Engel Authenticiteit

Bezoek

Deze engel is de afgelopen maanden veelvuldig bij me op bezoek gekomen. Ze komt op de meest onverwachte momenten en zonder een woord te zeggen kijkt ze naar me. Direct na de feestdagen trek ik dit zelfde engelenkaartje voor de derde (!) keer. Eindelijk stel ik mezelf de vraag: Welke rol speelt authenticiteit in mijn leven?

 

Boodschap

Ik denk dat ik weet wat het betekent, maar zoek het woord ‘voor de zekerheid’ op in de dikke van Dale en lees “echtheid”. Aaah, die komt binnen, want ik lig al weken in bed met de griep. Ik begrijp er niets van. Ik doe het werk waar ik zó veel van hou, cursisten zijn enthousiast, ik voel me gelukkig met Harrie, ik probeer gezond te leven en wandel met Grino iedere dag minstens een uur in de duinen, ik heb goed contact met mijn familie en een paar dierbare vrienden en ga sinds kort zelfs naar yoga!

In de weken die volgen is mijn lijf hard aan het werk om te herstellen. Ik kijk opnieuw naar mijn agenda en de planning die ik een jaar geleden heb gemaakt. Het is vol, heel erg vol. Ik weet nog niet precies hoe of wat, maar besluit te luisteren naar mijn innerlijke behoefte aan meer ruimte en rust.  Ik wil niet alleen anderen over de weg van het schrijven leren, maar ik wil ook mijn eigen schrijverschap eren met tijd en aandacht. De afgelopen maanden is daar weinig van gekomen. Ik schrijf als al het andere klaar is, alle mails beantwoord zijn, de cursussen voorbereid, de website bijgewerkt en het huiswerk nagekeken…maar de praktijk leert dat alle energie dan op is en mijn creatieve kruit verschoten. En dat strookt niet langer met het advies dat ik aan mijn cursisten geef, die net als ik graag authentiek willen leven én schrijven. Ik wil transparant zijn en de lessen die ik aan anderen leer zelf ter harte nemen. Ik wil echtheid ervaren.

Ik besluit te schrappen in mijn plannen en mijn agenda op te schonen. Waar kan ik ruimte vinden? Waarmee kan ik stoppen? Wat kan ik (voorlopig) laten liggen? Wanneer is het genoeg?

 

Nieuwe Planning

Nu de nieuwe planning rond is, voel ik meer ademruimte en komt mijn energie langzaamaan terug. Het is niet eenvoudig te kiezen uit zoveel fijne werkzaamheden, want ik ben over alles enthousiast en geïnspireerd. Maar mijn verlangen om te kunnen werken vanuit een diepere laag vraagt om rust, verstilling en echtheid. Ik heb ruimte nodig om me te openen voor wat wezenlijk is, bij me hoort en door mij gehoord wil worden. En dat betekent dat ik me af en toe moet losmaken uit de drukte van alle dag. Zo heb ik mijn Facebook account gesloten, hulp gevraagd bij de omvangrijke administratie van Shodo en tot de zomer alle schrijfretraites geannuleerd. Dat laatste was niet gemakkelijk, maar al die dagen heb ik nu in mijn agenda gereserveerd als ‘solo-retraite’. Ik ben benieuwd welke engel er dan op bezoek komt.

Afbeelding: afkomstig uit de set “De originele engelkaartjes” van Kathy Tyler en Joy Drake
Uitgegeven bij Koppenhol

9 reacties op “Engel Authenticiteit

 1. carolien

  Hoi Christine.

  Volgens mij zijn er hele hordes engelen aan het werk om ons zover te krijgen.
  Het nieuwe jaar begon met precies dezelfde verlangens als die jij verwoord.
  Ik ben met whatsapp en Facebook gestopt.
  Ik heb enkele vriendschappen stop gezet.
  Hulp bij het dagelijks werk gevraagd.
  Nu is er ruimte voor een nieuw begin en het leeft zalig.
  Ik kan steeds voelen; Wat wil ik doen of niet doen. Heel dicht bij mezelf, steeds dat doen wat ik echt wil doen.
  Steeds vaker ook niets doen. Gewoon aanwezig zijn.
  En ruimte voor onvoorziene zaken.
  Werk aan een boek aan de hand van de schrijfkalender.
  Dank voor je inspiratie.

 2. Petra

  wat moedig van je om deze beslissing te nemen en wat verstandig. Zeg ik die mijzelf namelijk helemaal herken in jouw verhaal, ook ik ben aan de slag gegaan om stappen te zetten richting mijzelf 😉 Ik heb de engelenkaartjes besteld. Lieve groet, Petra

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Petra, hoewel we het beiden zelf moeten doen, is het fijn om te weten dat we het niet alleen hoeven te doen. Ik wens je mooie engelen op je pad!

 3. Irene

  Lieve Christine,
  Het plaatje van de Engel doet me denken aan het woord dat op mijn pad kwam vorige week tijdens een retraite; HARTE-STEM
  Vind het zó’n mooi woord en maakte er dit rondeel bij:

  Luisterend naar mijn harte-stem
  ontdekte ik een waardevolle bondgenote
  altijd bij me
  luisterend naar mijn harte-stem

  elke dag daar even op bezoek;
  ” hoe gaat het met mij?”
  ontdekte ik een waardevolle bondgenote
  luisterend naar mijn harte-stem

  Liefs! ❤️

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Prachtig mooi woord – ik heb het ook opgeschreven in mijn mooie-woorden-lijst! Misschien kan ik het een keer gebruiken voor het Elfenbankje. We zitten op één lijn, want ik heb de aankomende zomerretraite deze titel gegeven: “Het helende verhaal van het hart”. Daar past het woord ‘harte-stem’ zeker bij!

 4. Veertje

  Lieve Christine
  Je zal zien en voelen
  dat dat minder uiteindelijk meer
  zal ZIJN.
  Schrijf je maar lekker
  sterk.
  En zie het nu eens niet als
  werk.
  Die nieuwe engel
  voor jou
  zit al te dansen van vreugde
  om zijn boodschap
  te brengen.
  Wens je veel schrijfvreugde.
  Hartelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *