Zomerse Schrijfretraite

‘Huis van zijn

De zomerretraite gaat over hoe we kunnen rusten in zijn i.p.v. verdwalen in het vele doen. Alleen onze persoonlijkheid is onzeker over wie en wat we zijn. We proberen ons tegen die onzekerheid te wapenen door veel in de wereld te doen en onze blik naar buiten te richten.

Tijdens deze retraite maken we een tegenovergestelde beweging. We keren onze blik naar binnen en reizen uit de drukte naar het Huis van Zijn. Dit is een plek waar we geheel gekend en geliefd zijn, waar we volledig kunnen ontspannen, waar we ons niet langer hoeven te bewijzen en we ons kunnen openen voor wie we werkelijk zijn. Hier komen we thuis!

Tijdens deze retraitedagen reizen we op creatieve wijze uit de wereld naar het innerlijk Huis van Zijn.  Onderweg zullen we bekende en onbekende aspecten in onszelf tegenkomen. De werkvormen die we gebruiken zijn er op gericht om oordelen los te laten, aandachtig te zijn voor wat er is en een open ruimte te scheppen. Het Huis van Zijn bevindt zich in deze open ruimte…

We zullen tijdens deze retraite gebruik maken van een aantal werkvormen zoals:

  • mediteren
  • stilte ervaren
  • schrijven in een groep en alleen
  • verbeeldingsoefeningen
  • creatieve expressie o.a. met beelden
  • lichaamswerk (adem, ontspanning en rust, beweging)

Je hoeft vooraf geen ervaring te hebben met de bovenstaande werkvormen. Alleen jouw bereidheid om te kijken naar wat er in je leeft en door jou beleefd en gekend wil worden is voldoende.

 

Dagorde

Geïnspireerd door het monastieke leven hebben alle retraitedagen een duidelijke dagorde en structuur, zodat er voor alles tijd is: samen en solo, binnen en buiten, schrijven en lezen, wandelen en rusten, luisteren en spreken. Alles wat je wordt aangeboden kun je zien als een uitnodiging: jij maakt altijd je eigen keuzes of je wilt deelnemen aan een onderdeel van het programma.

– vanaf 8 uur ontbijt in stilte
– 9 uur meditatie
– 10 uur programma
– 13 uur lunch
– solo programma
– 16 uur oefeningen in een kleine groep
– 17 uur programma
– 18:30 uur warme maaltijd
– 19:45 uur programma
– 21:30 uur afronding van de dag / meditatie

 

Data:

Maandag 22 t/m 26 juli 2019

Ontvangst is tussen 16:30 en 17:30 uur uur op maandag. Om 18:30 uur starten we met een warme maaltijd. Het inhoudelijke programma begint om 19:45 uur. De retraite wordt op vrijdag om 10:30 uur afgesloten.

Groepsgrootte is 16 personen – (alleen nog plaats op de wachtlijst)

Locatie

Centrum Athanor
Hooislagen 9
7241 NJ Lochem
+31 (0)573 421 111

Routebeschrijving

 

Verblijf in Centrum Athanor

Athanor is niet alleen een mooie sfeervol gebouw met veel ruimte er omheen. Je vindt er o.a. een cirkel van eeuwenoude stenen en een klassiek zeven-paden-labyrint in het gras.

Klik hier voor een foto-impressie.

Kamers

Er zijn in totaal 12 kamers beschikbaar: 8 eenpersoonskamers en 4 tweepersoonskamers. Een paar kamers bevinden zich op de begane grond. Alle kamers hebben een eigen badkamer.

Linnengoed

Alle bedden zijn opgemaakt met een dekbed en voor iedere deelnemer liggen twee handdoeken klaar.

Maaltijden

Tijdens de retraite wordt er speciaal voor ons bourgondisch vegetarisch gekookt door de kok van Athanor, die van iedere maaltijd een feest maakt (en dat geldt ook voor jou als je genoodzaakt bent een dieet te volgen.)! Alle maaltijden zijn zonder vlees en vis, maar bevatten wel zuivel en eieren.

Het is niet alleen belangrijk dat het er allemaal mooi uitziet, heerlijk ruikt, verrukkelijk smaakt, maar dat het ons ook wezenlijk voedt! Mocht je bepaalde voeding niet kunnen of willen eten (zoals zuivel, gluten of suiker), dan kun je dit bij inschrijving doorgeven en dan zal er alles aan worden gedaan om hier voor te zorgen. Bij zeer uitzonderlijke situaties hebben we onderling even overleg over de mogelijkheden.

 

Kosten

Het retraiteprogramma kost per persoon € 345, inclusief 21 % btw
Het verblijf, inclusief alle maaltijden, koffie en (kruiden)thee en vruchtensap, 9% btw en toeristenbelasting.

Totale kosten
  • verzorgd verblijf op een eenpersoonskamer € 370 + programma € 345 = € 715
  • verzorgd verblijf op een tweepersoonskamer € 315  + programma € 345 = € 660

Als je graag een kamer met een vriend(in) wilt delen, vermeld dan direct op jouw inschrijfformulier met wie je de kamer wilt delen.

De prijs van de kamer wordt bepaald door het aantal personen, die op de kamer verblijven.

 

Wachtlijst

Wanneer je op de wachtlijst staat, word je direct geïnformeerd zodra er een plek vrij komt. Je kunt dan alsnog besluiten of je wilt komen. De ervaring leert dat er altijd nog wat verandert in de groepssamenstelling. Ook bestaat er de mogelijkheid om je in te schrijven voor een plaats op een tweepersoonskamer én  een eenpersoonskamer.

 

Inschrijven

Aanmelden kan alleen via de webwinkel van Shodo. De volgorde van aanmelden is bepalend. Je ontvangt na inschrijving een bevestiging via de mail met het verzoek om een korte brief te schrijven over jouw ervaring in schrijven en wensen voor de retraite.

De factuur voor de retraite wordt begin juni 2019 per mail verstuurd.

 

Annuleringsvoorwaarden

Men kan alleen schriftelijk annuleren. Nadat de factuur is verstuurd, is het niet meer mogelijk om kosteloos te annuleren. Leer hier over de voorwaarden.

 

Voorbereiding op de retraite

Ik raad je aan om vooraf het handboek Dagboek als spiegel te lezen, zodat de basistheorie van mijn schrijfwijze bekend is. Wanneer je tegelijkertijd een exemplaar van dit boek bij jouw aanmelding bestelt, betaalt Shodo voor verzending in Nederland de verzendkosten.

 

Ervaringen van deelnemers

Afgelopen zomer heb ik een retraite gegeven (op verschillende locaties) en vele deelnemers hebben op de website over hun ervaringen geschreven. Wellicht ben je ook benieuwd naar hun belevingen. Je kunt het hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *