Na deze zomer

Plannen voor de toekomst

Terwijl de sneeuw valt en de wereld om me heen verstilt, schrijf ik in mijn dagboek over mijn plannen na de zomer. Het voelt nog ver weg én toch is het moment nu aangebroken om mijn plannen met jullie te delen.

De afgelopen maanden had ik heel sterk het gevoel om mijn agenda vanaf augustus 2019 open te houden. Ik wist niet precies waarom, maar wel dat het belangrijk was om het nog niet in te vullen en het niet-weten-wat-er-wachtte te verduren. Normaal gesproken had ik nu al een volle agenda met cursussen, retraites, schrijfproject, en trainingen. Nu is mijn agenda vanaf 1 augustus 2019 leeg… en het voelt een beetje dubbel. Ik vind het een verrukkelijk vooruitzicht én tegelijkertijd voel ik hoe de spanning op de achtergrond begint te groeien. Ik merk het aan het innerlijk commentaar dat ik zacht (en af en toe nadrukkelijk) hoor.

“Wat ben je nu aan het doen?  Zo kan het niet langer! Je kunt toch gewoonweg niet ophouden met werken? Hoe moet dat nu met Shodo?  En met de Herberg? Mensen zullen je vergeten en dan heb je al die jaren voor niets gewerkt! Je geniet zo van mensen begeleiden en trainen, waarom ga je nou gewoon niet door op deze ingeslagen weg? Je inspireert anderen hiermee en dat wil je toch? Nou dan!

 

Besluit

Hoewel ik deze kritische stem zo nu en dan nog steeds hoor, heb ik besloten om er niet langer naar te luisteren of me er door te laten leiden. Ik hoor namelijk ook een hele andere stem, die me zacht en uitnodigend aanmoedigt om te groeien in vertrouwen en te voelen dat ik gedragen wordt door de Liefde, dat ik tijd en ruimte mag nemen om op een diepe laag te verstillen en me daar te laten raken door het Mysterie.

Ik heb besloten om deze tijd te nemen en te ontdekken wat de open ruimte me zal brengen.

Rumi zegt het zo prachtig:

voorbij alle gedachten en
ideeën over goed en fout
ligt een open veld
ik ontmoet je daar!

Dit houdt in dat ik vanaf 1 augustus 2019 geen lessen, cursussen, workshops of trainingen geef en ik geen begeleiding zal aanbieden aan individuen en groepen. Ik neem de tijd en de ruimte om te ontdekken wat en wie ik daar ontmoet en wat er zich in mij aandient. Ik heb een aantal ideeën al heel lang op de plank liggen. Door mijn volle agenda ben ik er nooit aan toegekomen om die inspiratie verder te verkennen door er mee te spelen. Ja, spelen! Daar wil ik deze open ruimte ook voor gebruiken.

Voorlopig heb ik mezelf de ruimte gegeven tot in het voorjaar van 2020. Het is een schatting, want ik wil het echt open laten om het in het moment te kunnen ervaren en ontdekken.

 

Website van Shodo

Het gratis schrijfproject rondom Etty Hillesum gaat gewoon door. Evenals het project Liefde in kaart gebracht. Ook zal de webwinkel met boeken, papier en schriftelijke cursussen open blijven.

Ik zal af en toe op het blog schrijven en een SchrijfWijzer versturen. Het zal waarschijnlijk minder frequent zijn dan nu, maar ook dat zal zich wel ontvouwen – daar vertrouw ik op.

 

Agenda van Shodo

Er staan nog de nodige workshops en trainingen gepland waar ik me echt op verheug. Ik hoop je daar te ontmoeten!

50 reacties op “Na deze zomer

 1. henriette

  Lieve Christine

  Wat een dapper besluit!
  Na 10 weken Marokko stap ik het werkzame leven juist weer in, dus ik weet uit ervaring hoe heerlijk het is om een langere tijd zonder agenda te leven.
  Ik wens je veel Kairostjd zoals Joke Hermsen dat zo mooi omschrijft, het gevoel in de tijd te zitten i.p.v. te leven met de kloktijd. Het is echt heerlijk om zo mee te gaan met wat is. Ik wens je veel mooie inzichten of misschien komen die ook niet, dat maakt niet uit. Alles is goed.
  In ieder geval een nieuwe ontmoeting met jezelf, mooi mens.

  Liefs en groetjes: Henriette

 2. Christine de Vries Bericht auteur

  Beste Christine,

  Ik lees van je voorgenomen sabbatical. Wat kan ik anders doen dan me aansluiten bij de velen die jou een goede en inspirerende tijd toewensen. Dat je opgeladen mag worden met innerlijke kracht en geloof/vertrouwen in het zinvolle waar je mee bezig bent!
  Deze week is de Goede Week. Ik ben zelf sterk bezig met het wonder van het paasgeloof, ondanks het kruis dat er ook altijd is. Het thema van de paaswake-liturgie is ‘Licht van achter het Kruis’. Is dat niet prachtig!? Realiteitszin en paasgeloof! Juist daarom is Pasen zo’n wonder. Ik wens je de genade van vrede en licht, van paasgeloof!

  Hartelijke groet, Ria

 3. Leonie V

  Dank voor wat je tot nu toe ‘bracht’. Ik genoot ervan en bij roze bloesem, een steen in mijn handpalm, bij cellomuziek of bij een labyrint denk ik aan jouw schrijfproject(en). Een mooi sabbatical alvast.

 4. Thérèse

  Lieve Christine,
  Vaak heb ik de laatste jaren dat stemmetje in mij gehoord maar ik kon er niet op ingaan. Je inspireert me. Ik voel wel dat ik er naartoe groei.
  Ik wens je de vreugde van het speelse kind dat een een grote prachtige tuin mag ontdekken en zich verwonderen.
  Een mooie reis toegewenst,
  Thérèse

  1. Christine de Vries

   Dag Therese,
   Ja, spelen en ontdekken en verwonderen – een mooie en heilige drie-eenheid!
   Dank je voor je goede wensen!

 5. Ine Bles

  Dag Christine,
  Ik wens je een mooi sabbatical, laat dat wat komt toe, en geniet er vooral van.
  Wel ben ik heel blij dat de Etty-weken gewoon doorgaan, ik ben nog niet zo lang aan het “schrijven” en dit helpt me en stimuleert me.
  Dank voorzet zo belangeloos beschikbaar stellen van dit unieke schrijf-materiaal!
  Ik kijk uit naar je berichten, van of via Etty, of na je sabbatical weer via een nieuwsbrief!
  Alle goeds!
  Ine

  1. Christine de Vries

   Dag Ine,

   Ja hoor, het Etty project gaat gewoon door. Ik zal in de aankomende weken het zoveel mogelijk voorbereiden en klaarzetten, zodat ik net als jij op de dinsdagen op de website kan gaan kijken met welk citaat we die week zullen gaan schrijven!

   Fijn om te lezen dat je er zo van geniet!

 6. Marjo Klarenbeek

  Lieve Christine,
  Een geweldig besluit. Ruimte, rust om op adem te komen en te kijken wat er zich aandient.
  Dat wat jij gezaaid hebt zul je oogsten. Vergeten is een begrip wat daar niet bij hoort.
  Je hebt al zoveel gezaaid waardoor het oogsten nog lang voort zal duren.
  In mijn persoonlijke leven zul jij altijd met me meegaan. De retraites in het klooster in Berkel Enschot zijn voor mij van levensbelang geweest. Dank, dank, dank.
  Ik ga op een eigen manier genieten van tijd.
  Ik heb mijn bedrijf verkocht en heb met Hans een camper gekocht.
  Wij gaan eind mei op een lange reis.
  Ik zie er naar uit. De wijde wereld in, schrijfboeken, pennen, kleurboeken, kleurtjes en leesboeken mee.
  De tijd en de vrijheid hebben om op ieder gewenst uur van de dag hiervan te genieten lokt.
  Lieve Christine geniet van alles wat zich ontvouwt.
  Tot ziens. Liefs Marjo

  1. Christine de Vries

   Dag Marjo,
   Wat een heerlijk vooruitzicht hebben we samen – allebei heel anders en toch verbonden in het onbekende tegemoet treden met open hart en handen. Ik dank je voor je warme woorden en goede wensen en neem het allemaal dankbaar van je aan!
   Via con Dios!!

 7. EllemM

  Dít-
  naar bínnen luisteren,
  en in de stilte tussen alle woorden
  je verlàngen ruímte geven-

  spiegel je mij, Christine ! ❤️

  Ik wens je – WIND onder je vleugels!

  ❤️

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dank je voor jouw mooie hartverwarmende wens: WIND onder mijn vleugels.
   Zo kan ik gaan daar waar de GEEST heen waait!

 8. Anna Lammers

  Lieve Christine,

  Wat een moed om naar de stem van je hart en ziel te luisteren. Ik wens je een gezegende, vervullende en bezielende tijd toe. Net als jij ben ik benieuwd wat zich in deze tijd zal ontvouwen bij jou. Jouw verhaal inspireert mij om het niet-weten ook meer toe te laten.

  Je woont in mijn hart dus je vergeten zal ik je niet – en ik ben ervan overtuigd dat dit voor velen geldt.
  Ik wacht heel rustig af wat jouw innerlijk reis voor vruchten in petto heeft.

  Lieve groeten

 9. Astrid

  Dag Christine, wat heb je dat mooi onder woorden gebracht. De open lege ruimte lonkt en bied je zoveel nieuwe mogelijkheden voor je innerlijke pelgrimstocht. Dank voor al je inspiratie en inspanning tot nu toe. De lijntjes die je met zovelen hebt zullen zeker blijven. Daar hoef je niet bang voor te zijn.
  Zelf ga ik ook mijn lege open ruimte onderzoeken na mijn herstelfase na mijn fietsongeluk. Daar is moed en vertrouwen voor nodig. Het schrijven zal daar zeker bij helpen. Dank voor je inspiratie!
  Groetjes Astrid

 10. Snellings Lut

  Beste Christine,

  Ik ben achter met schrijven maar heb de smaak weer te pakken.
  Ik wens je een boeiende ontdekkingstocht, los van alles en nog wat!

  Warme groet,
  Lut

 11. Miny Potze

  Erg dapper van je Christine!
  Ruimte en leegte kunnen uitnodigend en inspirerend zijn, maar ook angstaanjagend. Je staat ineens met lege handen en de dagen vullen zich niet meer vanzelf. Ik heb beide kanten ervaren toen ik een paar jaar geleden een soortgelijk besluit had genomen.
  Ik wens je moed, wijsheid en ook veel vreugde toe op deze ‘Reis van de held’.

 12. Christine de Vries Bericht auteur

  Van M.

  Wat een mooie blog had je geschreven over je plannen, of liever geen plannen, voor na augustus 2019. Het voelt spannend en verwachtingsvol. Ja, ook voor mij. Ik ben benieuwd wat zich gaat aandienen. Ik ben je dankbaar dat je je gedachten met ons deelt. Je woorden zijn steeds zo uitnodigend, zo rustig, begrijpend, accepterend. Nogmaals, dank je wel.

 13. marieke verhoef

  Dag Christine,
  Wat een heerlijk vooruitzicht. En… ik voel precies wat je bedoelt: na 10 jaar stop ik in maart met mijn Schrijfcafé. Ook het oppassen stopt, want het de kleine meid is vier geworden. Beide dingen heb ik met veel plezier en voldoening gedaan, maar er is een tijd om te stoppen en te zien wat zich aandient. Een nieuwe fase, ruimte en wie weet wat…liefs

 14. Rita

  Een geweldig vooruitzicht om heerlijk te mogen dromen, ontdekken, te spelen en te zijn….zonder dat er van alles nog moet/verwacht wordt. Laten gebeuren…ontvangen en overgave aan wat op je pad komt! Geniet er ten volle van Christine én zoals al velen schreven, vergeten doen we je niet daarvoor heb je ons allen al zoveel inspiratie gegeven! (en dat doe je nog steeds, óók met dit besluit) ……Ont-moeten, zien wat er komt, openstaan voor……het komt je toe!

 15. Yne

  Een moedig besluit, maar je weet niet wat je allemaal tegen komt in je”lege wereld”. 22 jaar geleden heb ik ook zo’n besluit genomen. En wat ben ik vooral tegengekomen? Jouw prachtige schrijfgongen en andere mooie projecten. Deze rijkdom zou ik niet graag gemist hebben. Vertrouwen Christine.

 16. Margriet

  Lieve Christine,
  Het kan bijna niet anders, wanneer je zo intens met Etty bezig bent (geweest), dat de leegte zich aandient. Ik wens je toe dat de horror vacui uitblijft en dat het open veld je blijvend uitnodigt. Daar heb ik het volste vertrouwen in! lieve groet, Margriet

 17. Cadja

  Wat een rust zal dat geven , even pas op de plaats ! En weet je Christine , natuurlijk vergeet ik je niet , de inspiratie bron van schrijven ben je en blijf je . Een mooie rust tijd toegewenst en schrijven ……… ik kan niet meer zonder , te mooi om te doen .
  Met een hartelijke groet van Cadja

 18. Carolien

  Lieve Christine.

  Wat mooi dat je je aansluit bij wat deze tijd van ons vraagt. Een nieuwe balans zoeken tussen actief en roerloosheid. Genieten van alles wat er al is en van alles wat je gedaan hebt. Boven alles, ruimte Zijn. Ik wens je een hele bijzondere tijd toe. En wat ons schrijvers betreft. Ik loop altijd achter bij wat jij allemaal aanbied. Inspiratie genoeg voorlopig waarvoor heel veel dank.

  Carolien.

 19. Linda

  Hé Christine, wat een moedige beslissing, het open veld lonkt, daar liggen reeds vele zaadjes op het ontkiemen in jou te wachten! En wij…kunnen daar nadien de vele vruchten van proeven. Je hebt reeds zoveel mooie projecten tot ontwikkeling gebracht. Ze blijven me steeds inspireren! Jou vergeten? Daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Jij schept verbondenheid tussen mensen, inspireert zovelen! Ik wens je een heel vruchtbaar sabbatjaar of pelgrimstocht. We zien elkaar hopelijk nog met het zomerretraite!

 20. Alice Volkers

  Wat moedig om te luisteren naar de zachte stem om de onbekende ruimte te verkennen.
  Nieuwe vergezichten zullen zich aandienen. Je hebt zoveel gezaaid. Vergeten…..nee dat zal niet zo zijn.

 21. Jannie

  Tijd om te spelen, wat een heerlijkheid Voor mij is iedere schrijfbijeenkomst een soort spelen en tegelijk komt er van alles bij kijken, organisatie, agenda, planning. Ik kan mij voorstellen dat je daar een poosje zonder wilt. Een verlengde zomervakantie? Zoiets? Ik wens je die sfeer, eindeloze tijd en ruimte om je heen en dan leven met het onverwachte. Liefs!

  1. Christine de Vries

   Ja dat is het vooral, even zonder de enorme organisatie die alle activiteiten met zich meebrengen! Het is heerlijk dat er zoveel mensen zijn die – net als wij – zo van het schrijven houden. En het is voor mij goed om een periode de tijd te nemen om op ontdekkingstocht te gaan en even niet te gidsen voor en met anderen. Ik hoop heel veel te gaan spelen!

 22. Annemarie

  Wat een mooi besluit en inspirerend om deze stap te maken.
  Boeiend om lege ruimte tegemoet te gaan en te genieten en ervaren wat zich aandient.
  Ben benieuwd welke gasten jouw herberg gaan bezoeken.
  Een mooie tijd en neem de tijd voor alle dingen op de plank.

 23. Saskia van Weelden

  Wow wat een dapper besluit. En toch je blijft inspireren, want hier liggen zoals je weet nog een paar boeken van je op mijn pen te wachten. En ik zal gelijk eens kijken of ik nog een gaatje in mijn agenda vind voor een ontmoeting voor de zomer…

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   En het is je gelukt, Saskia – we gaan elkaar schrijvend ontmoeten, nog voordat de zomer begint. Heel erg fijn!

 24. Tanja

  Wat een goed idee Christine! ‘De leegte recht in de ogen zien en deze te doorleven. Zodra we dit doen, verliezen we de angst voor de leegte., die eigenlijk de angst is voor de onbekende, verborgen kant van jezelf’. Dit las ik net. Wat een rijkdommen zul je ontdekken en bang zijn voor vergeten worden: met al die inspiratie die je al zo lang hebt gedeeld, gaat dat niet gebeuren hoor!
  Ik wens je vast een liefde-volle, verdiepende en inspirerende pelgrimstocht.

 25. afke

  Spannend zeg! En fantastisch! Ik gun je van harte deze onbekende weg in te slaan, het open veld te proeven. Met vertrouwen als kompas en de Liefde die je draagt voelt het als een beloftevol begin van een verdiepende innerlijke reis. Ik wacht op je. Buen camino!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *