Luisteren naar je pen© ONLINE

de  basiscursus creatief dagboekschrijven

Het doel van deze basiscursus is om je op weg te helpen naar fragmenten van jouw verhaal. In de cursus zal je perspectieven ontdekken en materiaal vinden waarover je wilt (door)schrijven, zodat je jouw reis schrijvend kunt voortzetten. Door het verkennen van gebeurtenissen, onderliggende motieven en herinneringen leer je jezelf kennen als iemand die aandacht heeft voor haar eigen verhaal en mede daardoor voor haar persoonlijke en spirituele groei.

 

Proces versus product

In deze cursus ligt het accent op het schrijfproces en de betekenis die de schrijver aan zijn eigen teksten geeft. Het gaat er niet om of je ‘mooi’ kunt schrijven, maar of je authentiek wilt zijn. Door het schrijfproces te leren vertrouwen zal je veel over jezelf ontdekken en kunnen verwoorden wat er in jou leeft.

 

Het cursusprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Luisteren naar je pen, hoe doe je dat?
 • Verschillende schrijfoefeningen en werkvormen
 • Werken met associaties, tekstfragmenten en beeldmateriaal als inspiratiebronnen.
 • Op een creatieve manier je belevingswereld in kaart brengen.
 • Er wordt afwisselend alleen en in kleine groepjes gewerkt.
 • Thuiswerkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel van de cursus.

NIEUW – Luisteren naar je pen© de basiscursus – ONLINE

Het allerliefste deel ik mijn kennis en ervaring met een groep mensen in een sfeervolle ruimte. Helaas is dat gezien de Corona crisis voorlopig nog niet mogelijk. Gelukkig hebben we in de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan met verschillende vormen van online communicatie zoals beeldbellen en Zoom-bijeenkomsten.

Nu er zoveel in het (mijn) leven verandert, groeit bij mij het verlangen om terug te keren naar de basis. De Zen traditie noemt het Beginner’s Mind”. Met een frisse blik kijken naar dat wat zo bekend lijkt. De eerste keer dat ik de basiscursus aan een groep cursisten gaf was in 1993 – bijna 27 jaar geleden!! Sindsdien heb ik de basiscursus aan honderden mensen gegeven.

Vanaf 2001 heb ik het geven van de basiscursus overgedragen aan gecertificeerde cursusleiders, zodat ik mijn aandacht kon richten op het aanbieden van trainingen, retraites en vervolgcursussen. Met hun toewijding, deskundigheid en enthousiasme is Luisteren naar je pen© voor iedereen in heel Nederland te volgen. De laatste maanden is dat geheel stil gevallen, maar ik verwacht dat het in de nabije toekomst opnieuw in kleine groepen zal worden aangeboden, want het is en blijft een inspirerende cursus.  Mogelijk wordt het lesgeven op locatie ook door hen aangevuld met online versies.

Op dit moment ben ik aan het onderzoeken of ik de gecertificeerde training “Luisteren naar je pen©” ook als een online-training kan gaan aanbieden. Op dit moment kies ik er nog voor om online te werken. Het voelt op nu nog niet goed om mensen op te roepen om naar Alkmaar te reizen en op de leslocatie is het haast niet mogelijk om de 1,5 meter afstand goed te hanteren. Daarbij zal het voor veel cursisten, die aan de andere kant van het land en over de grens wonen, ook nog eens veel reistijd en -geld schelen.

Onderdeel van mijn onderzoek is dat ik éérst persoonlijk ervaring wil opdoen in het online aanbieden van de basiscursus, zodat ik op basis hiervan een besluit kan nemen ten aanzien van de gecertificeerde training.

 

Opzet van de Luisteren naar je pen© – basiscursus online

Op basis van mijn ervaring met Zoom-workshops bied ik de basiscursus als volgt aan:

De basiscursus bestaat uit zes lessen en deze worden online gegeven via Zoom. Iedere online-les duurt 2,5 uur met daarin volop gelegenheid om aan de hand van de creatieve oefeningen zelf te schrijven én in kleine sub-groepjes uit te wisselen. Via Zoom is het namelijk mogelijk om tijdens de les in kleinere groepen te werken en ook om materiaal te beluisteren en te bekijken. Kortom er is heel veel mogelijk om geïnspireerd met elkaar samen te zijn.

Er is ook een apart cursusblog ingericht met materiaal en mogelijkheden om ervaringen te delen met andere deelnemers.

Nadat je alle zes lessen hebt gevolgd, ontvang je een mooi bewijs van deelname.

 

Data en tijden

 • De basiscursus wordt in 3 zondagen gegeven. Op iedere lesdag komen we twee keer online bij elkaar:
  in de ochtend 9-11:30 uur en
  in de late middag 16:30-19 uur
 • De data zijn 28 juni , 5 juli en 12 juli 2020

Na de eerste en tweede lesdag krijg je inspiratie om thuis met de schrijftechnieken te oefenen en tijdens iedere les is er volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen onderling te delen.

 

Kosten

De ONLINE basiscursus kost € 175, inclusief 21% btw.

 

Benodigdheden

 • Computer met camera en goede WIFI verbinding
 • Pen en papier
 • Zoom software (Dit kun je gratis downloaden)
 • Aanbevolen: exemplaar van het handboek “Dagboek als spiegel”

 

Zoom ervaring

Ook als je geen ervaring met het gebruik van Zoom hebt, kun je met deze cursus meedoen. Voordat de cursus begint is er een oefensessie, zodat je met een gerust hart kunt inloggen op de ochtend van de eerste les.

 

Klik hier om je aan te melden voor de ONLINE basiscursus.

 

Aanbevolen literatuur

Dagboek als spiegel – een handboek vol inspiratie
van Christine de Vries

Meer informatie over het handboek >>

Het boek is te koop in de lokale boekwinkel en direct te bestellen bij Shodo >> en te leen bij de bibliotheek.

AANBIEDING: Wanneer je dit handboek tegelijk met de aanmelding voor de ONLINE cursus bestelt, betaalt Shodo de verzendkosten in NL.

 


Wil jij ook de cursus “Luisteren naar je pen”© geven?

Na de basiscursus kan je deelnemen aan de gecertificeerde training, wanneer je de basiscursus “Luisteren naar je pen”©

 • pas nadat je het volledige programma van de basiscursus “Luisteren naar je pen”  ONLINE bij mij of bij een door Shodo gecertificeerd cursusleider op locatie én in groepsverband hebt gevolgd, kun je met de training starten.
 • Lees hier over de gecertificeerde training 

 

Cursusaanbod in het land

Het aanbod van gecertificeerde cursusleiders

De basiscursus is qua inhoud overal hetzelfde, maar wordt in verschillende vormen gegeven, zoals 6 x een dagdeel, 3 dagen, een lang weekend of midweek. Voor meer informatie neem direct contact op met de cursusleider. Je vindt hier een landelijke overzichtslijst op data >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *