Nieuwe schriftelijke cursus over het boek “Het zwijgen van Maria Zachea”

 

Nederland leest en Shodo schrijft!
Lezen en Schrijven gaan hand in hand

Op initiatief van NEDERLAND LEEST lezen we ieder jaar in de maand november in het hele land hetzelfde boek. Dit jaar lezen we het boek van Judith Koelemeijer “Het zwijgen van Maria Zachea”. Dit boek is in 2001 uitgekomen en direct een werd direct een bestseller!

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november lezen we en schrijven we n.a.v. één boek: Het zwijgen van Maria van Judith Koelemeijer. Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie.

HET ZWIJGEN VAN MARIA ZACHEA
De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Over de auteur

Judith Koelemeijer (1967) debuteerde in 2001 met Het zwijgen van Maria Zachea, waarmee zij de NS Publieksprijs won en waarvan meer dan 300.000 exemplaren werden verkocht. Ook haar volgende boeken, Anna Boom en het autobiografische Hemelvaart, werden bestsellers. Sinds een aantal jaren werkt zij aan de biografie van Etty Hillesum. Judith Koelemeijer woont in Amsterdam met haar man en twee kinderen.

Over het boek

Lees hier een fragment.

 

Over de schrijfcursus

Je kunt nog tot 1 januari 2021 inschrijven.

Elke week lezen we het verhaal van twee kinderen. We schrijven vervolgens over wat we lezen, maar vooral over de persoonlijke herinneringen, dromen en waarheid die er in onszelf wakker worden. Het boek gebruiken we als een spiegel waarin we woorden, beelden en details vinden waarmee we fragmenten uit ons eigen leven weergeven.

Zo schrijven we onszelf én elkaar
door de donkere wintermaanden naar het licht.

Iedere week staat in het teken van twee verhalen in het boek met creatieve en bezinnende schrijfopdrachten. Het complete cursusmateriaal verschijnt eens per week op het blog. Hier kun je ook ervaringen met andere deelnemers uitwisselen, vragen stellen en beantwoorden. Soms heb je twee weken om te schrijven – hieronder vind je het schema. Er worden geen opdrachten gemaild. Al het cursusmateriaal verschijnt volgens schema op het blog, waar je na inschrijving een wachtwoord voor ontvangt.

Naast het schrijven wordt er ook (bijna) iedere schrijfweek een leesuurtje via Zoom aangeboden. Tijdens deze zoom-ontmoeting lezen we in kleine groepjes korte fragmenten die we die zelfde week hebben geschreven. We doen dit volgens duidelijke spelregels, die vooraf worden aangereikt, zodat het voor iedereen een veilige en inspirerende uitwisseling en ontmoeting kan zijn.

Klik hier voor informatie en instructie voor de deelnemer aan een zoombijeenkomst.

Het is overigens ook heel goed mogelijk om deel te nemen,
zonder gebruik te maken van het Leesuurtje via Zoom.

Behalve het boek “Het zwijgen van Maria Zachea”  is ook het handboek “Dagboek als spiegel” noodzakelijk, omdat er in de schrijfopdrachten direct hiernaar verwezen wordt.

 

Cursusschema

Schrijfopdrachten
op het blog vanaf 8 uur
Lezen in het boek Leesuurtje via Zoom
19:30-20:30 uur
Zaterdag, 28 november Vooraf + Jo & Toos Donderdag, 3 december
Zaterdag, 5 december Maarten & Jan Donderdag, 10 december
Zaterdag, 12 december geen opdrachten
Zaterdag, 19 december Piet & Nico Woensdag, 23 december
Zaterdag, 26 december geen opdrachten
Zaterdag, 2 januari Gerard & Martien Woensdag, 6 januari
Zaterdag, 9 januari Marian & Frans Woensdag, 13 januari
Zaterdag, 16 januari geen opdrachten
Zaterdag, 23 januari Lucie & Guus Donderdag, 28 januari
Zaterdag, 30 januari Afronding Vrijdag, 5 februari

 

.

Speciale aanbieding in deze tijd van corona

De schriftelijke cursus bestaat uit 7 weken lesmateriaal +  7 leesuurtjes via Zoom en kost € 130

40% KORTING

Je betaalt géén € 130, maar slechts € 78!!

en… als het jou helpt kun je mij, zonder extra kosten, in 2 of 3 termijnen betalen.

Het boek “Het zwijgen van Maria Zachea”  en “Dagboek als spiegel” zijn hier niet bij inbegrepen.
Dagboek als spiegel kost € 19,50 + €4,55 porto in NL (€9 porto naar buitenland).

 

JA, ik schrijf me in en doe mee!

 

Je kunt nog tot 1 januari 2021 inschrijven.

Boeken uitdelen

De bibliotheek van Alkmaar heeft me nog een keer 10 exemplaren van het mooie boek gegeven om uit te delen aan cursisten. Ik kan het je toesturen en je betaalt dan alleen de verzendkosten € 4,00 binnen NL en € 8,00 naar het buitenland.

1-12-2020: Op dit moment heb ik nog 2 exemplaren van het leesboek, die ik aan cursisten kan geven.

Luisterboek

Je kunt het audio boek kopen in de boekhandel of via Storytel beluisteren. Hanneke Groenteman leest het aan je voor.

 

De eerste opdrachten zijn voor iedereen.
Klik hier, ga naar het bericht én schrijf!

24 reacties op “Nieuwe schriftelijke cursus over het boek “Het zwijgen van Maria Zachea”

 1. Anita

  Ik ben een late ‘aanhaker’ bij deze schrijfcursus. Op zoek naar invulling van de stille tijd na een intensief jaar, kwam ik bij deze schrijfcursus terecht. Prikkelend, uitdagend voor mij omdat mijn herinneringen aan mijn familie doorspoelt zijn met pijnlijke ervaringen. Deze heb ik het afgelopen jaar doorgewerkt en hierdoor heb ik heel veel oud zeer opgeruimd. Ik verwacht dat er hierdoor ruimte is gekomen voor iets anders …. ik hoop dit samen met de verhalen uit het boek te ontdekken. En ik vind het altijd inspirerend om te weten dat er meer mensen zijn aan de hand van hetzelfde boek aan het schrijven zijn. Ieder op zijn of haar manier.

 2. Alie Rodenhuis

  Hallo Cristina,
  Ik heb me aangemeld en heb ooit eerder het boek al gelezen vond het toen al indrukwekkend. Nu weer opnieuw aan het lezen en dan straks erover schrijven lijkt me mooi.
  Heb nog niet eerder een cursus schrijven gevolgd ik heb ook nog geen wachtwoord of iets dergelijks ontvangen a s. Zaterdag starten kan ik die vandaag of morgen verwachten?? Ik hoor graag en ik heb er zeker zin aan.

  Groet
  Alie Rodenhuis

 3. Mariska Heijenk

  Lieve Christine!
  Heel graag doe ik mee aan dit schrijfproject.
  Met elkaar schrijven en delen is vaak een feestje en altijd bijzonder.
  Ik kijk uit naar de start!

 4. Marieke

  Ha Christine,
  Ik doe graag mee. Het boek heb ik al heel lang, gekregen in 2003. Vond het toen al mooi. Leuk om er nu wat dieper op in te gaan en er mee te werken. Warme groet, Marieke

 5. José

  Hallo Christine,
  Het lijkt mij leuk om dit boek op deze wijze te lezen, over te schrijven en te delen.
  Ik heb mij aangemeld. Heb jij nog een exemplaar voor mij?

 6. Esther

  Beste Christine,

  Zojuist heb ik me ingeschreven! Met veel plezier kijk ik uit naar de schrijfcursus! Zou je mij ook het boek kunnen toesturen met als titel het zwijgen van Maria Zachea? Alvast heel erg bedankt!

  Warme groeten,

  Esther van der Zee

 7. Marielle

  Hallo Christine,
  Is het nog mogelijk om het boek van Maria Zachea per post te ontvangen?
  Hier in Deventer hebben ze het niet mee in de bibliotheek.
  Ik hoor graag van je,
  Marielle

 8. Ludy Hoogeveen

  Goedemorgen Christine,
  Ik doe graag mee. Heb mij denk ik wel ingeschreven. Misschien wel 2x. Mocht dat laatste het geval zijn, dan graag maar 1x deelnemen.
  Ik vind het een boeiend boek en verdieping eromheen hopelijk heel inspirerend voor mijn eigen onderzoek naar mijn gezin van 10 kinderen.
  Nog even iets heel anders, ik heb me en tijd geleden ingeschreven voor Etty Hillesum. Was gestopt en wilde het weer oppakken, maar ben mijn wachtwoord kwijt en kan er dus niet meer in. Kan je me een nieuw wachtwoord geven? Dank je wel.

 9. Annette

  Ha Christine,
  Ik weet nog niet of ik nu mee ga doen.
  Ik heb het boek indertijd met veel aandacht gelezen. Ik voelde mij in ons gezin van 5 kinderen niet altijd herkend in mijn ervaringen, en voelde me daardoor alleen staan. Dit boek bracht mij tot het heldere inzicht dat ieder zijn eigen ervaringen heeft, gebaseerd op dezelfde gebeurtenissen. Dat inzicht heeft me goed geholpen in het leven.

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Anette,
   Samen lezen en schrijven is altijd heerlijk, ook als we een bekend verhaal opnieuw gaan verkennen. We kijken in het boek als ware het een spiegel en door onze ervaringen te beschrijven én die tijdens het leesuurtje te delen met anderen, zorgt voor verbinding en de krachtige ervaring dat we er niet alleen voor staan, maar veel bij en met elkaar zullen herkennen. Ik hoop dat jij je ook bij ons zal aansluiten!

  1. Christine de Vries

   Dag Roos,

   De boeken heb ik gereserveerd voor mensen die deelnemen aan de nieuwe cursus. Ik vermoed uit je bericht dat je van plan bent om deel te nemen, maar ik heb nog geen aanmelding van je ontvangen.
   Ik zal alleen vandaag nog een exemeplaar van het boek voor je kunnen reserveren in afwachting op jouw inschrijving via: https://shodo.nl/inschrijven-bestellen/

   Dan zal ik daarna het boek even bij je langsbrengen – met Grino

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Hi Eva,

   Ja, het boek over deze familie en onderlinge relaties geeft een mooi beeld van dit familiesysteem. Je zou het zo kunnen opstellen 😉

 10. Evert van Dijken

  Bedankt.
  Het lijkt me heel leuk om hieraan mee te doen dus ik heb me meteen opgegeven. Beide boeken heb ik al in huis.
  Groet,
  Evert

 11. Goudsbloem

  Wauw hier verheug ik me op Christine heb mij meteen opgegeven!
  Las het boek jaren geleden, 2001 zie ik nu voor in het boek en heerlijk om mij er nog een keer in te verdiepen
  en te ontdekken wat het mij nog meer gaat brengen.
  Ik kom zelf uit een gezin van 14 kinderen, met ook ieder een eigen verhaal.
  Dank voor deze mogelijkheid!
  Warme groet,
  Goudsbloem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *