Bezinnen tijdens de heilige nachten

Schrijvend bezinnen tijdens de Kersttijd

De 12 heilige nachten, zo worden de twaalf nachten genoemd die volgen op de kerstnacht tot aan Drie Koningen. De eerste nacht is de nacht van eerste naar tweede Kerstdag. De laatste nacht is de nacht van 5 naar 6 januari. Een bijzondere tijd waarin we worden uitgenodigd om te erkennen dat het Licht ook in ons is geboren én dat we ons nog meer openen voor goddelijke inspiratie.

 

Jarenlang heb ik gewerkt met mijn werkboeken "Fluisteringen van Licht" waarin ook aandacht wordt geschonken aan deze bijzondere periode, maar dit jaar wil ik me daar vooral op richten en nodig jou uit om dit samen met mij te doen.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Tijdens deze periode wordt je gevraagd om iedere ochtend op te schrijven wat je van je dromen nog herinnert én om iedere dag bezinnend te schrijven naar aanleiding van een citaat uit "Een cursus in wonderen".

Het dagelijkse schrijven duurt een kwartier en de oefening is om het citaat van de dag over te schrijven en direct (!) door te schrijven, zonder eerst een concept te bedenken of een plan te maken. Snel  doorschrijven, zonder speciale aandacht voor spelling, grammatica en zingeving, helpt je gaandeweg meer open staat voor creatieve inspiratie. Je zal verrast zijn wat er zo spontaan uit je pen zal vloeien.

 

Het is overigens niet nodig om vooraf ervaring met en kennis te hebben over het bezinnend schrijven, de twaald Heilige Nachten of Een cursus in wonderen. Iedereen die behoefte heeft om gedurende deze periode stil te staan bij de geboorte van het licht in de wereld en in zichzelf is van harte welkom.

 

Er is ook een speciaal weblog

Alle deelnemers krijgen na inschrijving een speciale inlogcode voor dit besloten weblog.
Hierop kun je informatie en praktische tips vinden over

 • hoe je beter jouw dromen kunt onthouden
 • hoe je meer uit je nachtdromen kunt halen door er over te schrijven
 • hoe je het dagelijkse schrijven ad.h.v. een citaat als een moment van bezinning kunt ervaren
 • hoe je inspiratie en ervaringen met andere deelnemers kunt uitwisselen
 • en hier verschijnt ook het citaat van de dag

 

Schrijf de gelukkige droom naar je toe! – een inspirerende workshop op zaterdag, 9 januari 2016

In "Een cursus in wonderen" wordt er gesproken over de gelukkige droom – zoals in werkboekles 140: De gelukkige dromen die de Heilige Geest brengt zijn anders dan het dromen van de wereld, waar iemand alleen maar dromen kan dat hij wakker is. De dromen die vergeving de denkgeest laat zien, brengen geen andere vorm van slaap teweeg, zodanig dat de dromer een andere droom droomt. Zijn gelukkige dromen zijn voorboden van het dagen van de waarheid in zijn denkgeest. Ze leiden van slaap naar zacht ontwaken, zodat dromen voorbij zijn. En zo genezen ze voor alle eeuwigheid. (lees hier de hele werkboekles >>)

 

Deze workshop bestaat uit twee delen:

 • In de ochtend wordt er gekeken naar het begrip "Gelukkige Droom" en naast theorie worden er ook meditatieve oefeningen aangeboden. De begeleiding van dit gedeelte is in handen van Nicolien Gouwenberg, cursusleraar >>
 • In de middag gaan we ervaren hoe we de gelukkige droom naar ons toe kunnen schrijven. Praktische informatie en oefeningen wisselen elkaar af. De middag wordt begeleidt door Christine de Vries, schrijftrainer en cursusstudent >>
   

Locatie en tijd:

De workshop wordt gehouden in de sfeervolle Remonstrantse kerk middenin de oude binnenstad van Alkmaar en duurt van 10:30 uur tot 16:30 uur. Vanaf 10 uur is er koffie en thee. Graag zelf pen, papier én een lunchpakketje meenemen.

 

Aanmelden

Dit kan alleen via de website >>

 • Schrijven tijdens de heilige nachten kost € 20 per persoon. Nadat de inlogcode voor het weblog is verstuurd is annuleren niet meer mogelijk!
 • Workshop: Schrijf de gelukkige droom naar je toe! kost € 40 per persoon. 

De workshop is ook los te volgen, zonder vooraf het programma tijdens de heilige nachten.

 

Achtergrondinformatie

 • 12 Heilige Nachten >>
 • Een cursus in wonderen >>
 • Fluisteringen van Licht >>

 

Dromen in de kersttijd

Ik droomde: ik was in een onbewoonbaar verklaard huis op bezoek bij mijn zus. Het was er goed. Toen ik naar huis wilde kon ik mijn auto aanvankelijk niet terug vinden, tot ik hem terug vond temidden van een plat gebombardeerde binnenstad in een grijs en groene oude en lege parkeergarage. Dan ineens zit ik in ’n andere auto, in die garage met een baby in mijn armen. Ik word gereden.

Geboorte, nieuw leven temidden van zoveel wat stuk is, niet meer bewoonbaar. Mijn gewone vervoermiddelen zijn niet meer toereikend. Een hoopvolle droom, een tipje van de sluier voor het nieuwe jaar dat komen gaat.

 

In de kersttijd worden de nachten vanaf 25 december tot en met 6 januari de twaalf heilige nachten genoemd. Ik beleef het als ik buiten ben en in mijn dromen. Een paar jaar geleden kwam dit in mijn bewustzijn. Vanaf dat moment ging ik tijdens die bijzondere nachten slapen met een vraag én met de wens alert te zijn op mijn dromen. Dit betekent de tijd nemen om wakker te worden, niet teveel draaien, en bij mijn dromen proberen te komen. Meteen opschrijven in steekwoorden, niet denken ik onthoud het wel voor straks, want ik onthoud de meeste dromen niet. De ene morgen lukt het beter dan de andere. Al een paar jaar achter elkaar merk ik dat de thema’s van de dromen al een sluier oplichten van de thema’s in mijn leven in het nieuwe jaar. De ontvankelijkheid voor wat ‘van alzo hoge ‘ komt is groot. Groter dan anders.


Joke Litjens (uit Fluisteringen van Licht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.