Kerstgeschenk: Schrijf jezelf gelukkig!

Vreugde is een geschenk!

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik me opnieuw kan herinneren dat vreugde een geschenk is én mijn keuze. Ik kan opnieuw kiezen tussen angst en liefde, tussen vertrouwen en moedeloosheid. Ik kan kiezen voor geluk. Ik weet opnieuw dat dankbaarheid een oefening is en dat ik daardoor altijd weer de weg terug naar het licht vindt.

Vreugde is een geschenk! Dat is nogal een stelling in een tijd die alles behalve vreugdevol lijkt te zijn. In de donkere dagen voor Kerst worden we voor de zoveelste keer geconfronteerd met toenemende beperkingen en sombere scenario’s door de pandemie, die maar niet lijkt te willen wijken voor onze verlangens en plannen.

Ik voelde het zelf ook. Mijn energie werd zwaarder en mijn gedachten bleven hangen bij wat er nu niet kan. Daar komt bij dat ik, de afgelopen weken samen met mijn zus, alle dagen actief als mantelzorger zorg voor mijn moeder en tussen alles door probeer mijn werkzaamheden af te krijgen en eerder gestelde deadlines te halen. Eerlijk gezegd raakte is steeds meer buitenadem en vloeide mijn vreugde steeds verder van me weg. Ik ging mopperen en bedacht wat er allemaal mis kon gaan. Ik werd verdrietig bij kleine tegenslagen en miste de rek en flexibiliteit om terug te veren.

Zo kon en wilde ik niet verder. Ik wist dat ik deze manier van kijken en denken moest loslaten, want hier werd ik echt ongelukkig van. Ik kan de pandemie niet laten verdwijnen en mijn moeder niet gezond maken, maar ik kan wel kijken naar datgene waar ik écht gelukkig van word, wat mij vreugde schenkt, waar mijn vertrouwen zich in uitstrekt en wat me werkelijk inspireert.

Tijdens mijn stille tijd schreef ik in mijn dagboek en las ik in ‘Een cursus in wonderen’: “En elk wonder dat ik schenk komt bij me terug en herinnert me eraan dat de wet van de liefde universeel is.” Die woorden raakten me en ik herinnerde me weer wat ik wel wist, maar even was vergeten: Door te geven ontvangen we beiden waar we naar verlangen: vreugde, vrede en vertrouwen.

Ik hoef niets dat ik voel van mezelf te ontkennen. Het is voor mij nu een zware tijd én er is nog véél meer dan dat… ik kan met mensen delen waar ik gelukkig van word. Juist nu! Ik kan mijn passie voor de weg van het schrijven delen met jou. Ik kan je leren hoe je op een hele eenvoudige en speelse manier schrijvend jouw aandacht kunt richten op dat wat je sterkt in vertrouwen en je doet stralen in vreugde, wat verder reikt dan de dagelijkse veranderingen en onzekerheden. Echte vreugde, die rustig op je wacht, vind je in je eigen hart. Hoe heerlijk is het om op de laatste dagen van dit jaar hier alle aandacht aan te schenken en ons gevonden vreugde met anderen te delen.

 

SPECIAAL KERSTGESCHENK

Tussen Kerst en oudjaar begeleid ik de retraite “Schrijf jezelf gelukkig” en ik wil deze retraite voor iedereen  toegankelijk maken. Daarom heb ik besloten de prijs – éénmalig – drastisch te wijzigen, zodat iedereen, die dit echt heel graag wil, ook kan deelnemen. Dit is mijn geschenk aan jou!

Er zijn 3 tarieven, gebaseerd op het (gezamenlijke) inkomen

 • € 150, inclusief 21% BTW voor tarief A = max. € 1200 netto per maand
 • € 195, inclusief 21% BTW tarief B = max. € 1600 netto per maand
 • € 240, inclusief 21% BTW tarief C = meer dan € 1600 netto per maand

Mocht tarief A voor jou te bezwaarlijk zijn om aan deze retraite deel te nemen, neem dan contact met op, want overleg over de kosten is altijd mogelijk.

De groepsgrootte is maximaal 24 personen – dus meld je gauw aan. De volgorde van inschrijven is bepalend.

Lees hieronder alles over de retraite.


Schrijf jezelf gelukkig  – eindejaarsretraite

 

Schrijf het naar je toe!

Wie kent het niet?

Een vol hoofd of zwaar hart, doet ons naar de pen grijpen om het van ons af te schrijven. En dat werkt keer op keer, want de woorden die we dan schrijven scheppen meer ruimte in ons hoofd en hart. We halen diep adem en komen woord voor woord meer tot rust.

Maar we kunnen ook de omgekeerde beweging maken – schrijvend die gedachten en gevoelens verwoorden die ons gelukkig stemmen, die ons in dankbaarheid en verwondering laten kijken naar de wereld om ons heen en in onszelf. We kunnen ons werkelijk gelukkig schrijven! We hoeven niet af te wachten tot de wereld onze wensen vervult. We kunnen schrijvend ons verbinden met dat wat échte vreugde geeft en onze ziel voedt, waardoor we ons verbinden met de bron van die vreugde, dankbaarheid en geluk. Door op creatieve en speelse manieren te schrijven, vind je een pad dat naar de binnenkant van Geluk en Vreugde leidt.

Thema’s die we tijdens de retraite zullen verkennen zijn o.a.

 • dankbaarheid als oefening, als levenshouding
 • land van heden
 • landschap van verlangen
 • schrijf-het-naar-je-toe techniek
 • zelfonderzoek
 • dankbaarheidsdagboek
 • laven aan de bron van inspiratie

 

hart
vol dankbaarheid
voor het kleine
verwijst naar het Grote
wezenlijk

 

 

Praktische informatie en hulp

Je hoeft vooraf geen ervaring te hebben met de bovenstaande werkvormen. Jouw bereidheid om te kijken naar wat er in je leeft en door jou beleefd en gekend wil worden is voldoende.

Tijdens de Zoomsessies werken we zowel in de grote groep als in kleine subgroepen. Digitaal is er echt zoveel mogelijk!! Hoewel ik het liefste met iedereen fysiek in één ruimte zou willen zijn, is deze manier een geweldige oplossing zolang het nog nodig is.

Je ontvangt  na inschrijving een aantal praktische tips zodat je jouw thuisretraite zo goed mogelijk vooraf kunt voorbereiden en inrichten.

Ook als je (nog) geen ervaring hebt met Zoom, word je daarmee geholpen. Op donderdagavond (23 december) wordt er een oefensessie aangeboden, zodat je tijdens de vier retraitedagen je aandacht kunt richten op de inhoud en niet zo bezig hoeft te zijn met de techniek.

 

Dagritme

Gedurende de vierdaagse retraite ontmoeten we elkaar zes keer via Zoom:

 • maandag, 27 december 19:30-21 uur
 • dinsdag, 28 december van 10:00-12:30 uur en van 20 tot 21 uur
 • woensdag, 29 december van 10:00-12:30 uur en van 20 tot 21 uur
 • donderag, 30 december van 10:00-12:30 uur

Op de eerste bijeenkomst (maandagavond) starten we eenvoudig met kennismaken met elkaar, de schrijfwijze, het uitwisselen en delen van ervaringen via zoom en komen we zo op een ontspannen manier aan in deze retraite.

Tijdens elke ochtendzoom-sessie is er een gevarieerd aanbod in werkvormen. Tijdens iedere sessie is er een pauze waarin je even kunt bewegen én voor jezelf iets te drinken inschenken.

Tijdens de avondsessies ligt de aandacht op het terugblikken, delen en uitwisselen van ervaringen in kleine groepen.

Na iedere zoomsessie vind je op het afgeschermde blog alle informatie van de afgelopen Zoom sessie én creatieve en bezinnende inspiratie om thuis mee te oefenen. Op de dag zelf is er ook tijd en ruimte om te lezen, een wandeling te maken, te verstillen en creatief bezig te zijn met bijvoorbeeld het maken van een dankbaarheidsdagboek.

 

Klik en lees hier wat deelnemers na afloop
over de schrijfretraite in maart 2021
hebben geschreven.

 

Vierdaagse Schrijfretraite 27-30 december 2021

Tijdens de retraite maken we gebruik van verschillende werkvormen, zoals

 • creatieve schrijfoefeningen
 • luisteren naar jezelf en elkaar
 • mediteren tijdens de online-sessies en thuis op je eigen plek
 • lichaamswerk (adem, ontspanning en rust, beweging)
 • muziek beluisteren
 • creatieve expressie, zoals collage, kleur en/of tekenen

 

27-30 december 2021

We starten op maandag, 27 december om 19:30 uur.
We eindigen om 12:30 uur op donderdag, 30 december 2021

De groepsgrootte is maximaal 24 personen.

 

Kosten

De oorsponkelijke prijs was € 250 per persoon, inclusief 21% btw

SPECIAAL KERSTGESCHENK

Tussen Kerst en oudjaar begeleid ik de retraite “Schrijf jezelf gelukkig” en ik wil deze retraite voor iedereen toegankelijk maken. Daarom heb ik besloten de prijs – éénmalig – drastisch te wijzigen, zodat iedereen, die dit echt heel graag wil, ook kan deelnemen. Dit is mijn geschenk aan jou!

Er zijn 3 tarieven, gebaseerd op het (gezamenlijke) inkomen

 • € 150, inclusief 21% BTW voor tarief A = max. € 1200 netto per maand
 • € 195, inclusief 21% BTW tarief B = max. € 1600 netto per maand
 • € 240, inclusief 21% BTW tarief C = meer dan € 1600 netto per maand

Mocht tarief A voor jou te bezwaarlijk zijn om aan deze retraite deel te nemen, neem dan via deze link contact met op, want overleg over de kosten is mogelijk.

De groepsgrootte is maximaal 24 personen – dus meld je gauw aan. De volgorde van inschrijven is bepalend.

Het boek (Dagboek als spiegel) is niet in de prijs inbegrepen.

INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK

Annuleringsvoorwaarden
 • Men kan alleen schriftelijk annuleren.
 • Graag wachten op de factuur, zodat je kunt betalen mét vermelding van het factuurnummer
 • Na schriftelijke annulering betaal je €50.
 • Door je aan te melden voor de retraite, geef je aan dat je akkoord gaat met deze voorwaarden.

 

Wat heb je nodig?

 1. Een exemplaar van het handboek Dagboek als spiegel. €19,50
  Ik raad je aan om het vooraf te lezen, zodat de basistheorie van mijn schrijfwijze bekend is.
  Je kunt een exemplaar van dit boek bij jouw aanmelding direct bestellen door het aan te vinken op het inschrijfformulier.
 2. Dagboek en pen
 3. Tijdschriften om in te knippen
 4. Schaar
 5. Lijm
 6. Printer om de opdrachten uit te printen
 7. Goede internetverbinding voor de Zoomsessies
 8. Camera en microfoon op je laptop of computer
 9. Contact tijdens de Zoomsessies verloopt het beste op een laptop of computer (omdat je een groter beeldscherm hebt), maar het kan ook op een iPad/tablet en zelfs op een telefoon.
 10. De nieuwste versie van het software “Zoom” – dit kun je hier gratis downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *