On & Off Line

Het begon allemaal heel onschuldig op de eerste dag van mijn thuisretraite. Ik gebruikte de timer van mijn telefoon tijdens het mediteren, maar werd afgeleid door de vermelding dat er nieuwe e-mailberichten, Whats Apps en Facebookreacties waren. Voordat ik het zelf in de gaten had, had ik er al op getikt om even snel te kijken wie er iets had gestuurd. En dan kon het zomaar 5 of 10 minuten duren voor ik doorhad dat ik hier was gaan zitten met een heel ander doel, namelijk mediteren! Na even zoeken, wat ook weer een dikke 10 minuten duurde, vond ik de instelling waarmee ik de berichtgeving kon uitzetten. Nu bleef het scherm onveranderd en leek het alsof er niets was gebeurd.

 

Dit beviel me zo goed, dat ik in het weekend na mijn thuisretraite besloot om ook deze dagen off line te zijn. Geen prikkels van nieuwe meldingen, mail lezen, surfen op het internet of What's App berichtjes sturen. Het gaf me rust en ruimte, iets waar ik tijdens de thuisretraite ook zo van had genoten. "Tot maandagochtend vroeg, dan zal ik het aan het begin van de werkweek weer aanzetten.", dacht ik. Op maandagochtend vroeg ik mezelf: "Waarom zal ik het doen? Voor wie zet ik de meldingen aan?"

 

Ik vind het veel fijner om zelf het moment te kiezen waarop het mij uitkomt om de berichten te lezen en te beantwoorden. Ik wil bewuster kiezen en niet zo reactief reageren op een icoontje met een nummertje "4 nieuwe e-mails ontvangen". Ik wil eerst beginnen in mijn binnenwereld, voordat ik de deuren open zet en de wereld uitnodig om binnen te komen. Ik klaag steeds vaker dat ik te weinig tijd heb om te schrijven, te dansen met mijn ziel, te laven aan de schoonheid van de natuur en dat vooral randzaken zoals administratie veel te veel energie en tijd opslokken. Misschien kan ik het omdraaien en éérst doen wat ik belangrijk vind. Vanuit die energie kijk ik namelijk heel anders naar mijn werk en hoe ik de rest van de dag indeel. Ik wil ophouden te zeggen dat ik het zo druk heb en veel te weining tijd is om mijn verlangen te volgen en passie te delen. Ik heb namelijk alle (!) tijd, 24 uur per dag, iedere dag weer.

 

En dat helpt!

Ik begin de dag met meditatie en werk daarna aan mijn boek. Dan schep ik ruimte in mijn hoofd door met Grino te wandelen in de duinen of de polder dichtbij huis. Thuisgekomen kijk ik op mijn telefoon en lees ik mijn mail. Daarna plan ik de rest van de dag met haar grote en kleine klussen, met nieuwe en oude hoofd- en randzaken. Tegen het einde van de middag controleer ik nog een keer en beantwoord wat kan en leg de rest op de stapel voor morgen.

 

Het voelt echt zoveel fijner, dat ik het iedereen van harte kan aanbevelen.

Blijkbaar hangt het verlangen naar minder afleiding en prikkels in de lucht, want toen ik gisteren het nieuwste nummer van Flow open sloeg zag ik dit kleine boekje met als titel "7 dagen off line".

 

Vertel eens, hoe ga jij om met de meldingen op jouw telefoon?

Een reactie op “On & Off Line

  1. Marialenn

    De druklte in mijn leven maakte ik zelf. Plichtsgetrouw beantwoordde ik alles, deed wat ik beloofd had en stond meteen klaar voor iedereen. Dit patroon heb ik gelukkig los kunnen laten. Ik laat de telefoon gaan, zeker met onbekende nummers en bel pas terug als het mij uitkomt. Even voelde ik me heel schuldig en egoïstisch en ook dat nam weer tijd in beslag. Ik heb de rust gevonden door te erkennen en te accepteren dat ik bepaal wat goed voor me is, dat doet me goed, ik schrijf weer, ik schilder, ik sport, ik doe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *