Gecertificeerde Training Luisteren naar je pen©

Bijgewerkt op 3 oktober 2022

De nieuwe data worden later in 2024 bekend gemaakt

 

Hoe is de gecertificeerde training Luisteren naar je pen© ontstaan?

In 1993 ben ik in Amerika begonnen met het geven van cursussen in creatief dagboekschrijven. De eerste cursus heette “Write from the Heart” en die heeft zich in de loop der jaren op een heel natuurlijke manier ontwikkeld tot “Luisteren naar je pen”. Sinds die tijd is mijn persoonlijke missie om creatief schrijven verder te ontwikkelen en zo breed mogelijk toe te passen steeds meer verdiept.
Inmiddels heb ik sinds 2001 met veel enthousiasme “Luisteren naar je pen” aan cursisten gegeven. Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren tal van andere cursussen en programma’s ontwikkeld. Het is nu tijd om mijn kennis en ervaring door te geven aan anderen, in de hoop dat er steeds meer vrouwen en mannen de helende en inspirerende kracht van het dagboekschrijven zullen ontdekken.

 

Wat is de gecertificeerde training “Luisteren naar je pen”©?

Deze gecertificeerde training is ontwikkeld voor hen, die op basis van hun eigen ervaring met de basiscursus, het volledige programma “Luisteren naar je pen” op een deskundige manier aan anderen willen doorgeven. In deze training leer je “Luisteren naar je pen” in 6 dagdelen te geven aan een groep cursisten. Je verdiept je tijdens de trainingsdagen zodanig in de opbouw van het programma, de verschillende oefeningen en de wijze waarop je dit kunt overdragen aan een groep, dat je het op een ontspannen en inspirerende manier leert gebruiken en toepassen.

 

Doel van de cursus “Luisteren naar je pen”©?

De basiscursus is er op gericht om cursisten te leren hoe zij verschillende schrijftechnieken kunnen toepassen voor hun persoonlijke ontwikkeling en creatieve expressie. De cursus is zowel geschikt voor ervaren dagboekschrijvers als voor onervaren schrijvers, omdat er veel aandacht is voor verschillende creatieve technieken.

 

Hoe lang duurt de training?

De training duurt ruim 4 maanden en bestaat uit 6 trainingsdagen, plus opdrachten die je thuis maakt voor de volgende trainingsdag én ter afronding van de training na de laatste trainingsdag.

 

Wie kan er een gecertificeerde cursusleider worden?

Vereist is:

 • De basiscursus “Luisteren naar je pen©” hebben gevolgd bij Shodo of bij een gecertificeerde cursusleider.
 • Ook als je al veel schrijfervaring hebt opgedaan en verschillende cursussen hebt gevolgd, blijft het noodzakelijk om éérst zelf de basiscursus te volgen. Die persoonlijke ervaring is in mijn ogen onmisbaar.
 • Ervaring met dagboekschrijven.
 • Een verlangen om het dagboekschrijven met anderen te delen.

 

Prachtige leslocatie in Alkmaar

DONDERDAG 11:00-16:00 (inclusief een lunchpauze)
 • 15 december 2022
 • 12 januari 2023
 • 9 februari 2023
 • 9 maart 2023
 • 30 maart 2023
 • 20 april 2023
Wat gebeurt er als…

Het is nu niet te voorspellen of we in het najaar of winter opnieuw met beperkingen te maken krijgen i.v.m. corona. Mocht er een lesdag in Alkmaar uitvallen, dan zal hetzelfde programma via zoom worden aangeboden. Inmiddels heb ik hier heel veel ervaring in opgedaan en kan ik met een gerust hart zeggen, dat hoewel niet ideaal, trainen via zoom zeker niet onderdoet aan een lesdag in Alkmaar. Maar nogmaals, laten we hopen dat dit niet nodig zal zijn.

Groepsgrootte in Alkmaar:  minimaal 8 en maximaal 20 deelnemers.
(zodra het zeker is dat deze training doorgaat, wordt dit hier op de website vermeld)

Door je aan te melden via de website, krijg je om te beginnen een vrijblijvende optie op een plek in de trainingsgroep. Hierna volgt de applicatie en na beoordeling hiervan kan jouw aanmelding definitief gemaakt worden en kun je op 15 december 2022 met de training starten.

De gecertificeerde training vindt plaats in deze sfeervolle leslocatie in de oude binnenstad van Alkmaar.

De zes trainingsdagen worden aangevuld met een handleiding, literatuur én een uitgebreid blog. Daarnaast heb je tussen de trainingsdagen in (telefonisch/digitaal) contact met medecursisten en oefen je als cursusleider in het aanbieden van enkele onderdelen van het lesmateriaal met 2 tot 5 personen in een groep.

Bij hoge uitzondering kun je 1 trainingsdag missen. Wanneer je de vervangende opdracht maakt, kun je de training met een certificaat afronden.  Wanneer je meer dan 1 trainingsdag mist, kun je helaas geen certificaat behalen.

Let op: De eerstvolgende training hierna start niet in 2023, maar in het najaar van 2024!

 

Hoeveel kost de Gecertificeerde Training?

De prijs is inclusief 21% btw, cursusmateriaal, certificaat,  koffie en thee.

 • Particulier tarief =  € 1095
 • Zakelijk tarief =  € 1325  (voor BTW houders en bedrijven)

Je ontvangt de factuur via de mail op 15 november 2022.

Tijdens de training in Alkmaar zorgt men zelf voor de lunch. In de directe omgeving van de leslocatie zijn vele mogelijkheden om te lunchen.

Met het certificaat kun je voor onbepaalde tijd lesgeven. Tijdens de training ontvang je uitgebreid cursusmateriaal en de complete handleiding voor de basiscursus. Betaling in maximaal drie termijnen behoort tot de mogelijkheden. Alle kosten zijn uiteraard terug te verdienen op het moment dat je begint met lesgeven.

Een exemplaar van het boek “Dagboek als spiegel” behoort tot de verplichte literatuur en kan bij inschrijving worden besteld voor € 19,50. Het boek wordt vooraf per post toegestuurd, omdat het lezen van het boek een noodzakelijke voorbereiding is op de training.

Men kan zich definitief inschrijven NADAT men de complete basiscursus Luisteren naar je pen© heeft gevolgd.

Ja, ik wil de training volgen en wil graag een optie op een plek in de trainingsgroep 2022-2023

 

Annuleringsvoorwaarden – ongeacht de reden

 • Je kunt alleen schriftelijk annuleren
 • Annuleer je nadat jij definitief bent ingeschreven en vóór 1 december 2022, dan betaal je € 100
 • Annuleer je ná 1 december 2022, dan wordt de gehele training in rekening gebracht.
  Je kunt – in overleg met mij – jouw plaats ook aan iemand anders geven. In dat geval worden er geen annuleringskosten gerekend.
 • Door je definitief aan te melden voor deze training, geef je aan hiermee akkoord te gaan.

 

Wat houdt het gecertificeerde trainingsproces in?

 1. Meld je aan via de website, voor een optie op een plaats in de trainingsgroep. Dit kan geheel vrijblijvend tot 15 november 2022.
 2. Jij vult het aanmeldingsformulier in en stuurt dit binnen 7 dagen terug. Denk hierbij aan enkele vragen over jouw werk- en schrijfervaring en waarom je deze training graag wilt volgen.
 3. Wanneer je de basiscursus ” Luisteren naar je pen” © niet bij mij hebt gevolgd, plannen we een kort kennismakingsgesprek via zoom waarin we onze vragen en mogelijkheden samen kunnen verkennen.

 

Reacties van afgestudeerden

Lees hier enkele reacties van cursisten die de training hebben afgerond.

 

VRAGEN & ANTWOORDEN OVER DE TRAINING EN DAARNA…

Moet ik een therapeut of counselor zijn om de cursus te kunnen aanbieden?

Nee. Vrouwen en mannen met tal van verschillende achtergronden ervaren het creatief dagboekschrijven als zinvol en plezierig. De cursus is er op gericht om educatief te zijn in het toepassen van creatieve schrijfmethoden. De cursus “Luisteren naar je pen” is geen vorm of vervanging van psychotherapie.

 

Dagboek als spiegel, het basisboek voor wie inspiratie zoekt in het dagboek schrijven

 

Wat kost de basiscursus Luisteren naar je pen©?

De prijs voor de basiscursus is minimaal € 165 per persoon plus locatiekosten en 21% btw.

 

 

Kunnen emoties ook een rol spelen in de cursus?

Ja, soms gebeurt dat. Tijdens de gecertificeerde training krijg je hier een aantal handvatten voor aangeboden. Daarnaast zorgt het tempo van cursus ook voor een natuurlijke structuur en begrenzing.

 

Ik heb een opleiding in counseling. Kan ik de cursus meer tot een proces/therapiegroep maken?

Zeker. Je bent vrij om het materiaal aan te passen, zodat het aansluit op jouw deskundigheidsniveau. Echter, de training is ontworpen voor hen die NIET zijn getraind als counselor of therapeut.

 

Kan ik onderdelen in de cursus toevoegen of weglaten?

Je kunt naar eigen inzicht het materiaal van “Luisteren naar je pen©” aanpassen, zodat het beter aansluit bij je doelgroep of situatie. Echter, wanneer je afwijkt van het omschreven programma, dan dien je jouw aanbod een andere titel te geven. Op die manier blijft de inhoud en werkwijze van de basiscursus “Luisteren naar je pen©” intact en herkenbaar.

 

Wat betekent het om een gecertificeerde cursusleider te zijn?

Het betekent dat jij en ik zijn overeengekomen dat jij mijn geregistreerde cursus mag geven. Wanneer je volledig bent gecertificeerd mag je zo lang je wilt, de basiscursus overal ter wereld geven.

 

Waar vind ik cursisten?

Alhoewel iedere gecertificeerde cursusleider zelf verantwoordelijk is voor het werven van eigen cursisten, wordt er in de training ook uitgebreid op ingegaan. Daarnaast kan je als gecertificeerde cursusleider gebruik maken van het netwerk van Shodo, met o.a. een gratis vermelding op de website en ontvang je tijdens de training een concept van een folder en heel veel tips, die je naar eigen inzicht kunt gebruiken.

 

Ben jij beschikbaar voor coaching nadat ik de gecertificeerde training heb afgerond?

Ja. Cursusleiders kunnen gebruik maken van telefonische/Zoom coaching tegen een gereduceerd tarief. Je kunt een “strippenkaart” aanschaffen.

 • Particulier tarief = € 150 per 90 minuten, incl. 21 % btw
 • Zakenlijk tarief = € 182 per 90 minuten, incl. 21 % btw
Hoe werkt dit?

Je koopt een “strippenkaart” en maakt een afspraak voor een telefonisch coachingsgesprek. Vooraf aan dit gesprek stuur jij mij je vraag per mail of post. Je belt me op de afgesproken tijd. Na afloop stuur ik je een bijgewerkte “strippenkaart” met de resterende minuten er op vermeld. Een strippenkaart is twee jaar geldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *