Ervaringen van een cursiste

“Echt vrij maak ik me juist door mezelf te verbinden.”

Na het eerste deel van de cursus “Heel je leven” schreef een cursist het volgende:

De cursus heeft me veel inzichten gegeven – ik noem de belangrijkste in een lijstje:

  • Ik voelde me na het overlijden van mijn laatste ouder zoekend, wat moet ik nog/wil ik nog met mijn broers en zus?
  • Ik heb vaak het gevoel dat ze me niet zien of horen. In de cursus werd duidelijk dat ik door de manier waarop ik hen benader, ik me niet zichtbaar maak naar hen toe. Wat een eye-opener. Dat heb ik meteen uitgeprobeerd en het had direct effect!
  • Ik ontdekte dat ons familiesysteem snel schakelt. Dat als het nodig is, de verbondenheid er zeker is.
  • Door het schrijven van een portret over mijn moeder snapte ik opeens op gevoelsniveau waarom mijn moeder zich zo teleurgesteld voelde over het leven. Dat zorgde ook voor een verschuiving.
  • En toch ook het inzicht dat ik mezelf buiten het systeem gezet heb en mezelf daardoor de zorg heb ontzegd. Zo kan ik ook mezelf weer terug plaatsen in het systeem. Ik hoef alleen maar mijn eigen plek in te nemen. En het effect was meteen merkbaar in het contact met anderen. Echt vrij maak ik me juist door mezelf te verbinden. Door het aan te gaan, krijg ik bewustwording en vrijheid.
  • Met als mooiste resultaat dat ik me nu veel rustiger voel over mijn familiesysteem.
    Ik kan zelf kiezen wat ik ermee wil.

 

“Heel je leven – cursus in systemisch schrijven” blijft groeien

Toen ik in 2010 met de drie-jarige opleiding Professionele Communicatie bij Phoenix Opleidingen startte, kon ik niet vermoeden dat ik daarna nog 4 jaar aanvullende opleidingen in systemisch werk zou volgen. En nog minder dat ik een hele nieuwe loot in systemisch werk zou ontwikkelen door dit gedachtegoed te combineren met mijn grote liefde voor schrijven.

Dagboek als veld

Het lege papier in het dagboek kun je vergelijken met een open ruimte waar oude tradities en nieuwe inzichten samenkomen en waar we woord voor woord onze weg naar authenticiteit en vrijheid (her)vinden. Door de inzichten die we daar krijgen ontdekken we hoe de liefde stroomt en hoe we in verbinding met onszelf en de ander pas echt vrij zijn.

We maken deel uit van een groter geheel. Dat kunnen we als versterkend en soms ook als verstrikkend ervaren. Door oprecht te kijken naar wat er is en verantwoordelijkheid te nemen voor hoe wij ons voelen keren we terug naar onze innerlijke kracht. Oordelen vallen weg en alles wordt ruimer. Zodra we ons met deze innerlijke kracht verbinden vallen puzzelstukjes op hun plek en stroomt de liefde. Zo maken we ons leven tot een geheel én nemen we het hele leven tot ons.

Introductieworkshop op zaterdag, 26 mei van 14 tot 17 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *