ik iedere week uit naar het thema van de week. Soms vond ik de woorden heel verrassend, soms heel uitnodigend. Soms sprong er direct in mij iets naar boven, herkenning en andere keren waren ze eerder een uitdaging, voelde het woord niet zo uitnodigend aan. Dan wist ik dat ik het moest laten bezinken in mij, en dat me wel zou gegeven worden, dat het woord in mij verder zijn werk zou doen tot de juiste woorden duidelijker zouden worden! In het begin was ik gretig en schreef meerdere elfjes rond het thema, na enkele maanden, voelde ik dat afzakken, door “er minder tijd voor te hebben”. Het werd dan in plaats van meerdere elfjes te schrijven in mijn schriftje, een enkel elfje , sommige weken was ik te laat en heb ik ze toch nadien gepost. Het delen van de anderen, en kunnen meelezen, heeft mij altijd veel vreugde , herkenning en verbondenheid gegeven. Dank aan iedereen! Ik kijk uit naar je nieuwe project, rond Etty. Ik heb nog mijn schrift van het schrijfretraite rond Etty , dat ga ik verder gebruiken hiervoor! Zo komt het retraite van toen ook terug tot leven in mij! Lieve Christine, je bent een heel inspirerende vrouw ! Aan iedereen wens ik een heel vruchtbaar en inspirerend jaar! verbonden groetjes.

 10. Ine

  Dag Chrisitine en anderen die meegedaan hebben aan de wekelijkse elfjes,
  Allen de beste wensen voor het nieuwe Jaar !
  Ik heb met veel plezier meegedaan aan elke week een elfje, een enkele keer was ik te laat, en vulde ik er alsnog een in, soms begon ik de week ermee. Ik heb ze allemaal bewaard in een notitie op mijn iPad en tussendoor heb ik er soms zelf een bedacht, als ik inspiratie had. Zo wees een vriendin me op spiegelelfjes en daar heb ik er ook een paar van gemaakt.
  Fijn dat er nu weer een nieuw project start, daar ga ik zeker aan mee doen. Schrijven leert me veel over mezelf en ik kan er mijn gedachten mee ordenen, dit levert soms weer mooie nieuwe inzichten op. Nogmaals dank!

 11. Goudsbloem

  Elke maandag weer verrast en geïnspireerd worden door een nieuw woord.
  Samen schrijven, samen delen en genieten.
  Dank voor deze mogelijkheid Christine!
  En allen een heel gezond en liefdevol 2019

 12. Elly

  Lieve Christine,
  Hartelijk dank voor het schrijven van al die thema elfjes, het was elke week weer echt een cadeautje!
  Maandagmorgen keek ik direct naar wat het thema was van de komende week, zodat ik erover na kon denken.
  Ik schreef elk thema elfje op in een schrift, en natuurlijk op de site.
  Ik ben je zeer dankbaar voor dit mooie schrijfproject,en ik vind het heel fijn dat je ook alweer iets nieuws in petto hebt!
  Ik wens jou een heel inspirerend 2019 toe, met veel warmte, licht en liefde!
  Warme groet, Elly

 13. José

  Dag Christine,
  Het was heel leuk om iedere week een nieuw woord te krijgen, dat was op maandagochtend het eerste wat ik deed, gauw kijken. Ik had een boekje gekocht waar voorop staat “ it’s a good day today to have a good day”, mooi om te bewaren.
  Ik heb alle woorden opgeschreven, maar ze niet allemaal gebruikt. Soms sprak het woord me niet zo aan, soms gaf ik mezelf geen tijd om ermee bezig te zijn.
  Maar 34x heb ik gedacht, geschreven, een gedicht of lied erbij gezocht of een collage erbij gemaakt. Met heel veel plezier en nogmaals hartelijk dank voor je prachtige cadeau! Ik ben heel benieuwd naar je nieuwe project.
  Voor 2019 wens ik jou en je dierbaren alle goeds toe!
  Hartelijke groet uit Hilversum,
  José

 14. Ineke Floris

  Elke week een elfje was elke week een feestje! Soms schreef ik meteen een elfje, andere keren bleef ik eerst een paar dagen mijmeren over het onderwerp. Meestal had ik op maandag meteen al naar het nieuwe woord gekeken. Leuk om te schrijven en leuk om te lezen wat anderen er van maakten. Verrassend om naar andere invalshoeken te kijken. Heb alle elfjes meteen in een apart schrift geschreven en heb alle weken met veel plezier meegedaan.
  Op naar het volgende projekt!

  Elfjes
  Elf woorden
  Op een rijtje
  Steeds weer opnieuw een
  verrassing

 15. Ria Vendrig

  Lieve Christine, Hartelijk bedankt voor het grote cadeau wat je ons heeft gegeven.Elke week weer keek ik er naar uit. Om toch met het woord bezig te zijn. Vooral om te zien dat voor andere mensen het woord een hele andere betekenis had.Ik had een schrift gemaakt voor 52 weken .Met aan de ene kant een collage en aan de andere kant de tekst. Soms kwam het woord zo mooi bij de collage,dat het nog mooier werd. .Ik kijk uit naar het volgende schrijfproject. Het mooiste wat je iemand kunt geven is je oprechte onverdeelde aandacht, En dat heb jij gegeven Christine .Nogmaals bedankt. Groeten Ria

 16. iNa

  In mijn dagboek, tussen boodschappenlijstjes, agendapunten, breipatoontjes, recepten en filosofische uitstapjes springen de wolkjes mij tegemoet. Op/in ieder wolkje zit een elfje dat mij iets te zeggen heeft. De vele elfjes eromheen zonder wolkje maakten deel uit van het proces om te komen tot dié ene waarin alles , de essentie, het beste tot uitdrukking kwam om te plaatsen op het web.
  Iedere week weer genieten. Zondagavond al nieuwsgierig naar het nieuwe thema. Kauwen, herkauwen en het fantastisch spelen en worstelen met letters, woorden, zinnen en spelregels.
  Ik kijk al weer uit naar het volgende project en dank aan alle deel nemers en gevers.
  Maar vooral Christine, bedankt voor je inspirerende initiatieven.

 17. Hannie

  Elke maandagochtend keek ik uit naar het woord van de week. Ik gebruikte een kleine jaaragenda voor de elfjes. Die is nu vol. De mijmeringen over de vragen schreef ik in mijn dagboek. Het woord ging met mij mee door de week heen. Ik kwam het wonderlijk genoeg steeds tegen, het werd mij aangereikt door mensen die ik sprak of door dingen die ik las. Vanuit diverse gedachtegangen en ervaringen kwam er steeds meer verdieping.
  Ik heb niet meegeschreven op het weblog, wel af en toe meegelezen. Herkenning en verbreding gaf mij dat.
  Dank je wel, Christine. Ook voor de zorgvuldige afronding en eindrreflectie van dit project .
  Ik zie uit naar het nieuwe schrijfproject, dat er straks aan komt.
  Een licht en stralend jaar wens ik je toe.

 18. Olga

  Dank je Christine,
  Soms direct op maandag, soms iets later in de week, maar het Elfenbankje was dit jaar een vaste plek om plaats te nemen, te lezen en te genieten. Het lezen van het nieuwe woord, de vragen er bij en dat alles door mijn hoofd laten gaan en genieten wat het later dan bracht. In 2016 gebruikte ik mijn agenda om dagelijks een elfje te maken, in 2017 deed ik Some lines a day om in 2018 weer terug te komen bij mijn dagelijkse elfje. Daarbij was het Elfenbankje een heerlijke aanvulling en inspiratie.
  Wat 2019 ook gaat brengen op schrijfgebied met Shodo, ik start morgen gewoon weer in een mooi nieuw schrift met elke dag een 11-je.
  Mijn omgeving denkt soms ook met mij mee. Zo ontving ik van mijn lief een pakje op Sinterklaas avond met daarop het volgende elfje:

  drie
  honderd vijf
  en zestig elfjes
  in één compleet jaar
  fan-tas-tisch.

  Dank Christine en dank iedereen voor het delen

 19. Christine de Vries Bericht auteur

  Reactie van Ellen:

  ☆☆☆

  open

  en mededogend

  in zorgeloze overgave

  onze ware natuur (h)erkennen

  verlicht

  ☆☆☆

 20. Ellen

  Het begin van de week, met het Elfenbankje, was een rustpunt voor me- een naar bínnen luisteren
  Het bracht woorden, verdieping , vreugde en inzicht – vaak een laagje dieper.
  Soms keek ik al vroeg op maandag , vergat het ook in de drukke periodes van december , maar dan verschenen toch plotseling en onverwacht de’ bankjes ‘ ineens weer uitnodigend in mn gedachten…ik miste wat weldadig werkte…
  Het delen was mooi – soms werd ik verrast door de andere kijk
  op het woord, soms geraakt door de woorden erachter….maar het proces was toch een heel speciale eigen ontdekkingstocht, in gang gezet en gestimuleerd door jouw inleidende vragen en prachtig afgestemde afbeeldingen!
  Ik ben je héél dankbaar voor wat je ons kon laten ervaren!
  Hopelijk hebben we SAMEN een enorm ELFENbankje gecreëerd met een aantrekkende werking voor mensen die behoefte hebben aan momenten van stilte en naar binnen keren, en aan woorden geven aan wat ons beweegt…..
  In die zin wens ik jou , èn alle anderen, een innerlijk rijk en gelukkig nieuwjaar
  In dankbaarheid en verbondenheid, ❤Ellen

 21. Sabrien

  Elke maandagochtend keek ik op Shodo.nl om het nieuwe thema te zien. Van elk thema heb ik een elfje gemaakt maar een enkele keer hier geplaatst. Ik heb nu 52 elfjes met een A-4tje aan tekst erbij. Oeps correctie 51 elfjes, nr 52 moet ik nog doen. ☺️
  Ik ben dan ook heel blij dat er weer een ander schriifproject komt. Ik hoop dat het net zo goed vol te houden is als dit.
  Heel hartelijk bedankt voor het afgelopen jaar. Ik heb met veel plezier meegedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *