Heel je leven

Systemisch schrijven laat je dieper kijker!

Vanmorgen opnieuw de introductieworkshop in systemisch schrijven gegeven. Het is de eerste workshop na mijn vakantie en het is heerlijk om te voelen hoe goed het me doet. Systemisch schrijven ervaar ik als een grote uitnodiging om dieper te kijken naar ons eigen leven.

We maken deel uit van een groter geheel, een heel (familie)systeem waarin iedereen een unieke plek heeft. Maar in de loop van ons leven gaan we herhaaldelijk van onze plek af. We nemen bewust of onbewust verantwoordelijkheden op ons, die niet van ons zijn, maar we denken door dit te doen voor anderen te kunnen zorgen en hen te helpen. Hierdoor vertroebelen onze grenzen en groeit de disbalans in de onderlinge relatie én in het hele systeem.

Pas wanneer iedereen zijn of haar eigen plek echt inneemt en de verantwoordelijkheden die daarbij horen aanneemt, kan de liefde stromen en kunnen we in vrijheid met elkaar verbonden zijn en blijven.

 

Mobile

Ik vergelijk het vaak zo: het systeem is als een mobile – iedereen hangt op een eigen plek in het geheel en zolang we daar blijven is het hele systeem in rust en in evenwicht, maar op het moment dat ik van mijn plek ga en bijvoorbeeld de plek van mijn zus inneem, raakt het hele systeem uit evenwicht. Pas toen ik mijn plek aannam en innam, kreeg mijn zus haar eigen plek terug en kwam er lucht en ruimte in onze relatie. Zij is de oudste en ik ben de jongste en zo is het!

 

Volgende introductieworkshop op 20 oktober 2017

Ben je ook benieuwd wat deze manier schrijven schrijven over je eigen leven voor je kan betekenen? Ik geef dit jaar nog één keer deze introductieworkshop op vrijdagmiddag, 20 oktober in Alkmaar. Meer info kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *