Gratis online Studieweek Mystiek

‘In de leerschool van Titus Brandsma’

Vanwege de corona crisis gaat de Studieweek Mystiek over de natuurmystiek van Thomas Merton niet door. Deze is verplaatst naar 5 t/m 8 juli 2021. In de plaats van de fysieke studieweek dit jaar een gratis online Studieweek Mystiek over Titus Brandsma. In de eerste week van juli (6 t/m 10 juli) bieden we dagelijks twee colleges van ieder 35 à 45 minuten aan.

‘In de leerschool van Titus Brandsma’
‘In de leerschool van Titus Brandsma’ is een bewerkte versie van de Studieweek uit 2018. We hebben de video-opnames opgedeeld in overzichtelijke en toegankelijke colleges van  2 x 35 à 45 minuten per dag. In totaal gaat het dus om tien video-colleges. De colleges kunt u op deze manier in uw eigen tijd en in uw eigen tempo volgen. Anne-Marie Bos verzorgt ook drie korte interactieve colleges waarin ingediende vragen behandeld worden.

Mystiek is een bijzondere vereniging van God met de menswaarbij de mens zich Gods tegenwoordigheid bewust wordt en zich ook zijnerzijds met God verenigt

aldus Titus Brandsma in 1937. Mystiek komt dus van twee kanten.

Hoe mystiek verbonden is met het gewone leven
Titus Brandsma had als karmeliet en professor een persoonlijk doorleefde en wetenschappelijk doordachte kennis van de mystieke traditie en hij verspreidde deze kennis op allerlei manieren. Hij was een bevlogen docent die mensen met vaste hand binnenvoerde in de godsrelatie. In zijn geschriften – artikelen, lezingen, colleges, retraites, gedichten – getuigt hij ervan hoe mystiek verbonden is met het gewone leven, en omgekeerd, maatschappij-betrokkenheid met mystiek. Keer op keer laat Brandsma zien hoe we in alle uiterlijkheid het innerlijk leven kunnen ontwaren, en hoe dit innerlijk leven op zijn beurt onderscheidend is voor hoe wij zijn.

Belangrijke bijdrage aan de maatschappij
Titus Brandsma ziet de gedegen studie van mystiek daarom als een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Gedreven door wat hij ziet gebeuren in de wereld om hem heen, presenteert hij de mystiek van Jan van het Kruis, Teresa van Avila, Liduina van Schiedam en vele anderen. Titus Brandsma legt daarbij eigen accenten.

MEER INFORMATIE
2x per dag video-college
 van maandag 6 juli t/m vrijdag 10 juli 2020.

De video’s (een link naar de Youtube-filmpjes) en de reader met de teksten worden vanaf maandagochtend 6 juli op deze website geplaatst en blijven nog in ieder geval tot eind juli beschikbaar.

Van dinsdag 7 juli t/m donderdag 9 juli is er om 15.30 uur een kort interactief college (via een Youtube-livestream) waarin vragen worden beantwoord. U kunt uw vragen ook vooraf doormailen naar a.bos@titusbrandsmainstituut.nl. Wij zullen deze vragenuurtjes opnemen, zodat u deze ook terug kunt kijken op onze website.

Plaats:
www.titusbrandsmainstituut.nl/onlinestudieweek.

Lesmateriaal:
De behandelde teksten zijn in de video-colleges opgenomen en rechtstreeks op het scherm mee te lezen. U kunt deze teksten in de reader ook apart downloaden.

Prijs:
Gratis

Ondersteuning:
Tijdens de Studieweek is ondersteuner Henk Rutten (henk.rutten@titusbrandsmainstituut.nl bereikbaar voor technische vragen.

:
U kunt zich gratis aanmelden. Wij houden u op de hoogte als de colleges beschikbaar zijn en zorgen dat u eenvoudig aan de slag kunt.

Klik hier als jij je wilt aanmelden.

3 reacties op “Gratis online Studieweek Mystiek

 1. Sabine M

  Dank je wel, Christine, voor deze tip.
  Het is een mooi alternatief voor de Zomerschool in de Vrijheidskerk, die nu niet doorgaat.
  Ik heb me aangemeld voor deze studieweek.
  een lieve groet van Sabine

 2. Lia Rentinck

  Deze studie week trekt mij qua onderwerp bijzonder.
  Begrijp ik het goed dat er ,behalve persoonlijke aantekeningen ,geen opgaven verwacht worden?

  Ik ben een intens drukke mantelzorger van mijn man maar 2x 45 minuten per dag, met zelf planbare tijden, moet toch haalbaar zijn.
  En een stuk, naar binnengekeerde verdieping verrijkt en bemoedigd mijn leven zeer in deze , voor ons bijzondere maar zorgelijke rijd..

  1. Christine de Vries

   Lia, ik adviseer je om de website te bezoeken van het Titus Brandsma Instituut, je kunt klikken op de link hier boven in het bericht. Dan kun je daar alles lezen en eventueel jouw vragen stellen. Ik hoop dat het iets voor je is.
   Groet,
   Christine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *