Schrijflint (1)

Woorden zoek je niet, je schrijft ze!

Deze woordzoeker bevat een reeks trefwoorden die verwijzen naar de weg van het schrijven. Wanneer je er een aantal hebt gevonden, kies je er een of meer uit waar je over gaat schrijven. Luister vervolgens naar je pen en laat je verrassen!

 

 

 

De Woordzoeker
Schrijflint – oefening 1

 1. Print de woordzoeker uit.
 2. Zet de timer op 5 minuten en probeer nu zoveel mogelijk woorden in de woordzoeker aan te strepen.
 3. Schrijf de aangestreepte woorden over in een lijst in je dagboek. Hoeveel heb je er gevonden?
 4. Zet de timer op 7 minuten.
 5. Naar welk woord gaat jouw aandacht? Noteer dit boven aan de pagina van je dagboek.
 6. Schrijf  snel en achterelkaar over dit woord. Ga vooraf niet nadenken over wat je zou kunnen schrijven, maar ontdek tijdens het schrijven wat het bij je oproept, waar het je aan herinnert of aan doet denken. Luister naar je pen en volg de stroom woorden zonder iets te corrigeren.
 7. Stop zodra je de timer hoort.
 8. Lees tot slot jouw tekst hardop aan jezelf voor.
 9. Schrijf tot slot een korte reflectie op de hele oefening: woorden zoeken, kiezen, schrijven en aan jezelf voorlezen – hoe heb je het ervaren?

 

Meer lezen

In mijn handboek Dagboek als spiegel heb ik uitgebreid geschreven over sprinten als basis van mijn werkwijze. Je vindt het op pagina 51 t/m 53.

 

Ervaringen delen

Hoeveel woorden heb jij gevonden?
Over welk woord of woorden heb je geschreven?
Hoe heb je het ervaren?

8 reacties op “Schrijflint (1)

 1. Aly Voortman

  Blij met het schrijflint, het inspireert me de pen ter hand te nemen en biedt ondersteuning.
  Het neemt je bij de hand als het soms lastig is zelf op je plek te gaan zitten en de pen het werk te laten doen en jevergeet hoeveel het je oplevert als je met regelmaat schrijft. Dank dus voor de aangereikte oefeningen. Net de eerste gedaan omdat ik nu pas zag dat je er mee gestart was.

  Hartelijke groet
  Aly

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Aly, fijn dat je bij het schrijflint aanhaakt. Steeds meer mensen ontdekken het doordat anderen hen er over vertellen of hen een link doorsturen. Anderen vinden het bij toeval op de website, wanneer ze rondkijken wat er zoal te vinden is. Mijn streven is om iedere week op vrijdagochtend een nieuwe oefening te plaatsen en zo mensen te inspireren tot schrijven.

 2. Linda

  Hey Christine, wat leuk zeg deze woordzoeker, wat een inspiratie geeft hij! Ik heb 19 woorden gevonden en heb er mijn gewaarwording rond geschreven! Ik wil het graag delen, maar ik ga de woorden niet aanduiden, het zoekproces op zich is ook leuk om te doen, niet?
  ” Het begon allemaal met een vraagteken, toen ik enkele jaren geleden ja zegde op een uitnodiging van een vriendin. Ik wist al heel lang dat ik hou van dagboekschrijven, dat was voor mij gekend. Ik schrijf om in alle eerlijkheid te luisteren naar mijn innerlijke stem, om zo dichterbij mijn gevoel te komen. Het vraagteken waar ik mee zat ging over ; of creatief schrijven iets voor mij zou zijn?” het werd een ware ontdekkingsreis, een reis naar innerlijk pelgrimeren, de vele handgeschreven kilometers die me steeds meer verwonderde. Wie had er nu zo’n reis bedacht dat door al die leuke opdrachten ik meer en meer tot zelfreflectie kwam. Hoe meer ik mijn pen liet spreken, hoe meer schrijfinspiratie er kwam. Hierdoor is het vraagteken in een uitroepteken verandert en zeg ik volmondig JA tegen creatief schrijven. Het verwondert me meer en meer!”
  Dank je wel Christine voor je inspiratie en je leuke tips! groetjes Linda

 3. Jacqueline

  Hoi Christine,
  ik heb je puzzel gemaakt, heb 20 woorden gevonden en heb gekozen voor het woord verwondering, ik begon met het wonder van de vrijheid en gek genoeg werd het verhaal heel persoonlijk, dat vond ik juist zo grappig. Ik vond het erg leuk om te doen, sterker nog, ik ga elke dag één van de 20 woorden gebruiken om te schrijven. Dus van mij mogen er meer van deze puzzels komen. groetjes Jacqueline

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Jacqueline, wat een mooi voornemen, iedere dag één woord kiezen en dan jezelf laten verrassen door wat er uit jouw pen komt!

 4. Anne

  Ik heb 32 woorden gevonden.
  Het was verrasend hoe sommige woorden mij het gevoel gaven van hier wil ik over schrijven

  Een woord was wat me het meest aan spreekt, het woord Nodig daar heb ik over geschreven.
  Door het te schrijven over wat ik nodig had kwamen de antwoorden voelde mijn angst,eerlijk kon ik zijn.
  Het is een moeilijk thema voor mij ,door met schrijven bezig te zijn kan er meer ruimte komen om er minder angstig voor te zijn.

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Wow Anne, dat zijn er meer dan ik er ingestopt heb!
   Mooi om te lezen hoe het schrijven over wat je nodig hebt, direct ruimte schept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *