Gratis Schrijftraject met Etty Hillesum

Een heel jaar lang…

De afgelopen jaren heb ik voor mezelf verschillende jaartrajecten gecreëerd. Zo heb ik o.a. een jaar lang iedere dag een elfje geschreven, het andere jaar stapte ik over op haiku en heb ik iedere week collages gemaakt.

Al een paar keer heb ik zo’n traject met anderen gedeeld. In 2018 was dit in de vorm van het Elfenbankje waar iedere maandagochtend een nieuw thema werd aangeboden om over te schrijven om vervolgens aan het einde van de week hier in de vorm van een elfje ervaringen over te delen.

 

Kracht van delen

Samen schrijven en persoonlijke ervaringen met elkaar delen versterkt de verbinding met onszelf én met de ander. Zo openen wij ons voor de stroom van inspiratie en scheppen schrijvend de ruimte om onszelf in de spiegel van ons dagboek op een oprechte manier te ontmoeten. Daarom nodig ik je uit om deel te nemen aan dit Shodo Schrijftraject.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kunt starten wanneer je wilt. Alle informatie staat in een lange lijst op het blog. Het eerste bericht staat ONDERAAN!

Dit gratis project is alleen voor abonnees van de SchrijfWijzer. Mocht je nog geen abonnee zijn, dan kun jij je hier gratis aanmelden.

Er zijn geen kosten aan dit project verbonden. Het is voor iedereen, die graag inspiratie wil ontvangen om op geheel eigen wijze over te schrijven. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om ervaringen te delen op het blog. Door dit te doen, creëren we samen een schrijfgemeenschap waar we – zonder oordeel – persoonlijke ervaringen kunnen delen. Wanneer we dit van uit ons hart doen, inspireren we ook anderen.

Het is voor mij niet mogelijk om op persoonlijke teksten feedback te geven. Mochten er vragen over de werkwijze van het schrijftraject zijn, dan raad ik je aan die op het blog te schrijven. Ik zal zo gauw ik kan antwoord geven op de vragen, maar wanneer iemand het antwoord weet, kan hij of zij het er ook direct onder plaatsen. Zo delen we met elkaar inspiratie, vragen en antwoorden.

 

Etty Hillesum onze inspiratiebron

AL vele jaren is Etty Hillesum voor mij een grote inspiratiebron. In haar openhartige dagboeken leeft ze mij voor wat het betekent om middels innerlijk werk onszelf te bevrijden van angst en beperkende gedachten over onszelf en de wereld om ons heen.

Iedere week verschijnt er een nieuw citaat uit de dagboeken van Etty om zelf over te schrijven. Bij het citaat ontvang je ook een beschrijving van de verdiepende en meditatieve schrijfwijze, die jou, via de woorden van Etty, dichtbij jouw eigen kern brengt.

Het enige dat je nodig hebt is een pen en papier en een kwartier ongestoorde schrijftijd. Etty heeft een mooie term verzonnen: een ‘Boeddhistisch kwartiertje’ noemt ze de tijd die ze besteedt aan meditatie en bezinnen. Wij gebruiken deze term voor het meditatief schrijven. Meer hierover vind je in het bericht met het citaat van de week.

Je hoeft vooraf geen kennis te hebben van de dagboeken van Etty, maar ik vermoed dat je na verloop van tijd zelf haar dagboeken wilt lezen. Behalve informatie over de verschillende edities van haar dagboeken en boeken over Etty, zal ik ook geregeld artikelen aanbieden, die je kunt online kunt lezen en downloaden.

 

Hoe kun jij anderen uitnodigen om ook deel te nemen?

Als je iemand kent die wellicht ook met ons mee wilt schrijven, dan kun je hem of haar uitnodigen om een gratis abonnement te nemen op de SchrijfWijzer. Zodra dit is aangevraagd ontvangt de nieuwe abonnee automatisch een uitnodiging voor dit unieke Shodo Schrijftraject . En mocht het traject niet helemaal aansluiten of voldoen aan de persoonlijke wensen, dan kan men zich eenvoudig afmelden.

 

Je kunt nu beginnen!

Je kunt het eerste citaat al op de website vinden – ga naar deze link – dan zie je alle berichten van het project nu bij elkaar staan. Het eerste bericht staat ONDERAAN de lijst. Je leest dus van onderen naar boven op het blog. Als er een inlogcode nodig is om een bericht te openen, dan zal hierom gevraagd worden.

65 reacties op “Gratis Schrijftraject met Etty Hillesum

 1. Ina

  hoi Christine,
  Ik ben volgens mij al lid van de schrijfwijzer, ik ga graag meedoen aan het schrijfprojest over Etty.
  groet
  Ina

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Ina,
   Ik verstuur de SchrijfWijzer eens per 3-4 weken. Als abonnee ontvang je die automatisch in je mailbox.

   Onderin elke SchrijfWijzer vind je de link naar “aanbiedingen voor abonnees” en via die link kom je bij alle informatie die je nodig hebt om te kunnen starten met het gratis programma.
   Ik wens je veel schrijfplezier.

   Groet,
   Christine

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Goede vraag, Rens. Ik zou het geweldig vinden om meer mannen (zoals jij) op de weg van het schrijven tegen te komen. Laten wij hen bij deze uitnodigen!

 2. Jetske

  Hoi Christine
  Graag doe ik mee met het Etty Hillesum project. Ik ben steeds heen en weer gegaan op de site om de ingang te vinden maar ik heb nu begrepen dat ik me via dit moet inschrijven. Dank je wel. ik heb je wachtwoord ontvangen maar weet niet waar ik hem in moet vullen. Dank je.

 3. Ellen

  Ik heb zojuist een abbonement en inlogcode voor Etty.
  Spannend…..ben benieuwd hoe het nu verder gaat.
  Ontertussen naast mijn brievenbus logeren, zodat ik de clusters en de lijstjes kan vangen.

 4. Ilse

  Beste Christine,

  Graag doe ik mee aan het gratis schrijfproject nav citaten van Etty van Hillesum.

  Met hartelijke groet,
  Ilse Brinkman.

 5. Maria Meerman

  Ik heb een week geleden een reactie verzonden maar ik kan die reactie nergens terug vinden.

  Doe ik misschien iets fout?

 6. Anneke Schollaert

  Dag Christine,
  Vandaag op de dag van de herdenking van de Holocaust vertelt een vriendin mij over jouw nieuwe Etty project.
  Het voelt goed om ook nu weer voor een jaar in te stappen en op weg te gaan met Etty als diepgaande inspiratie
  En voor de zoveelste keer DANK aan jou
  Lieve groet Anneke

 7. Hannah Sanders

  Goedemorgen Christine, ik ben abonnee van de Nieuwsbrief en wil graag beginnen met schrijven. Hoe pak ik dit aan?
  Groet, Hannah

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dini,

   In de SchrijfWijzer (de gratis nieuwsbrief van Shodo) staat het wachtwoord.

   Klik op deze link: https://shodo.nl/blog/gratis-schrijfproject-met-etty-hillesum/

   Dan kom je bij de lijst met berichten die allemaal bij het project horen. Het eerste bericht staat ONDERAAN het scherm.
   Lees je weg naar boven toe, door op een bericht te klikken dat je wilt openen.
   Als er een wachtwoord nodig is, wordt dit aan je gevraagd en verschijnt er een scherm waar je dit kunt invullen.

   Veel succes!!

    1. Christine de Vries Bericht auteur

     Dag Marianne,
     Het staat niet iedere keer opnieuw in de SchrijfWijzer, maar wel in het welkom bericht aan alle nieuwe abonnees. Ik zal je het wachtwoord zo dadelijk mailen.
     Veel schrijfplezier met Etty gewenst!

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Ans,

   In de SchrijfWijzer (de gratis nieuwsbrief van Shodo) staat het wachtwoord.

   Klik op deze link: https://shodo.nl/blog/gratis-schrijfproject-met-etty-hillesum/

   Dan kom je bij de lijst met berichten die allemaal bij het project horen. Het eerste bericht staat ONDERAAN het scherm.
   Lees je weg naar boven toe, door op een bericht te klikken dat je wilt openen.
   Als er een wachtwoord nodig is, wordt dit aan je gevraagd en verschijnt er een scherm waar je dit kunt invullen.

   Veel succes!!

 8. LINDA

  Dag Christine,
  als abonnee van de schrijfwijzer zou ik graag nog meedoen aan het schrijftraject Etty Hillesum.
  Ik zie geen link om rechtstreeks in te schrijven ?

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Linda,

   In de SchrijfWijzer (de gratis nieuwsbrief van Shodo) staat het wachtwoord.

   Klik op deze link: https://shodo.nl/blog/gratis-schrijfproject-met-etty-hillesum/

   Dan kom je bij de lijst met berichten die allemaal bij het project horen. Het eerste bericht staat ONDERAAN het scherm.
   Lees je weg naar boven toe, door op een bericht te klikken dat je wilt openen.
   Als er een wachtwoord nodig is, wordt dit aan je gevraagd en verschijnt er een scherm waar je dit kunt invullen.

   Veel succes!!

 9. Monique

  Dag Christine,

  Een gelukkig en gezond 2019
  vol serendipiteit (woordenboekspelwoord!)
  en nieuwe projecten.

  Wat fijn dat je weer een schrijftraject organiseert!
  Ik doe graag mee en hoop ook mijn schrijfcursisten mee te nemen in mijn kielzog. Afgelopen dinsdag heeft mijn laatste clubje het Certificaat Luisteren naar je pen mogen ontvangen. Binnenkort ga ik deel 2 geven. Heerlijk om te doen!

  Veel liefs en schrijfinspiratie voor iedereen!
  Monique L.C Smit

 10. marjolein

  Wat fijn Christine dat je dit doet en ons allemaal deze mogelijkheid biedt. Ik wilde al (opnieuw) met Etty aan de slag. Toen ik haar voor t eerst las had haar dagboek grote inwerking op mij. Maar ik vond nog geen vorm waarmee ik dat wilde gaan doen. Nu, 40 jaar later, ben ik heel benieuwd wat opnieuw met haar verkeren mij en ieder van ons, gaat brengen, dankjewel hiervoor!

  Hartelijke groet,
  Marjolein

 11. maritz

  Lieve Christine, ik vind geen citaat, ik ben al veel keren van boven naar benden ‘gerold’ en kom het citaat niet tegen, ik ben ingelogd met de inlogcode ettyproject2019 , druk braaf op: ga naar deze link en krijg niet in beeld waarnaar ik op zoek ben, help!!!!!!!!!
  liefs Maritz

 12. kitty

  dag Christine,

  Een licht en sprankelend jaar in goede gezondheid toegewenst. Dank voor dit schrijftraject, dat mij ongetwijfeld meer dan inspiratie zal brengen. 🙂

 13. Ria

  dag,

  graag meld ik me aan voor het schrijftraject. Ik heb me zojuist aangemeld voor de nieuwsbrief en het wachtwoord al ontvangen. Ben heel benieuwd wat dit me brengen zal.

 14. Wilma

  Beste Christine, dankjewel dat je me op dit idee brengt. Ik stap in en ga zien wat er komt. Op pad aan de (schrijf)hand van Etty Hillesum, een mooie uitdaging voor dit jaar.
  Wilma

 15. Corrie Groenendaal

  Dag Christine,

  Dank voor Alles wat je aanreikt, pure rijkdom.

  Vijf jaar geleden opende Etty voor mij de ingang naar Shodo.
  Aldoende heb ik veel mogen ervaren. Ook nu weef ik weer
  graag mee aan dit groots weefwerk. Mijn wens is dat het een
  sprankelend en kleurrijk geheel wordt. Hartegroet, Corrie

 16. Kamalã

  Ha Christine,
  Een heel mooi (schrijf)jaar gewenst. Ik doe mee met het Etty Hillesum project. Ik ben een fan van Etty. Ik verheug me er op.
  Ik had al zitten denken om zelf iets te beginnen met Etty, maar dit is veel fijner.
  Hartelijke groet
  Kamalã

 17. Brecht

  Bedankt voor de uitnodiging van dit schrijfproject.
  Het brengt zoveel moois mee,ik ben er heel dankbaar voor.
  Ik wil waaien dit jaar,een frisse wind zijn.
  Groeten aan iedereen die mee schrijft ,veel liefs van Brecht

 18. Gabrielle

  Een gelukkig nieuw jaar, voor allen.
  Wat fijn, Christine, een nieuw jaarproject. Ik doe heel graag mee.
  En Etty Hillesum spreekt me erg aan.
  Hartelijke groet, Gabrielle Kleinsmann

 19. iNa

  Ik verheug me zeer op dit nieuwe schrijfjaar en wens iedereen vooral veel plezier toe.
  Moet nog wel even uitzoeken hoe en waar ik als abonnee kan inloggen met het gekregen wachtwoord.

 20. Cynthia

  Dag Christine,
  als ik op de link klik bij:
  Je kunt nu beginnen!
  Je kunt het eerste citaat al op de website vinden – ga naar deze link – dan zie je alle berichten tot nu toe bij elkaar staan.
  dan word ik weer doorgelinkt naar je nieuwsbrief waar ik dan vervolgens weer kan klikken op de blog.
  Dus ik kom niet bij de citaten uit.
  Hoe kom ik bij de citaten?
  Cynthia

 21. Carla

  Hoi Christine,
  Ook ik sluit me graag aan als deelnemer aan dit schrijfproject.
  Zit nog heerlijk in de schrijfflow van de afgelopen midwinter 2 daagse..
  En natuurlijk ook een prachtig nieuw jaar voor jou!
  Groet, Carla Hollants

 22. Maddy

  Beste Christine,

  Een gelukkig en gezond 201. Ik doe van harte mee aan het schrijfproject , waarin Etty Hillesum onze inspiratiebron zal zijn.
  In 1985 heb ik van mijn oma het boek Het verstoorde leven gekregen en ik heb het boek nog met haar naam erin, voor mij ging toen een nieuwe wereld open. Ik ben lid van de Schrijfwijzer.

 23. Gerda

  Ik sluit me bij de vorige schrijvers aan 🙂

  Allereerst een inspirerend en gelukkig 2019.

  En ik ben abonnee, wil graag meedoen met dit schrijfproject.

  Lieve groet,

  Gerda

 24. Anneke

  Ha Christine
  Etty Hillesum is meermalen een grote inspiratie bron voor me geweest. Graag meld ik me aan voor het schrijftraject 2019. Ik ben al abonnee van schrijfwijzer..
  Lieve groet,
  Anneke

 25. Ria

  Hallo Christine,
  Allereerst wil ik ook jou een goed, gezond en inspirerend 2019 toe wensen!
  En heel hartelijk dank voor het meemogen doen met het ettyschrijfproject 2019!
  Ik ben al geabonneerd op de schrijfwijzer!
  En wil heel graag meedoen met het ettyschrijfproject 2019

  Een hartegroet, Ria

 26. Ria

  Hallo Christine,
  Allereerst wil ik ook jou een goed, gezond en inspirerend 2019 toewensen!
  En heel hartelijk dank voor het meemogen doen met het ettyschrijfproject 2019!

  Een hartegroet, Ria

 27. Alice

  Dag Christine,
  Allereerst een inspirerend 2019.
  Ik doe graag mee met het schrijfproject.Wat fijn dat je dit wilt delen.
  Harte groet,
  Alice Volkers

 28. Lucia

  Gelukkig 2019 met veel inspiratie

  Wat gaaf dat je weer zo een project doet.
  In het verleden heb ik al iets van Etty geschreven.
  Ik doe graag mee en mijn intensie is om het gehele jaar af te maken.

 29. Rika

  Beste Chistine,

  Waar geef ik me op voor dit traject, ik ben abonnee vna de schrijfwijzer . . . .

  Een goed nieuw jaar 2019 en hartelijke groet, Rika Detmers

 30. Truus Maria Mittendorff

  Hallo Christine,

  Graag wil ik meedoen met dit nieuwe schrijfprojekt.
  Al jaren geleden kwam ik in aanraking met het gedachtengoed van Etty Hillesum. Waardevol!
  Een bijzondere inspiratiebron, en ik dank je oprecht voor deze gelegenheid om er creatief mee om te gaan, op te mogen reageren.
  Met de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar voor ieder.

 31. Delphine Dursin

  Hallo Christine,

  Ook ik wil me héél graag inschrijven voor het schrijftraject 2019. Ben ook al abonnee.

  Groetjes
  Delphine

 32. Theodora Klaver

  Beste Christine, Graag doe ik mee met het gratis schrijftraject 2019. Ik ben al abonnee van de schrijfwijzer.
  Hartelijke groet van Theodora

   1. Christine de Vries Bericht auteur

    Dag Petra,

    Het project loopt binnenkort af, maar… er komen mooie alternatieven aan. Om te beginnen op a.s. zaterdagochtend via zoom.
    Als je meer wilt weten, dan kun je dit lezen in mijn nieuwsbrief “SchrijfWijzer”, waar je via deze link voor kunt aanmelden (=gratis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *