In het begin is er een boek…

Een boek per dag

Een vriendin vertelde enthousiast over het boek van Nina Sankovitch met als titel "Een boek per dag – een jaar vol inspiratie". Hierin beschrijft de auteur hoe ze een jaar lang elke dag (!) een boek leest en de volgende ochtend hierover op haar weblog schrijft. Ze komt tot dit drastische besluit nadat ze op de rand van een burnout balanceert. Haar zus is drie jaar geleden overleden en is vanaf dat moment blijven rennen en voor anderen blijven zorgen. Zo had ze geen tijd om stil te staan bij het grote verlies en diepe verdriet, maar dat houdt niemand vol. Ze voelt dat ze rust moet nemen en moet stoppen met haar leven zo vol te laden. Ze besluit terug te keren naar een grote liefde in haar leven: lezen!


Nina schrijft over de boeken die ze leest, maar ook over haar persoonlijke herinneringen die door te lezen worden opgeroepen. Ze vlecht ze door het hele boek heen en schept zo een impressie van het helende karakter dat lezen voor haar heeft.


Tijdens het Paasweekend lees ik dit boek en geniet van het in stilte lezen. Wanneer was het voor mij de laatste keer dat ik zo uren achter elkaar heb gelezen? Ik kan het moment met niet meer herinneren. Op vakantie neem ik altijd een grote stapel boeken mee en dan lees ik veel en lang. Pas na een paar weken zo intensief lezen wordt de aanhoudende leeshonger gestild. Als ik weer thuis ben komen er steeds meer boeken in mijn overvolle boekenkast te staan, wachtend op de volgende vakantie. En waarom? Alleen maar omdat ik mij de tijd en rust niet gun om te lezen. Ik heb er geen tijd voor, maar zodra ik dit opschrijf denk ik: belachelijk! Ik heb net als iedereen 24 uur per dag aan tijd gekregen om te besteden. Ik weet heel zeker dat ik aan het einde van mijn leven niet zal denken: ad ik maar meer tijd achter de computer doorgebracht! Maar misschien denk ik dan wel: had ik maar meer boeken gelezen, tijd genomen om te vertragen en daar van te genieten.


Mijn besluit

Elke dag een boek lezen? Nee, dat is voor mij een onmogelijke opgave. Alleen de gedachte roept spanning bij me op. Maar één boek per week…dat kan én is een heerlijk vooruitzicht. Nina schreef over wat ze had gelezen op haar weblog en ik, ik wil graag in mijn dagboekboek schrijven over wat ik gelezen heb. Ik lees vaak met een pen in de hand om mooie woorden en zinnen te onderstrepen of met een uitroepteken te markeren in de kantlijn, maar ik daarna deed ik er haast nooit meer iets mee. En nu, nu wil ik het boek als inspiratiebron gebruiken en die inspiratie met anderen delen.


Ik schrijf elke week een korte tekst op dit weblog mét een lijstje schrijfinspiratie. Zo kun je hier steeds weer naar terugkeren om je te laven aan de bron van mooie woorden, inspirerende citaten en prikkelende vragen. Ik wens je heel veel lees- en schrijfplezier toe!


Schrijfinspiratie

1.Maak een lijst van zaken die je nu al elke dag doet. Kijk met nieuwe ogen naar je dagelijkse routine en benoem wat je ziet.
2.Kies er een uit en schrijf heel gedetailleerd hier een tekst over – alsof je het aan iemand moet beschrijven die hier nog nooit eerder van gehoord heeft.
3.Hoeveel tijd besteed je aan lezen? Vind je dit genoeg?
4.Wat is jouw meest favoriete boek en waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *