Labyrint als weg van de pelgrim

In de kern het hart

Zodra je de innerlijke pelgrimage van het hart in beeld brengt, verschijnt het symbool van het labyrint met het hart in het centrum. Een labyrint is een doorlopende slingerende weg naar de kern. Onderweg kun je niet verdwalen, want je hoeft geen keuzes te maken zoals in een doolhof. En dat is tevens het grote verschil tussen een labyrint en een doolhof. In een doolhof krijg je onderweg informatie vanuit je omgeving. Een doodlopende muur laat je weten dat jouw vorige keuze niet juist was en dat je terug moet en een andere weg dient in te slaan. Dit zorgt ervoor dat jouw aandacht zich naar buiten richt. In een labyrint is er een andere beweging. Aan het begin kies je ervoor om het labyrint in te stappen en door te lopen tot je bij het centrum, het hart bent aangekomen.

 

Ben je bereid?

Er zijn onderweg geen andere keuzes te maken, waardoor jouw aandacht naar binnen gericht kan zijn. Het draaien en keren geven je steeds een nieuw perspectief op de weg. Soms lijkt het alsof je weer terug loopt, ver van de kern afdraait om dan opeens in het midden uit te komen. In het labyrint kun je niet verkeerd lopen of verdwalen. Wanneer je bereid bent om de weg te gaan en het labyrint binnen te stappen, is het een kwestie van vertrouwen dat je zo tot de kern zult komen. De fysieke beweging naar het hart van het labyrint wordt weerspiegeld door de beweging die we met onze aandacht naar ons eigen centrum maken. In dit centrum zijn we compleet, vredig, stil en vrij – ook wanneer we geen vrede kunnen voelen door verdriet of ziekte. Op de terugweg lopen we dezelfde weg terug en toch… is alles anders.

Vroeger werd het labyrint als meditatieve weg gebruikt door hen die de pelgrimstocht naar Jeruzalem niet konden maken. Het labyrint kreeg in de volksmond de naam ‘Weg naar Jeruzalem’. Ik heb het zelf veranderd in: de pelgrimsweg naar mijn hart.

 

Vingerlabyrint

Tijdens de innerlijke pelgrimage worden er verschillende werkvormen rondom het labyrint aangeboden, zoals het schrijf- en vingerlabyrint.
Je kunt hier een aantal verschillende labyrinten op papier downloaden en uitprinten om zelf te “lopen met je vinger of je pen”.

2 reacties op “Labyrint als weg van de pelgrim

  1. Annet van der Hulst

    Hallo, ik zou graag de labyrinten downloaden, maar de downloads lijken te zijn verwijderd. Kan de link weer in ere worden hersteld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *