Schrijfgong – 100 dagen met Etty Hillesum

 

Op 15 januari 2014 is het 100 jaar geleden dat Etty Hillesum geboren werd. Dit vieren we met een unieke schrijfgong*, die, volgens de oosterse traditie, precies 100 dagen duurt.

 

Tijdens deze 100 dagen schrijven we iedere dag een "buddistisch kwartiertje" in ons eigen dagboek aan de hand van een kort citaat uit de dagboeken van Etty.

 

De oefening lijkt verrassend eenvoudig, maar wanneer je dit 100 dagen mét aandacht doet, zal je via de woorden van Etty én die in je eigen dagboek heel dicht bij jezelf uitkomen.

 

Een gong kent maar een paar regels:

– het duurt precies 100 dagen

– je doet iedere dag dezelfde oefening mét aandacht

– wanneer je de oefening vergeet te doen, begin je weer opnieuw op de éérste dag van de gong

 

 

Citaten

Eens per week verschijnen er zeven nieuwe citaten op het weblog, die je vervolgens kunt downloaden en eventueel uitprinten. Ik maak dankbaar gebruik van "Het Werk" (6de druk) en zal bij het citaat de datum waarop Etty het heeft geschreven als ook de pagina in het boek vermelden. Lees hier de eerste 2 citaten (van de 100) >>

 

Weblog

Daarnaast wil het besloten weblog ook een digitale ontmoetingsplek zijn voor hen die met deze bijzondere schrijfgong bezig zijn.

Gaandeweg wordt er een digitale bibliotheek ingericht waar je artikelen over Etty en achtergrondinformatie kunt lezen en downloaden.

 

Mijn ervaring met Etty

Derig jaar geleden las ik een gedeelte van haar dagboeken met als titel "Het verstoorde leven" Het heeft me daarna nooit meer losgelaten. Niet dat ik het allemaal zo goed begreep, in tegendeel zelfs! Maar op een bepaalde manier raakten haar woorden mijn ziel in een taal die ik heel langzaam ben gaan verstaan.

 

Het is het enige boek dat overal met me mee is verhuisd en altijd weer een plaats naast mijn bed heeft gekregen. Een paar jaar geleden heb ik een jaarcursus gemaakt met als titel "Etty als gids" en daarin heb ik mijn passie, bewondering en verwondering over wat Etty heeft geschreven kunnen delen met anderen – zo ongelooflijk inspirerend! Daarom ben ik blij dat ik opnieuw iets van het werk van Etty kan delen en kan combineren met mijn andere grote liefde: schrijven!

 

Kosten

€ 32,50 voor 100 dagen. Je kunt je hier aanmelden >>

 

 

Factuur en Annulering

De deelnemer ontvangt de inlogcode voor het weblog en de factuur via de mail.

Annuleren is – ongeacht de reden – niet mogelijk nadat de inlogcode is verstuurd.

 

 

Startdatum

Je kunt beginnen wanneer je maar wilt.

 

 

Benodigdheden

  • Pen en papier
  • Inlogcode voor het afgeschermde weblog
  • Computer en printer om citaten te downloaden en het speciale weblog te bezoeken
  • Kookwekker of timer

 

Aanbevolen

 

 

Over Het Werk

De dagboeken en brieven van de joodse Etty Hillesum werden aanvankelijk geschreven midden in bezet Amsterdam. Zittend voor het raam van haar kamer aan het Museumplein schreef zij een indrukwekkend, bezield en universeel werk. Met haar intelligente en sensitieve geest ontworstelde zij zich aan de machten die uit waren op de ondergang van haar en haar joodse medemensen. Zij wist zich in haar schrijven als het ware te verheffen boven de terreur die zich overal om haar heen voltrok. Wanneer Etty ten slotte in kamp Westerbork terechtkomt, waar ze wordt geconfronteerd met het ontzaglijke leed van de transporten die elke week naar het oosten vertrekken, weet zij nog eens te meer gestalte te geven aan haar radicale ethiek en bewogenheid met anderen. Haar aantekeningen en brieven uit deze periode getuigen van een sterke persoonlijke ontwikkeling en een subliem literair talent.

 

Deze nieuwe monumentale uitgave van al haar werk is verbeterd, aangevuld en vermeerderd met een aantal nieuw gevonden documenten en staat onder redactie van K.A.D. Smelik, die leiding geeft van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum. Het werk is een must voor iedereen die ooit Het verstoorde leven las, dat in 1981 verscheen en sindsdien over de hele wereld is vertaald en gelezen.


ISBN: 978 94 600 3575 3
Aantal pagina's: 876
Uitvoering: Gebonden
Uitgever: Balans
NUR: 321

Prijs: € 29,50

 

 

[* Marianne Snoek is degene die het concept/begrip GONG vanuit oude martiale tradities heeft toegepast als oefening in tekenen. Mede door haar inspiratie is deze schrijfgong ontstaan. Meer informatie over haar werk vind je hier >>]


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *