Inspiratie over leven en schrijven

Na het bekijken van deze lezing heb ik er een schrijfoefening bij gemaakt.

Ik heb alle boeken van Anne Lamott gelezen en ben echt dol op haar als schrijfster, vrouw en inspirator. En wat was het een verrassing dat ik op de site van Schrijven Online (een geweldige bron van kennis en inspiratie) dit artikel vond. Ik deel het graag in dit bericht.

 

De lezing

Ik hoop oprecht dat jij jezelf dit gunt om naar de lezing van Anna Lamott te luisteren en te kijken, het duurt kwartiertje. Je kunt via het kleine rechthoekje rechts onderin de ondertiteling in het Nederlands aanvinken. En daarna een schrijfoefening doen, die overigens uit twee delen bestaat.

 

 


12 waarheden over het leven en schrijven

Schrijfster Anne Lamott schreef vlak voor ze 61 werd haar twaalf waarheden over het leven en schrijven op. In haar TED Talk bespreekt ze wat het leven haar geleerd heeft, met een vleugje humor. Lees hier de twaalf punten die zij heeft geleerd en wat zij zegt over schrijven en publiceren.

1. Alles in het leven is een paradox

Er zijn enorme hoogtepunten en dieptepunten, van ontroerende liefde tot verschrikkelijke rampen. Deze paradox van het leven komt later in haar verhaal terug wanneer ze over schrijven spreekt.

2. Alles werkt weer als je de stekker er een paar minuten uittrekt

Ze raadt aan om ook bij jezelf af en toe de stekker eruit te trekken en tot rust te komen.

3. Geluk moet van binnenuit komen

Niemand anders dan jij kan ervoor zorgen dat je gelukkig bent. Mensen overal mee willen helpen werkt uiteindelijk niet.

4. Iedereen is gebroken en bang

Vergelijk jezelf niet met mensen die op het eerste gezicht alles voor elkaar lijken te hebben.

5. Chocola met 75% cacao is geen voedsel

Helaas!

6. Schrijven doe je niet zomaar

Bij punt zes zegt Lamott twee belangrijke dingen voor iedere schrijver. Ten eerste: iedere schrijver maakt verschrikkelijke eerste versies van een boek. Het verschil tussen gepubliceerde en niet-gepubliceerde schrijvers is dat de gepubliceerde schrijvers blijven zitten om aan deze draft te werken.
Ten tweede: schrijven doe je ‘vogel per vogel’. Soms lijkt het een te grote opgave om heel dat boek af te maken, maar stukje voor stukje kan ook jij dat. Het ‘vogel per vogel’ voorbeeld komt uit een anekdote die ze vertelt over haar broer. Hij moest een enorm opstel over vogels schrijven en begon hier de dag van tevoren aan. Hun vader adviseerde hem om het ‘vogel per vogel’ aan te pakken. Steeds een stukje, iets wat je kan behalen, en uiteindelijk komt het geheel er dan ook.

7. Publicatie is geen wonder

Publicatie is iets waar je van moet bekomen. Het is slechts een onderdeel van het proces, dat mensen er vaak niet beter of vriendelijker op maakt. Ze noemt dat veel van de vreselijkste mensen die ze kent mannelijke bestsellerauteurs zijn. Veel schrijvers zien publicatie als een magisch punt, maar het zal je niet helen. Het paradoxale eraan is dat schrijven dat wel kan. Schrijven op zich is als een hobby, in staat om je voldoening te geven en te helen. Publicatie is dat niet.

8. Familie is lastig

Paradoxaliteit komt ook terug in het onderwerp familie. Hoe goed ze ook zijn, familie is altijd lastig. Vergeef jezelf en vergeef je familie.

9. Voedsel: probeer iets beter te eten

Misschien niet die chocolade met 75% cacao pakken dus.

10. Genade bestaat

Er is zoiets als ‘grace’ dat ook als alles vreselijk lijkt, zorgt dat er altijd iets gebeurt waardoor je geloof in je leven en in elkaar terug kan krijgen.

11. God betekent goedheid

Deze goedheid kan je zelf leren door om je heen te kijken.

12. Dood is zo heilig als geboren worden

 


 

SCHRIJFOEFENING

Deel 1

Nadat je de gelegenheid hebt gehad om dit artikel te lezen en de lezing van Anne te bekijken is hier de schrijfoefening:

 1. Schrijf een lange (!) lijst met waarheden over het leven en schrijven. Probeer eens of je tot 40 of 50 waarheden kunt komen. Natuurlijk kun je er een aantal van Anne lenen, maar duik dieper in jezelf en noteer wat er dan in je opborrelt. Blijf schrijven. Herhalen mag 😉 zolang je maar dóórschrijft. Schrijf deze hele lange lijst in één keer op.

 

Deel 2

 1. Leg de lijst een paar dagen uit het zicht en lees het daarna nog eens hardop aan jezelf voor. Welke 12 waarheden springen er NU voor jou uit?
 2. Schrijf bij elke waarheid 3 regels tekst ter verduidelijking = 12 x 3 regels
 3. Markeer in de lijst van 12 waarheden jouw top-3.
 4. Schrijf over deze 3 waarheden 3 keer een passend elfje.

2 reacties op “Inspiratie over leven en schrijven

 1. Jacobien

  Wanneer
  ‘het leven’
  te groot is
  is ‘mijn leven’ ook
  goed

  Schrijven
  maakt schimmige
  denkwolken concreet daardoor
  wordt het licht weer
  zichtbaar

  Schrijven
  is jezelf
  leren kennen als
  was het een papieren
  spiegel

 2. maria

  moeten
  uit angst
  te kort schieten
  je wordt niet afgekeurd
  Vertrouwen

  gevoeligheden
  ontdek ze
  het afgekapt worden
  bestraffend te worden toegesproken
  nee

  familie
  positie innemen
  over en weer
  ik voel de oordelen
  geraakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *