De Schrijfkaravaan

Volg de wijsheid van het hart…

Ga mee op schrijfreis,
samen met ‘de Alchemist’
van Paulo Coelho.

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: ‘Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (…) Waar je hart is, is ook je schat.’

(Wereldwijd zijn er van De alchemist meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht.)

Gedurende acht weken ga je met de Schrijfkaravaan op reis naar jouw eigen schat! Wanneer je mee op reis wilt is het belangrijk dat je jouw dromen nooit op geeft en de tekens leert volgen! Alleen dan kun je onderweg volop genieten, veel over jezelf leren én je eigen schat ontdekken .

Inleiding

In 2002 las ik het boek “De alchemist” voor de eerste keer en ik wist “dit boek heeft zijn verhaal nog niet helemaal prijsgegeven”. Eén keer lezen is een goed begin, maar er is nog veel meer dat op me wacht om herkend te worden. Ik las het een tweede keer en maakte notities in mijn dagboek. Heel voorzichtig ging het verhaal open en ontdekte ik dat het niet alleen over Santiago ging, maar het was ook mijn verhaal. Ik was ook op zoek naar een schat, naar de liefde, naar mijn legende…ook ik wilde de tekens volgen… Ik beluisterde het verhaal dat meesterlijk is voorgelezen door Henk van Ulzen.

Jarenlang heb ik met heel veel passie een weekendcursus “Geef je dromen nooit op! Volg de tekens” gegeven rondom dit prachtige verhaal. Samen met anderen vormden we een karavaan van inspirerende schatzoekers. Met een open blik keken we al schrijvend en verwachtingsvol naar onze eigen dromen. We oefenden ons de tekens op ons pad te herkennen, die de richting aangaven naar onze schat.

“De schrijfkaravaan” is een schriftelijke cursus waar inmiddels een paar honderd mensen aan hebben deelgenomen.

Dit verhaal is nog steeds een grote favoriet van mij. Ik heb nu, ruim tien jaar later, het cursusmateriaal opnieuw vormgegeven, aangevuld en verbeterd. Het is verrijkt met visueel materiaal en heeft een andere indeling gekregen. De cursus duurt nu 8 weken. Het nodigt je uit om gedurende twee maanden gefocust aan de slag te gaan met jouw eigen dromen en verlangens, intuïtie en innerlijk weten. De schrijfkaravaan is geen boekbespreking, maar een inspirerende cursus, waar het boek de inspiratiebron voor is om vervolgens te kijken naar jouw persoonlijke zoektocht en hoe en wat je van de hoofdpersoon kunt leren.

Werkwijze

De Schrijfkaravaan bestaat uit 8 etappes. Het boek wordt als reisgids gebruikt en jouw dagboek is een trouwe reisgenoot. Ervaring met de werkwijze wordt vooraf niet verondersteld. Iedereen die van avontuur en schrijven, van dromen en tekens, van het luisteren naar de diepe wijsheid  houdt, kan deelnemen.

Iedere week lees je het gedeelte van het boek waar de opdrachten aan gekoppeld zijn.

Je bepaalt zelf hoe vaak en veel je wilt schrijven. Wel raad ik je aan om minimaal 3 keer per week te schrijven. Op deze manier geef jij jezelf gelegenheid om het verhaal van het boek én je eigen beelden en inspiratie helder tot je te laten spreken.

Er worden vele verschillende schrijftechnieken gebruikt. De speelse en creatieve werkvormen zorgen voor ontspanning, plezier en verrassingen, maar ook voor inzichten en een verruimd perspectief. Voor een duidelijke uitleg en achtergrondinformatie over de schrijftechnieken verwijs is in de opdrachten steeds naar pagina’s in mijn boek “Dagboek als spiegel – een handboek vol inspiratie”.

Kosten

 • Cursus materiaal = € 75,- inclusief 21% BTW
 • Je hebt ook een exemplaar van het boek “Dagboek als spiegel” nodig. Wanneer je nog geen exemplaar hebt, kun je dit met jouw inschrijving bestellen voor € 19,50.  Shodo betaalt voor jou de verzendkosten binnen Nederland (en krijgen de deelnemers in het buitenland deze zelfde korting verrekend op de verzendkosten).

Aanmelden

De Schrijfkaravaan maakt zich klaar om te vertrekken…

Inschrijven t/m 30 april 2020
Start 01 mei 2020
Eindigt  30 juni 2020

 

Klik hier. Inschrijven kan t/m 30 april!

Deelnemen

 • Al het cursusmateriaal bevindt zich in een afgeschermd deel op de website. Behalve de opdrachten, achtergrond informatie, visueel materiaal en een printvriendelijk pdf-bestand van alle opdrachten, is er ook een blog waar je met andere deelnemers ervaringen kunt uitwisselen.
 • Je ontvangt iedere week een bericht via e-mail met daarin een link naar de nieuwste cursusopdrachten op de website.
 • Heb je meer tijd nodig? Maak je geen zorgen. Alle opdrachten blijven 5 maanden lang op de website staan.
 • Er wordt door de deelnemers geen werk ingestuurd om door Christine/Shodo van commentaar en/of feedback te worden voorzien.

Klik en lees hoe een paar deelnemers deze tocht hebben ervaren.

 

Benodigdheden voor onderweg

 • Internetverbinding
 • Exemplaar van het boek “de Alchemist” van Paulo Coelho – iedere uitgave is goed.
 • Pen en dagboek
 • Exemplaar van mijn handboek “Dagboek als spiegel”
 • Oude tijdschriften waarin je kunt knippen, schaar en lijm
 • Adobe reader – de gratis software waarmee je de opdrachten kunt lezen en uitprinten.

Copyright

De Schrijfkaravaan is een idee van en ontwikkeld door Christine de Vries / Shodo en is alleen voor individueel gebruik. Het is niet toegestaan om kopieën van de Schrijfkaravaan in delen of als geheel te verspreiden of te gebruiken als cursusmateriaal. Na inschrijving geef jij als deelnemer aan hiermee akkoord te gaan.

5 reacties op “De Schrijfkaravaan

 1. karin

  ik heb de hele blog van de schrijfkaravaan gelezen, heb het wachtwoord, maar kan geen schtijfopdracht of suggestie vinden

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Karin,
   Je bent er bijna. Dit is het eerste bericht in de lijst met berichten dat het cursusmateriaal vormt van de Schrijfkaravaan. Als je even terug gaat, dan kom je weer in de lijst en kun je het volgende bericht dat er boven staat openen door er op te klikken. Zo herhaal je de stappen en lees jij jezelf als het ware omhoog.

   Via deze link kom je in de lijst met berichten: https://shodo.nl/blog/schrijfkaravaan/
   Wanneer het wachtwoord nodig is, wordt het automatisch aan je gevraagd.
   Ik hoor graag van je als je het zo probeert.

 2. henriette

  Als ik vroeger op vakantie/op reis ging, was ik al weken van te voren bezig met stapeltjes maken, inkopen doen, bang om iets te vergeten. In de loop der jaren heb ik geleerd om daar toch luchtiger mee om te gaan. Een vriendin zei: In Frankrijk hebben ze ook winkels hoor.
  Nu begin ik vaak de dag tevoren en neem mijn checklist door en dit bevalt me veel beter. leven in het nu.
  Vandaar dat ik vandaag 30 april pas deze mail lees.
  Heb zin in de reis die morgen begint. Ik ga me voorbereiden.
  Bon voyage.

 3. Els Warlam

  Ik heb mij weer ingeschreven voor deze karavaan, omdat ik op een fijne manier toch kan gaan reizen
  met mijn pen en in mijn verbeelding.
  Dank Christine voor weer een nieuwe inspiratie,
  Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *