De Schrijfkaravaan 2019

Ga mee op schrijfreis!

met ‘de Alchemist’ van Paulo Coelho

Volg de wijsheid van het hart

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: ‘Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (…) Waar je hart is, is ook je schat.’

(Wereldwijd zijn er van De alchemist meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht.)

 

De Schrijfkaravaan
28 juni t/m 16 augustus 2019

Gedurende acht weken ga je met de schrijfkaravaan op reis naar jouw eigen schat! Wanneer je mee op reis wilt is het belangrijk dat je jouw dromen nooit op geeft en de tekens leert volgen! Alleen dan kun je onderweg volop genieten, veel over jezelf leren én je eigen schat ontdekken .

 

Inleiding

In 2002 las ik het boek “De alchemist” voor de eerste keer en ik wist “dit boek heeft zijn verhaal nog niet helemaal prijsgegeven”. Eén keer lezen is een goed begin, maar er is nog veel meer dat op me wacht om herkend te worden. Ik las het een tweede keer en maakte notities in mijn dagboek. Heel voorzichtig ging het verhaal open en ontdekte ik dat het niet alleen over Santiago ging, maar het was ook mijn verhaal. Ik was ook op zoek naar een schat, naar de liefde, naar mijn legende…ook ik wilde de tekens volgen… Ik beluisterde het verhaal dat meesterlijk is voorgelezen door Henk van Ulzen.

Jarenlang heb ik met heel veel passie een weekendcursus “Geef je dromen nooit op! Volg de tekens” gegeven rondom dit prachtige verhaal. Samen met anderen vormden we een karavaan van inspirerende schatzoekers. Met een open blik keken we al schrijvend en verwachtingsvol naar onze eigen dromen. We oefenden ons de tekens op ons pad te herkennen, die de richting aangaven naar onze schat.

In 2009 heb ik “De schrijfkaravaan” gemaakt, een schriftelijke cursus waar een paar honderd mensen aan hebben deelgenomen.

Dit verhaal is nog steeds een grote favoriet van mij. Ik heb nu, tien jaar later, het cursusmateriaal opnieuw vormgegeven, aangevuld en verbeterd. Het is verrijkt met visueel materiaal en heeft een andere indeling gekregen. De cursus duurt nu 8 weken. Het nodigt je uit om gedurende twee maanden gefocust aan de slag te gaan met jouw eigen dromen en verlangens, intuïtie en innerlijk weten. De schrijfkaravaan is geen boekbespreking, maar een inspirerende cursus, waar het boek de inspiratiebron voor is om vervolgens te kijken naar jouw persoonlijke zoektocht en hoe en wat je van de hoofdpersoon kunt leren.

Werkwijze

De Schrijfkaravaan bestaat uit 8 etappes. Het boek wordt als reisgids gebruikt en jouw dagboek is een trouwe reisgenoot. Ervaring met de werkwijze wordt vooraf niet verondersteld. Iedereen die van avontuur en schrijven, van dromen en tekens, van het luisteren naar de diepe wijsheid  houdt, kan deelnemen.

Iedere week lees je het gedeelte van het boek waar de opdrachten aan gekoppeld zijn.

Je bepaalt zelf hoe vaak en veel je wilt schrijven. Wel raad ik je aan om minimaal 3 keer per week te schrijven. Op deze manier geef jij jezelf gelegenheid om het verhaal van het boek én je eigen beelden en inspiratie helder tot je te laten spreken.

Er worden vele verschillende schrijftechnieken gebruikt. De speelse en creatieve werkvormen zorgen voor ontspanning, plezier en verrassingen, maar ook voor inzichten en een verruimd perspectief. Voor een duidelijke uitleg en achtergrondinformatie over de schrijftechnieken verwijs is in de opdrachten steeds naar pagina’s in mijn boek “Dagboek als spiegel – een handboek vol inspiratie”.

Kosten

 • € 75,- inclusief 21% BTW
 • 1 x het boek “Dagboek als spiegel” € 19,50 + verzendkosten, maar wanneer je het boek samen met de cursus bestelt, betaalt Shodo de verzendkosten binnen Nederland (en krijgen de deelnemers in het buitenland deze zelfde korting verrekend op de verzendkosten)

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting!!!

De terugkeer van de Schrijfkaravaan vier ik
met een eenmalige korting van 10% op de cursusprijs!

Aanmelden

De Schrijfkaravaan wordt in de zomer van 2019 aangeboden en in de eerste maanden van 2020.

Cursus startdatum Cursus einddatum Inschrijven startdatum Inschrijven einddatum
28 juni 2019 16 augustus 2019 14 juni 2019 27 juni 2019
14 februari 2020 10 april 2020 2 januari 2020 10 februari 2020

Inschrijven kan alleen via de webwinkel van Shodo. Door op de gekleurde link te klikken, kom je vanzelf bij het bestelformulier.

 

Deelnemen

 • Al het cursusmateriaal bevindt zich in een afgeschermd deel op de website. Behalve de opdrachten, achtergrond informatie, visueel materiaal en een printvriendelijk pdf-bestand van alle opdrachten, is er ook een blog waar je met andere deelnemers ervaringen kunt uitwisselen.
 • Je ontvangt iedere week een bericht via e-mail met daarin een link naar de nieuwste cursusopdrachten op de website.
 • Heb je meer tijd nodig? Maak je geen zorgen. Alle opdrachten blijven 5 maanden lang op de website staan.
 • Er wordt door de deelnemers geen werk ingestuurd om door Christine/Shodo van commentaar en/of feedback te worden voorzien.

Benodigdheden voor onderweg

 • Internetverbinding
 • Exemplaar van het boek “de Alchemist” van Paulo Coelho – iedere uitgave is goed.
 • Pen en dagboek
 • Exemplaar van mijn handboek “Dagboek als spiegel”
 • Oude tijdschriften waarin je kunt knippen, schaar en lijm
 • Adobe reader – de gratis software waarmee je de opdrachten kunt lezen en uitprinten.

Copyright

De Schrijfkaravaan is een idee van en ontwikkeld door Christine de Vries / Shodo en is alleen voor individueel gebruik. Het is niet toegestaan om kopieën van de Schrijfkaravaan in delen of als geheel te verspreiden of te gebruiken als cursusmateriaal. Na inschrijving geef jij als deelnemer aan hiermee akkoord te gaan.

JA, ik ga mee met de Schrijfkaravaan en schrijf me nu in!

10 reacties op “De Schrijfkaravaan 2019

 1. gerry

  Vraag me af hoeveel tijd per week dat je ermee bezig moet zijn en of je het ook kan opslaan bijv. en dan later de oefeningen doet.?
  Hartelijke groet, Gerry Reijnders

  1. Christine de Vries

   Gerry,

   Ja hoor, de reis begint op 28 juni en je hebt uiteindelijk 5 maanden de tijd om die reis te voltooien, mocht je meer tijd nodig hebben. Dus het is echt voor iedereen inpasbaar 😉

   Ik raad je aan om 3 of 4 keer per week tijd te reserveren om met de opdrachten aan de slag te gaan en jouw eigen tempo te volgen.

 2. Els

  In november 2015 was ik voor de schrijfretraite rondom De Alchemist in Heiloo. Jammer genoeg kon ik door ziekte toen niet aan alle onderdelen meedoen. Desondanks was het een bijzondere ervaring. Graag ga ik mee op reis met de schrijfkaravaan en heb me inmiddels ook aangemeld.

 3. Tatjana

  Hai Christine

  Wat leuk dat je de Schrijfkaravaan weer aanbiedt
  Ik heb de cursus eerder gedaan 3 jaar geleden. Is het aan te raden om de cursus nogmaals te doen aangezien je de cursus aangepast hebt. Of is er weinig verschil met 10 jaar geleden.

  1. Christine de Vries

   Tatjana,
   De inhoud is niet erg veranderd, want waarom iets wijzigen dat goed is ;-)?
   De format is wel anders – nu in 8 weken én met meer achtergrond informatie en inspiratie én mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen met andere reizigers!
   Je bent van harte welkom om nog een keer mee te gaan! Ik ben benieuwd wat je gaat besluiten!

   Warme groet!!

 4. Fenna

  Dag Christene, bij mij rdezelfde vraag. Je boek “dagboek als spiegel” is reeds lang in mijn bezit en zeer gewaardeerd. Komt de cursus ook in de verkoop zonder je boek voor al die mensen die je boek al (lang) hebben?
  Hartelijke groet, Fenna

 5. Viviane

  Christine, ik ga ervan uit dat ik ook enkel de cursus zou kunnen bestellen, vermits ik reeds in het bezit ben van “Dagboek als spiegel”.
  Ik ga alvast op zoek of ik ‘de alchemist’ nog ergens in huis kan vinden.
  Een hartelijke groet, Viviane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *