Luisteren naar je pen© – de gecertificeerde training ONLINE

Hoe is de gecertificeerde training Luisteren naar je pen© ontstaan?

In 1993 ben ik in Amerika begonnen met het geven van cursussen in creatief dagboekschrijven. De eerste cursus heette “Write from the Heart” en die heeft zich in de loop der jaren op een heel natuurlijke manier ontwikkeld tot “Luisteren naar je pen”. Sinds die tijd is mijn persoonlijke missie om creatief schrijven verder te ontwikkelen en zo breed mogelijk toe te passen steeds meer verdiept.
Inmiddels heb ik sinds 2001 met veel enthousiasme “Luisteren naar je pen” aan cursisten gegeven. Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren tal van andere cursussen en programma’s ontwikkeld. Het is nu tijd om mijn kennis en ervaring door te geven aan anderen, in de hoop dat er steeds meer vrouwen en mannen de helende en inspirerende kracht van het dagboekschrijven zullen ontdekken.

 

Wat is de gecertificeerde training “Luisteren naar je pen”©?

Deze gecertificeerde training is ontwikkeld voor hen, die op basis van hun eigen ervaring met de basiscursus, het volledige programma “Luisteren naar je pen” op een deskundige manier aan anderen willen doorgeven. In deze training leer je “Luisteren naar je pen” in 6 dagdelen te geven aan een groep cursisten. Je verdiept je tijdens de trainingsdagen zodanig in de opbouw van het programma, de verschillende oefeningen en de wijze waarop je dit kunt overdragen aan een groep, dat je het op een ontspannen en inspirerende manier leert gebruiken en toepassen.

 

Doel van de cursus “Luisteren naar je pen”©?

De basiscursus is er op gericht om cursisten te leren hoe zij verschillende schrijftechnieken kunnen toepassen voor hun persoonlijke ontwikkeling en creatieve expressie. De cursus is zowel geschikt voor ervaren dagboekschrijvers als voor onervaren schrijvers, omdat er veel aandacht is voor verschillende creatieve technieken.

 

Moet ik een therapeut of counselor zijn om de cursus te kunnen aanbieden?

Nee. Vrouwen en mannen met tal van verschillende achtergronden ervaren het creatief dagboekschrijven als zinvol en plezierig. De cursus is er op gericht om educatief te zijn in het toepassen van creatieve schrijfmethoden. De cursus “Luisteren naar je pen” is geen vorm of vervanging van psychotherapie.

 

Dagboek als spiegel, het basisboek voor wie inspiratie zoekt in het dagboek schrijven

 

Wat kost de basiscursus Luisteren naar je pen©?

De cursusprijs is minimaal € 165 per persoon plus locatiekosten en 21% btw.

 

Kunnen emoties ook een rol spelen in de cursus?

Ja, soms gebeurt dat. Tijdens de gecertificeerde training krijg je hier een aantal handvatten voor aangeboden. Daarnaast zorgt het tempo van cursus ook voor een natuurlijke structuur en begrenzing.

 

Ik heb een opleiding in counseling. Kan ik de cursus meer tot een proces/therapiegroep maken?

Zeker. Je bent vrij om het materiaal aan te passen, zodat het aansluit op jouw deskundigheidsniveau. Echter, de training is ontworpen voor hen die NIET zijn getraind als counselor of therapeut.

 

Kan ik onderdelen in de cursus toevoegen of weglaten?

Je kunt naar eigen inzicht het materiaal van “Luisteren naar je pen©” aanpassen, zodat het beter aansluit bij je doelgroep of situatie. Echter, wanneer je afwijkt van het omschreven programma, dan dien je jouw aanbod een andere titel te geven. Op die manier blijft de inhoud en werkwijze van de basiscursus “Luisteren naar je pen©” intact en herkenbaar.

 

Wat betekent het om een gecertificeerde cursusleider te zijn?

Het betekent dat jij en ik zijn overeengekomen dat jij mijn geregistreerde cursus mag geven. Wanneer je volledig bent gecertificeerd mag je zo lang je wilt, de basiscursus overal ter wereld geven.

 

Wie kan er een gecertificeerde cursusleider worden?

Vereist is:

 • De basiscursus “Luisteren naar je pen©” hebben gevolgd bij Shodo of bij een gecertificeerde cursusleider.
 • Ook als je al veel schrijfervaring hebt opgedaan en verschillende cursussen hebt gevolgd, blijft het noodzakelijk om éérst zelf de basiscursus te volgen. Die persoonlijke ervaring is in mijn ogen onmisbaar.
 • Ervaring met dagboekschrijven.
 • Een verlangen om het dagboekschrijven met anderen te delen.

 

Waar vind ik cursisten?

Alhoewel iedere gecertificeerde cursusleider zelf verantwoordelijk is voor het werven van eigen cursisten, wordt er in de training ook uitgebreid op ingegaan. Daarnaast kan je als gecertificeerde cursusleider gebruik maken van het netwerk van Shodo, met o.a. een gratis vermelding op de website en ontvang je tijdens de training een concept van een folder en heel veel tips, die je naar eigen inzicht kunt gebruiken.

 

Wat houdt het gecertificeerde trainingsproces in?

 1. Meld je aan én vermeld ook wanneer en bij wie je de basiscursus hebt gevolgd.
 2. Daarna ontvang je van mij een aanmeldingsformulier met vragen over jouw werk- en schrijfervaring en waarom je deze training graag wilt volgen.
 3. Ik zal je aanmelding zorgvuldig doornemen. Wanneer ik daar vragen over heb, zal ik contact met je opnemen. Zo niet, dan zal ik jouw inschrijving schriftelijk bevestigen en jou vragen om een overeenkomst te ondertekenen en de factuur tijdig te betalen.

Hoe lang duurt de training?

De training duurt 4 maanden en bestaat uit 6 online trainingssessies, om de 3 weken, plus opdrachten die je thuis maakt voor de volgende trainingsdag én ter afronding van de training na de laatste trainingsdag.

 

Groepsgrootte

Iedere online trainingsgroep biedt plaats aan maximaal 9 deelnemers.

Wanneer wordt de training gegeven?

De training bestaat uit 6 sessies via Zoom van elk 3 uur, dit is inclusief een pauze. Vooraf wordt er een oefensessie aangeboden voor hen die (nog) niet zo bekend zijn met het gebruik van Zoom. Inmiddels heb ik meer dan 100 Zoombijeenkomsten georganiseerd en ben ik er echt van overtuigd dat iedereen dit programma kan leren gebruiken – ook wanneer je niet veel computervaardigheden hebt.

 

De training wordt ONLINE aangeboden

Dit jaar is alles anders! Eén ding is duidelijk: niemand weet hoe het Corona-virus zich de komende maanden zal gedragen. Daarom heb ik gekozen voor de meest stabiele optie voor ons allemaal: ONLINE trainen.

Het grote voordeel is ook, dat afstand nu geen enkel bezwaar meer is, want waar je nu ook maar woont of werkt, je kunt zonder te reizen deelnemen aan deze gecertificeerde training!

Er zullen twee groepen van start gaan! Het is alleen bij hoge uitzondering mogelijk om een gemiste les in de andere trainingsgroep in te halen.

Data in 2021

DINSDAG: 9:30-12:30 uur – inclusief een pauze
  • Januari 5 en 26
  • Februari 16
  • Maart 9 en 30
  • April 20
VRIJDAG: 14-17 uur – inclusief een pauze
  • Januari 8 en 29
  • Februari 19
  • Maart 12
  • April 2 en 23

 

De training vindt plaats via Zoom en worden aangevuld met een handleiding, literatuur én een zeer uitgebreid blog. Daarnaast heb je tussen de trainingsdagen in (telefonisch/digitaal) contact met medecursisten en oefen je als cursusleider in het aanbieden van het lesmateriaal met 2 tot 5 personen in een groep.

Bij hoge uitzondering kun je 1 sessie missen. Wanneer je de vervangende opdracht maakt, kun je de training met een certificaat afronden.  Wanneer je meer dan 1 sessie mist, kun je helaas geen certificaat behalen.

 

Hoeveel kost de Gecertificeerde Training?

Oorspronkelijk zou de training € 1095 kosten, maar nu de training ONLINE wordt gegeven bied ik een korting aan van €100 en betaal je alleen deze keer € 995

Dit is inclusief 21% btw het certificaat waarmee je onbeperkte kunt lesgeven, uitgebreid cursusmateriaal en de complete handleiding voor de basiscursus. Betaling in maximaal drie termijnen behoort tot de mogelijkheden. Alle kosten zijn uiteraard terug te verdienen op het moment dat je begint met lesgeven.

Een exemplaar van het boek “Dagboek als spiegel” behoort tot de verplichte literatuur en kan bij inschrijving worden besteld voor € 19,50. Het boek wordt vooraf per post toegestuurd, omdat het lezen van het boek een noodzakelijke voorbereiding is op de training.

 

Ben jij beschikbaar voor coaching nadat ik de gecertificeerde training heb afgerond?

Ja. Cursusleiders kunnen gebruik maken van telefonische/Zoom coaching tegen een gereduceerd tarief. Je kunt een “strippenkaart” aanschaffen voor € 150,- per 90 minuten, incl. 21 % btw

Hoe werkt dit?

Je koopt een “strippenkaart” en maakt een afspraak voor een telefonisch coachingsgesprek. Vooraf aan dit gesprek stuur jij mij je vraag per mail of post. Je belt me op de afgesproken tijd. Na afloop stuur ik je een bijgewerkte “strippenkaart” met de resterende minuten er op vermeld. Een strippenkaart is twee jaar geldig.

 

Reacties van afgestudeerden

Lees hier enkele reacties van cursisten die de training hebben afgerond.

 

Data in 2022

De jaarlijkse training wordt gehouden van december 2021`t/m april 2022 – de exacte data worden binnenkort bekend gemaakt.

12 reacties op “Luisteren naar je pen© – de gecertificeerde training ONLINE

 1. Ruud Kroes

  Ha Christine,

  Zou ik een optie kunnen nemen op een plek in de vrijdaggroep.?Lijkt me heel gaaf om mee te doen. Ik vroeg me nog af vanaf welk moment je je eigen schrijfgroep gaat draaien. Dan kan ik kijken of ik een groepje studenten of collega’s zover kan krijgen maar dat moet ik dan wel wat tijd van tevoren weten. Hoe dan ook, los van praktisch gedoe, hoop ik dat het gaat lukken.
  groet Ruudt (stam plus T)

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Fijn Ruud, ik heb direct een plek voor je gereserveerd in de groep. Dan kun je me na de basiscursus laten weten wat je definitieve besluit is.
   Je begint direct na de eerste trainingsdag al met een oefencursist of met meerdere personen aan de trainingsopdrachten. Mijn voorstel is minimaal 1 x tussen de trainingsdagen in, maar meer is niet alleen mogelijk, maar ook van harte aanbevolen 😉

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Fijn Saskia, ja hoor dat is er en ik zal je naam noteren, dan kun je me na de basiscursus laten weten of je jouw aanmelding definitief wilt maken.

 2. Corrie Groenendaal

  Ha Christine, benieuwd naar de opdrachten voor de basiscursus zag ik tot mijn schrik dat er al twee groepen zijn voor de gecertificeerde cursus. Nu was/is het ook mijn voornemen daar aan te willen deelnemen maar omdat ik eerst aan de basiscursus moet voldoen dacht ik tijd te hebben. Hopelijk is er ruimte voor mij in de vrijdagmiddag groep 2021.
  Fijn weekend en ik hoor graag de stand van zaken, Corrie

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Corrie, er is nog plek hoor! Ik zal jouw naam noteren in de vrijdaggroep en dan kun je me aan het einde van de cursus laten weten of je definitief de training wilt volgen.

 3. Atty van Lenteren

  Dag Christine,
  Is het nog mogelijk dat ik mee ga doen aan de online opleiding “ Luisteren naar je pen” , die op dinsdag 5 januari 2021 begint? Ik weet dat je ook op 30 oktober een cursus start, maar de vrijdag is voor mij geen optie. Ik wil graag wat nieuwe kennis opdoen, nu ik wekelijks schrijf met gasten van nazorgcentrum Intermezzo te Zwolle.Ik kijk uit naar je antwoord. Hartelijke groet,
  Atty van Lenteren

  1. Christine de Vries

   Dag Atty,

   Fijn dat je zo enthousiast bent over het schrijven. Voor alle duidelijkheid het volgende:

   Luisteren naar je pen bestaat uit twee delen:
   BASISCURSUS die start op 30-10
   GECERTIFICEERDE TRAINING die start op 5-1 (voor als je de basiscursus zelf wilt leren geven).

   Voordat je de training kunt volgen is het noodzakelijk dat je vooraf de basiscursus hebt gevolgd.

   Als je nog meer vragen hebt, dan kun je me altijd mailen.

   Hartelijke groet,
   Christine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *