Nooit meer zonder schrijfinspiratie

Op Schrijfretraite

Eind deze week ga ik met een inspirerende groep op schrijfretraite in het klooster in Heiloo. Tijdens deze vier dagen ben ik hun begeleider en inspireer hen om schrijvend op reis te gaan in het landschap van hun hart en ziel.

 

Ik nodig alle deelnemers uit om verder te kijken dat ze gewend zijn, om onbekend terrein in kaart te brengen en te genieten van het onderweg zijn. Het is niet belangrijk of iedereen even veel ervaring heeft, want deze innerlijke reis is voor iedereen een persoonlijk traject.

 

Ook voor mij is dat iedere keer weer het geval. Behalve begeleider ben ik namelijk ook reisgenoot. Ik maak net als alle deelnemers een innerlijke reis, zonder vooraf te weten wat ik onderweg zal vinden. En dat maakt het tot een groot avontuur.

 

Inspiratiepagina

Met mijn verlangen als kompas schrijf ik af en toe met de groep mee. Daarnaast noteer ik op een lege pagina achterin mijn dagboek alle thema’s, vragen en schrijfinspiratie die tijdens deze dagen bij me opborrelen. Ik breng geen enkele orde aan, maar schrijf in een paar trefwoorden waar het over gaat, zodat ik er gemakkelijk op een later moment op terug kan komen. Ik noem dat de “inspiratiepagina” van mijn dagboek. In feite is het een open lijst die ik gaandeweg aanvul met onderwerpen waar ik (nog meer) over wil schrijven. En wanneer ik dat doe, dan noteer ik de datum waarop ik er over geschreven heb achter het item in de lijst. Zo kan ik het later heel gemakkelijk terugvinden.

 

Mozaïektekst

Er zijn tal van onderwerpen die niet in een keer schrijvend te doorgronden zijn, maar die steeds een klein aspect prijsgeven. Door er herhaaldelijk over te schrijven bouw je als het ware een kleurrijke mozaïektekst, die uit korte teksten en observaties bestaat. Met de data achter het item op je inspiratiepagina kun je de teksten vrij gemakkelijk terugvinden en achter elkaar herlezen.

 

Het zal je verbazen en verwonderen!

 

Collectieve lijst

Wil jij ook inspiratie verzamelen en delen? Dat kan heel eenvoudig op dit weblog, door een item van jouw inspiratiepagina hier te noteren. Zo zorgen we samen voor collectieve inspiratie.

 

Meer lezen?

In mijn boek Dagboek als spiegel – een handboek vol inspiratie (pagina 149-151) kun je meer lezen over de inspiratiepagina. Er staan ook voorbeelden van onderwerpen in die jij kunt toevoegen aan jouw lijst met thema’s .

4 reacties op “Nooit meer zonder schrijfinspiratie

 1. Martje

  Vergeten te schrijven dat ik je een inspirende retraite wens en alle (andere) deelnemers ook! Ik geniet en leer van je delen van hoe je met dingen omgaat. Bijvoorbeeld hier dat je een manier deelt om je inspiratie niet te laten verdwijnen. Dankjewel.

 2. Martje

  Ik wil nog eens schrijven over een zwaan die haar veren spreidt en zich in al haar schoonheid durft laten zien. Ik plakte er vorige week tijdens een workshop een plaatje van in een collage. Nu neem ik me voor om er een keer over te schrijven. Het mooiste zou zijn om over alle plaatjes te schrijven…… Ik neem me nu voor om dat binnen een jaar te doen.

  Ik was de inspiratiepagina ook vergeten, dank voor je herinnering!

 3. Gaby

  Fijne tip! Ik las vanochtend op de poeziescheurkalender de laatste zin van het gedicht van gisteren, en voelde hier wil ik over schrijven: "alles is waar in (de maand) augustus"

   

 4. Truus

  Mooie woorden, Christine. Leuk dat je af en toe schrijft over je belevingen en daarbij ook nog tips achterlaat.

  De inspiratiepagina; ik was 'm alweer een beetje vergeten. Nu ik eraan herinnerd word, heb ik 'm meteen weer in ere hersteld.

  Ik ben fan van je stukjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *