Heel je leven met pen en papier

Onze plek in het familiesysteem

Tijdens de opleiding in systemisch werk bij Phoenix werd ik zo geïnspireerd, dat ik wist: “Hier wil ik mee verder.” Schrijven is mijn grote passie en ik vond het verrassend dat dit zo weinig in het systemisch werk werd gebruikt. Ik besloot op ontdekkingsreis te gaan.

We maken allemaal deel uit van een aantal systemen, zoals gezin, familie, vriendenkring, werk etc. waarin we een plek hebben gekregen of ingenomen. Dat is onze basis en vanuit die plek geven we ons leven vorm, nemen we besluiten en openen of sluiten ons hart in relaties met anderen en onszelf. Pas wanneer we echt onze eigen plek innemen komen we tot bloei en zijn we in vrijheid met elkaar verbonden.

 

Familieopstellingen en systemisch schrijven

De meest bekende vorm van systemisch werk heet “familieopstelling”, waarbij de onderlinge relaties van familieleden zichtbaar en ervaarbaar worden door hen in de ruimte op te stellen in wat wel genoemd wordt: het lege midden of het wetende veld.

Ik heb ontdekt dat de lege bladzijde in een dagboek ook kan functioneren als een “wetend veld”,  waar het familiesysteem in kan worden verkend, onderzocht en ervaren. Door zonder oordeel de beweging van de pen te volgen, komen we als vanzelf bij wat gekend wil worden in onszelf én in het familiesysteem waar we deel van uit maken.

Ik heb de cursus in systemisch schrijven “Heel je leven” genoemd, omdat het inderdaad over ons hele leven gaat, inclusief ons eigen familiesysteem. Ik hoor het ook als een oproep, een verlangen om ons leven heel en compleet te maken door ruimte te scheppen voor alles – het licht en het donker, het kleine en het grote, het liefdevolle en het bange…Voor iedereen én alles (!) is er een plek.

 

Ervaring wijst de weg

Boekenwijsheid en woorden van anderen vervangen niet jouw ervaring, maar kunnen je wel op weg helpen. Uiteindelijk is het de ervaring zelf, die je laat voelen of systemisch werk behulpzaam voor je kan zijn op de weg die jij gaat.

 1. Een artikel over verschillende vormen van systemisch werk Een oefening in voelen – Happinez maart 2018 – familieopstellingen
 2. Kom naar een introductieworkshop en ervaar zelf of systemisch schrijven iets voor je is.

 

Wat cursisten na afloop schrijven:

(als ze terugkijken op het eerste deel van de cursus “Heel je leven”)

“Ik heb vaak het gevoel dat ze me niet zien of horen. In de cursus werd duidelijk dat ik door de manier waarop ik hen benader, ik me niet zichtbaar maak naar hen toe. Wat een eye-opener.”

“Het was heerlijk, (moeilijk kan blijkbaar ook heerlijk zijn) en alle redenen/doelstellingen die ik hoopte te vinden heb ik min of meer gevonden. Ik voel me trots alsof ik een diploma heb gehaald. Een ander iets heb ik onverwacht gevonden nl: ik voel me minder ontheemd. Is dat geen groot goed? Dat komt door deze cursus en jij en iedereen en ook omdat je altijd plekken uitzoekt waar ik me prettig voel.”

“Wat een bijzondere ervaring was jouw cursus! Ik heb ontzettend veel geleerd en ontdekt. Zonder overdrijven kijk ik er iedere keer, als ik eraan denk, met groot genoegen op terug.”

5 reacties op “Heel je leven met pen en papier

 1. Marjo

  Ik heb afgelopen week het tweede deel afgerond van de cursus helend schrijven. Een hele intensieve, maar ook leerzame cursus. Ik heb vele nieuwe inzichten gekregen en ben veel positiever naar mijn geschiedenis gaan kijken. Ik ben blij en dankbaar dat ik deze kans gekregen heb.

 2. Vera van der Hilst

  Ik kijk uit naar het vervolg nadat ik de eerste 2 modules heb gevolgd. Ik ben inmiddels een jaar aan het verteren.
  Nu maar hopen dat de huidige 2e groep enthousiast genoeg is om een 3 module te willen volgen. Ik haak graag aan.

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Ooit zal het er van komen en wie weet lukt het al in het najaar van dit jaar. Het derde deel van de cursus “Heel je leven” ligt als concept al op mijn bureau te wachten!

 3. Tineke

  Heel je leven, is er ook een schriftelijke cursus? Te veel prikkels is niet goedvoor mij en daar raak ik door in de war. Wel zou ik graag willen blijven schrijven. Mijn manier van uiten.
  Dank je wel voor de elfjes en de rondelen. Heerlijke meditaties en rust momenten momenten van bezinning.

  Lieve groet Tineke

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Tineke, Op dit moment is er nog geen schriftelijke variant van de cursus. Ik wil graag eerst nog een paar jaar de cursus aan groepen geven, voordat ik kan bekijken of het mogelijk is om het cursusmateriaal te herschrijven tot een programma dat je alleen thuis kunt volgen.

   Voor dit jaar staan er een paar schriftelijke cursussen op het programma. Zodra het klaar is, zal het als eerste in mijn nieuwsbrief verschijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *