Is dit dagboekschrijven? (5)

Op een van de eerste ansichtkaarten staat een vraag en die wil ik graag beantwoorden, omdat ik vermoed dat deze vraag vaker wordt gesteld.

 

Wat wat is dagboekschrijven precies?

Voor mij persoonlijk is het dagboek een veilige plek waar ik kan mijmeren op papier, stil kan staan bij wat er in mijn leven gebeurt, iets kan onderzoeken en verkennen en zo af en toe het leven kan vieren. Het is veel meer dan een logboek van activiteiten, afspraken en gebeurtenissen, want daar heb ik mijn agenda voor. In mijn dagboek schrijf, teken, plak en kleur ik ter bezinning, ontspanning en om bewust(er) in het leven staan.

Het woord ‘dagboek’ zet veel mensen op het verkeerde been, want is het dan de bedoeling dat er iedere (!) dag in geschreven wordt? Nee, voor mij is dat geen noodzaak. Het is belangrijker dat het een plek is waar ik graag naar terugkeer en waar ik de ruimte ervaar om eerlijk te zijn en leer aan te nemen wat er is, zoals het is. Het is behalve een plek waar ik dingen van me af schrijf, ook een uitnodigende plek om dingen naar me toe te schrijven.

Om terug te komen op de vraag op de kaart: ja zeker, alle items op het lijstje passen in een dagboek thuis én nog veel meer. Een dagboek is wat jij er van maakt en mee doet. Daarom ben ik met het kaartenproject gestart, omdat ik zo graag wil weten hoe anderen hun dagboek gebruiken.

 

Dagboek of journal

Ik heb gezocht naar een ander woord voor ‘dagboek’, maar heb het in het Nederlands niet kunnen vinden. Ik houd van het Engelse woord ‘journal’, omdat het meer ruimte biedt. In Amerika is er zelfs een werkwoord van gemaakt: to journal! Maar aangezien ik in Nederland werk en schrijf, wil ik Nederlands woorden gebruiken.

Een reactie op “Is dit dagboekschrijven? (5)

  1. Cobykroone

    Je kan ook op twee kaarten hetzelfde schrijven en er een voor jezelf bewaren.een kaart naar jezelf brengen.en er een boekje van maken?????idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *