Nieuw boek van oud-cursiste

Mieke van Rinsum schrijft over haar ervaring als auteur van haar eerste boek

In het najaar van vorig jaar is mijn boek ‘Als ik jou niet had’ uitgekomen. Een boek schrijven en uitgeven is een heel proces.

De basis van dit boek is mijn kennismaking met het ‘creatief schrijven’. Ruim twaalf jaar geleden volgde ik bij Christine de Vries een weekend in het Lioba klooster, in een prachtige omgeving. Zoals veel vrouwen had ik al dagboeken vol geschreven, maar dit was een andere manier van schrijven. Door haar heb ik, n.a.v. verschillende opdrachten, geleerd om te schrijven wat er in je opkomt, zonder nadenken, zonder te letten op stijl en grammatica.
Het was zo’n goede ervaring dat ik datzelfde jaar ook de gecertificeerde training ‘Luisteren naar je pen©’ heb gevolgd. Ik ben zelf schrijfworkshops gaan geven: in een wijkhuis, bij een museum en in een inloophuis voor mensen met kanker. Daarnaast ben ik zelf ook schrijfworkshops blijven volgen.
Dank je wel, Christine, voor de prettige manier waarop je mij de liefde voor het creatieve schrijven hebt bijgebracht.

Maar ik wilde ook verhalen schrijven en daarvoor heb ik een cursus bij Gerard van Emmerik, schrijver van o.a. ‘De kippenjongen’, gevolgd. Tijdens die avonden heb ik besloten om de verhalen die ik al schreef, tot een boek om te vormen. Dat was niet eenvoudig, maar het is uiteindelijk gelukt.
Jitske Kingma van uitgeverij Elikser uit Leeuwarden vond het de moeite waard om het uit te geven. En door haar persoonlijke begeleiding is het een ‘echt’ boek geworden.

Het verhaal speelt in de 70-er jaren. Het is een tijd waarin een hoop dingen op losse schroeven komen te staan, de tijd van de tweede feministische golf. Tegen die achtergrond van ontzuiling, kernwapenprotesten en de oliecrisis proberen een groep mensen een bestaan op te bouwen in een oude pastorie op het Drentse platteland. Het is ook een tijd waarin de man-vrouwverhoudingen onder druk kwamen te staan. Het huwelijk was niet meer vanzelfsprekend en er ontstonden nieuwe leefvormen.

Wil je het boek lezen en bestellen, dan kan dat bij de boekhandel of bij de uitgever (www.elikser.nl) (ISBN 978 94 6365 383 1, € 21.50) Of, als je in de buurt bent (Harderwijk) het bij mij halen.

De tekst op de achterflap:

Bij de uitvaart van haar ex-man Simon, komen de herinneringen aan de tijd die Anna met hem gedeeld heeft, terug: hun ontmoeting, het huwelijk en de geboorte van hun zoon. Ook de beelden van het samenwonen – in een woongroep – in de oude pastorie op het Drentse platteland ziet ze weer voor zich. Het zijn gelukkige, maar ook moeilijke jaren die eindigen in een scheiding.
De onzekerheid van het groepswonen, Anna’s onvolwassenheid en onvermogen om keuzes te maken, worden pijnlijk duidelijk, als ze die onzekere jaren weer voor de geest haalt.
Dit boek geeft een beeld van een veranderende samenleving in de roerige 70-er jaren en de zoektocht van een jonge vrouw naar haar eigen identiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *