Herbergen tijdens lockdown

Welke vraag wil ik stellen?

Op de eerste dag van de tweede lockdown, die minstens 35 dagen gaat duren,  daag ik mezelf uit met deze vraag: Hoe kan ik deze periode vruchtbaar maken?

Ik voel er niets voor om bij de pakken neer te gaan zitten en te somberen over wat niet meer kan en plotseling is veranderd. Ik kijk naar wat wél kan, wat mij inspireert en bemoedigt om wat zich in deze tijd aandient ook écht aan te kijken. Ik wil in deze lock-down naar opening-up bewegen, zodat uiterlijk afstand houden en terugtrekken veranderen in innerlijk verbinden en tevoorschijn komen.

 

Herbergen is een werkwoord

En opeens viel het idee bij me binnen! Ik ga opnieuw de komende 40 dagen mezelf HERBERGEN in mijn eigen schrijfretraiteboek. Hier is voor mij een fysieke plek, in de vorm van een prachtig boek (A4 maat) waarin ik iedere dag zal schrijven en oefenen in het verwelkomen van dat wat er in deze lockdown zich aandient.

Herbergen – het betekent o.a. onderdak bieden, een plaats bereiden, iets opbergen nadat het eerst aan alle kanten is bekeken en weten waar het thuis hoort. Maar het is veel meer dan dat. Het is een oefening in gastvrijheid en verwelkomen van wie/wat bij ons aanklopt. Gasten zien er soms heel ongewoon uit, zoals de lockdown, die gisteravond laat met een hele berg bagage bij ons in de herberg is binnengevallen en vrijwel onmiddellijk voor veel onrust en heisa zorgde. En al had ik hem liever niet ontmoet, hij staat met zijn hele hebben en houwen midden in de kamer! En daar zal ik me hoe dan ook toe moeten verhouden.

Wij, als herbergier van onze eigen herberg, maken ieder moment opnieuw de keuze hoe we reageren op de gasten die komen en die gaan.  Herbergen is echt een werkwoord, want het vraagt ieder moment opnieuw om aandacht voor en reflectie op ons functioneren als herbergier. Wanneer we werkelijk gastvrij zijn en de gasten die aankloppen kunnen verwelkomen zoals ze eruit zien en zich gedragen, ervaren we die innerlijke vrede waar we allemaal naar verlangen, ook als de wereld op slot zit.  Dát is de uitdaging!

 

Vandaag begin ik…

Met de eerste dag in het Schrijfretraiteboek. Ik zal hier op het blog met jullie mijn ervaringen als herbergier tijdens de lockdown open en eerlijk delen. Als je met me mee wilt schrijven, dan ben je van harte welkom. Ook jouw reacties zijn zeer welkom op het blog, want op die manier kunnen we elkaar inspireren en bemoedigen!

Klik hier en lees de eerste paar pagina’s met praktische informatie in het boek “De herberg”.

 

Lees hier alles over het boek “De herberg”.

18 reacties op “Herbergen tijdens lockdown

 1. Marlies

  In maart 2019 begon ik met De Herbergretraite….om na dag 2 al te stoppen.
  Veelzeggend is het elfje dat ik schreef op dag 2:

  Zoveel
  gasten wachten
  tot ik eindelijk
  zelf thuis zal zijn
  Welkom!

  Nu pak ik de draad weer op. Ik wens mezelf toe dat ik inmiddels thuis ben.
  Vandaag lees ik wat ik eerder geschreven heb, morgen start ik met dag 3. Hoe zorg ik dat ik dit keer trouw blijf aan dit besluit? Ik heb de Structuurjunkie Planner 2021 gekocht en ga die ook (leren) gebruiken. Tip 1 bij het plannen is ‘begin met tijd voor jezelf in te plannen’. Dus staan nu om de week op zondag de reflectiedagen gepland en daartussen 9 retraitemomenten. Zondag 28 februari heb ik de afsluiting van mijn retraite. Ik ga 2 maanden mezelf herbergen.

 2. Margriet

  Heb zojuist besloten toch mee te doen en het boek besteld. Ik had/ heb nog zoveel andere projectjes, maar dan lees ik weer dat je er net zo lang over kan doen als je wil. En dat geeft de doorslag. Want het onderwerp spreekt me heel erg aan. En de enthousiaste reacties zijn ook fijn om te lezen. Dank Christine voor je mooie uitnodiging en je grote hart dat ik daarbij voel !

 3. Debby

  Ik stap wat later in maar doe heel graag mee. Ik zocht een goed moment om te (her-)starten in de schrijfherberg en hier is het! En tegelijkertijd mijn huis ontspullen ter voorbereiding op een verhuizing die er ergens komend jaar aan zit te komen.

 4. Mariet

  Beste Christine
  In februari was ik gestart met de schrijfretraite de herberg. Na enkele dagen kwam corona en ben ik gestopt. Nu weer opgepakt en ben blij met jouw initiatief. Het voelt fijn in deze geïsoleerde tijd om ook met meerdere mensen deze schrijfretraite te doen.

 5. Ine van Gisbergen

  Wat een fijne verwelkomende inspiratie geeft Rumi en jij, Christine, met het prachtige boek. Ik moest me er even overheen zetten, maar nu vind ik het heerlijk om alles ook echt in het boek zelf te schrijven. Zo voelt het boek ook al aan als een herberg. Superfijn ❤️

 6. Elly

  Herbergen……afgelopen maart, net aan je boek begonnen, toen de lockdown kwam!
  Ik ben toen radicaal gestopt met schrijven, maar nu geef je mij weer moed om het op te pakken en door te gaan!
  Dankjewel Christine!

 7. Anita

  Lieve Christine,

  Wat een mooi initiatief. Ik schrijf graag mee.
  Ik heb begin dit jaar al een keer de Herberg doorgewerkt. Dit heeft me veel gebracht, in een onstuimige periode van mijn leven. Nu is alles wat tot rust gekomen ben ik heel benieuwd wat/wie er in mijn Herbergen bevinden, al dan niet verborgen.
  Ik ga vol verwachting en nieuwsgierig op weg.

  Met een verwachtingsvolle groet,
  Anita

 8. Barbara

  Ja….. . Hoe verhoudt ik me tot een gast die welkom is, maar eenmaal binnen mijn herberg overneemt?
  Hoe houd ik me staande is nu mijn uitdaging.
  Ik ga schrijven.
  Dank je wel voor je aanmoediging

 9. Mirjam

  Lieve Christine,

  Wat grappig, ik had gisteren jouw leaflet van het boek De Herberg op mijn bureau gezet.
  Het trok mijn aandacht.
  En nu deze mail:-) heb zojuist het boek besteld & ga graag mee op innerlijke reis.

  Met lieve groet,
  Mirjam

 10. AnitA

  Lieve Christine,

  Wat mooi om op deze manier betekenis te geven aan deze lockdown-periode. Het boek heb ik inmiddels besteld en kijk er naar uit. Ik herinner me nog goed hoe heerlijk ik de training vond een aantal jaren geleden.
  Het lijkt me een mooie aanvulling op de retraite die ik met het begin van de Advent begonnen ben. Nu met de lockdown ga ik die verlengen, verwacht ik.
  Ik kijk uit naar alle gasten die ik tegenkom .

  Hartelijke groet en tot schrijfs
  AnitA

 11. Henny

  Dag Lieve Christine,
  Ik doe ook graag mee, t boek De Herberg ( weer) besteld bij de plaatselijke chr. Boekhandel, ( pikt deze ook nog een graantje mee..)
  Ik heb het boek al een keer helemaal “doorgewerkt”. Een bekentenis: ik heb het boek echt helemaal uit elkaar gehaald, en in mijn dagboek verwerkt, omdat ik anders niet meer weet, wat ik waar geschreven heb, op deze manier schrijf ik “ op datum”.
  Maar ja, nu ik weer mee wil doen, een nieuw exemplaar besteld.. deze laat ik denkelijk wel “ heel” ..

  Dank je wel voor dit geweldige initiatief!
  Warme schrijfgroet,
  Henny

 12. Els

  Hallo Christine,
  Ik wil graag mee doen. Wat creatief weer van je, maakt me blij. Aan bergen geen gebrek in deze herberg; ik wil altijd zo veel. Tijdens de vorige lockdown was het op een gegeven moment toch moeilijk om de dag door te komen, meedoen voorkomt dit misschien.

 13. kitty van der reis

  Ben heel erg blij met je uitnodiging Christine!
  Het juiste moment, de juiste plek, de juiste uitdaging…

  Met liefdevolle dank
  Kitty

 14. Yoke

  Het eerste wat bij me opkomt bij het werkwoord her-bergen, is opnieuw iets “bergen”, plek geven, misschien een andere plek. Binnen mezelf of erbuiten….. Mijmerend. Ik ga meedoen, schrijvend her-bergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *