Inspiratie voor de Veertigdagentijd

Schrijvend bezinnen

Nieuwe Workshop: Dichterbij Psalm 1

Vierdaagse Schrijfretraite voorjaar 2021 (online)

 

Op Aswoensdag, 17 februari 2021 begint de Veertigdagentijd, die ruim 6 weken duurt t/m de zaterdag voor Pasen op zondag 4 april. Het is de bezinningsperiode bij uitstek, die voor veel katholieken gepaard ging/gaat met vasten.

Vasten en bezinnen gedurende 40 of 46 dagen?
Er zijn vele vormen waarop je het vasten kunt vormgeven. De basisgedachten van het vasten is om op een bepaald gebied in je leven gedurende deze 40 dagen er voor te kiezen om “nee” te zeggen of echt te minderen. Door dit te doen, kom je in situaties waarin je bewust wordt van je eigen patronen en hoe je omgaat met spanning en waardering. Zo herinner ik me nog heel goed van de tijd waarin ik rookte, dat ik vaak een sigaret opstak wanneer ik mezelf wilde belonen na een moeilijk moment, of mezelf nog een paar minuten uitstel gunde. “Eerst een sigaret en dan…”
Hoewel je wellicht weet wat voor jou een haalbare uitdaging is, weet je bijvoorbeeld pas na een paar dagen of weken geen T.V. te hebben gekeken wat dit echt met je doet. Wat doe je met al die tijd die “vrij” komt of wat gebeurt er wanneer je het internetten beperkt tot een paar vaste momenten in de week i.p.v. elke dag je daarin te verliezen?

In de katholieke traditie wordt er op zondag niet gevast, maar de verrijzenis van Jezus Christus gevierd. Het is een feestdag waarop niet wordt gevast. Vandaar dat de hele vastenperiode, vanaf Aswoensdag tot Pasen geen 40 dagen maar 46 dagen telt.

Dagelijks Schrijven
Dit hoort al jarenlang bij mijn vorm van jaarlijks bezinnen tijdens de Veertigdagentijd. Ik heb inmiddels vele schriftelijke cursussen en boeken geschreven, die zeer geschikt zijn voor de deze periode. Alleen het boek “Ruimte scheppen voor een nieuw begin” is geheel gericht op deze traditionele bezinningsperiode.

 

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

“Ruimte scheppen voor een nieuw begin” is alleen nog als e-book verkrijgbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie op “Inspiratie voor de Veertigdagentijd

  1. Herma

    vanavond leesuurtje, samen met anderen je eigen geschreven verhaal in de stilte van de ander brengen, en daardoor verbinding ervaren. Het was speciaal om te ervaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *