Etty Hillesum – verdiepingsworkshops

Etty en ik

Tijdens het project schrijven we heel veel alleen. We delen af en toe iets op het blog of lezen de reacties van anderen, maar het is voor de meesten van ons een solistische vorm van bezinnen.

Solo én  Samen

Na ruim 25 jaar samen met anderen in groepen te schrijven wéét ik dat het enorm inspirerend is om af en toe in een groep te schrijven en naar elkaars ervaringen te luisteren en te voelen hoe we schrijvend met onszelf en elkaar verbonden zijn.

Leren luisteren zonder oordeel is niet alleen helend, maar ook heel verrijkend. De teksten die we zelf hebben geschreven, zonder daar eerst over na te denken, zijn richtingaanwijzers. Ze leiden ons door ons innerlijk landschap naar de bron van wijsheid en maken ons onderweg bewust van wat waarde heeft en om aandacht vraagt.

Etty gaat ons in haar dagboeken voor op de weg van reflectief schrijven als betekenisvol innerlijk werk. Schrijvend leren we onszelf steeds beter kennen en ontstaat er ruimte om ook de ander werkelijk te kunnen ontmoeten, precies zoals hij of zij is.

Programma

Tijdens de workshops leer je nieuwe schrijfmethodes en ontdek je middels speelse oefeningen waar het in jouw teksten echt over gaat. We schrijven aan de hand van citaten van Etty, maar we oefenen ook in het verdiepen van persoonlijke teksten. En… er is ook tijd en ruimte om met andere deelnemers kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.

Graag meenemen
 • Schrijfpapier en jouw favoriete pen
 • Markeerstift of potlood
 • Fragmenten die je tijdens het project hebt geschreven
 • Lunch (je kunt ook in de buurt heerlijk lunchen)

 

Data

 • Workshop 1: zaterdag, 16 februari 2019 van 11 tot 16 uur
 • Workshop 2: woensdag, 10 april 2019 van 11 tot 16 uur

Beide workshops hebben een uniek programma dat goed op elkaar aansluit, maar dat je ook afzonderlijk van elkaar kunt volgen. Iedereen die nu deelneemt aan het gratis schrijfproject over Etty Hillesum is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een of meerdere verdiepingsworkshops.

 

Kosten

Iedere verdiepingsworkshop kost € 50. Dit bedrag is inclusief koffie en (kruiden)thee met lekkers, materiaal en 21% btw.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de webwinkel van Shodo. Geef duidelijk aan voor welke workshop jij je aanmeldt. Daarna ontvang je via de mail een bevestiging van inschrijving en wanneer de groep is volgeboekt kom je automatisch op de wachtlijst te staan. Mocht er een plek voor je vrijkomen, dan wordt die je aangeboden en kun je op dat moment opnieuw besluiten of je wilt deelnemen.

 

Locatie

Remonstrantse Kerk in de oude binnenstad van Alkmaar
Adres: Fnidsen 33, Alkmaar.

Lees hier alles over de locatie en de routebeschrijving.

Parkeren en openbaar vervoer
Je kunt op een paar minuten afstand van de locatie vrij parkeren en het is ruim 20 minuten lopen vanaf het centraal station waar je ook een bus kunt nemen om daarna nog enkele minuten te lopen naar de locatie.

Overnachten in Alkmaar is een goede optie voor diegene die lang moeten reizen.
Je vindt hier een overzicht met vele mogelijkheden.

8 reacties op “Etty Hillesum – verdiepingsworkshops

 1. Anna Lammers

  Hallo Christine,
  Wat een mooi aanbod, helaas kan ik beide data niet. En ook voor mij is Alkmaar wel echt ver weg. Misschien een idee om later in het jaar ergens in het midden van het land een workshop te organiseren?
  Hartelijke groeten – Anna

 2. Elly

  Hallo Christine,
  Mijn agenda is op beide dagen al volgepland !
  Ik vind het echt heel jammer dat ik er niet bij kan zijn, misschien komt er nog een volgende keer?
  Groetjes Elly

 3. josee van de Putte

  prachtig. Ben afgestudeerd op Etty Hillesum met een bescheiden eindscriptie over Geestelijke Begeleiding en etty.
  Wil graag zelf ook gaan schrijven, Maar Alkmaar is wel erg ver…….

  Organiseer je nog een andere keer op een andere locatie? Zelf woon ik in Zeeland en ben predikant van twee prachtige kerken. Misschien kunnen we hier iets organiseren ?

 4. Yne

  Eindelijk is het er toch een keer van gekomen! Ik ga 10 april naar de verdiepingsworkshop van Etty Hillesum in Alkmaar. Na zoveel jaren wikken en wegen komt het er eindelijk een keertje van. Ik hoop heel veel schrijfsters die nu alleen nog een naam hebben, in levende lijve te ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *