Schrijflint (2)

Mijn dagboek

Het is heerlijk om te weten dat ik overal en altijd kan schrijven en echt niet hoef te wachten op inspiratie of een plan. Het enige dat ik nodig heb is pen en papier. Met een klein begin in de vorm van een paar woorden of van een beeld, kan ik van start. Ik hoef vooraf niet te weten wat ik ga schrijven en dat maakt schrijven tot een avontuur!

Dagboekschrijven kan zo veel meer zijn dan de vermelding van de datum en de feiten. Een dagboek is voor mij een bewaarplek van herinneringen, een bibliotheek van kennis, verhalen en archieven, een werkkamer waar ik alleen kan zijn en mijn gedachten, gevoelens en gebeurtenissen kan onderzoeken, een veilige plek waar ik op adem kan komen en waar ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn.

 

Wat betekent een dagboek voor jou?
Schrijflint – oefening 2

 

Startronde

  1. Schrijf een woordgedicht n.a.v. het woord ‘Dagboek’. Dit doe je door aan de linker zijde van het papier het woord ‘Dagboek’ van boven naar beneden te schrijven, zodat iedere letter op een nieuwe regel staat.
  2. Vul nu de letters een voor een aan met een enkel woord of korte zin als antwoord op de volgende vraag: “Als ik het woord ‘dagboek’ lees, waar denk ik dan aan of wat voel ik daarbij?”
  3. Probeer vlot antwoord te geven zonder echt te gaan zoeken. Alles kan en mag, zolang de gegeven beginletter van het woord wordt gebruikt. En weet je het niet? Sla die beginletter over en ga direct verder. Je kunt altijd nog een keer terugkeren en kijken of je het nu wel weet. Zo niet, dan laat je die letter open. Dagboekschrijven gaat niet over perfectie, maar over verkennen en erkennen van wat je ervaart.
  4. Lees het woordgedicht met aandacht en hardop aan jezelf voor.
  5. Onderstreep na het lezen een enkel woord of korte zin in het woordgedicht waar je jouw aandacht naar toe gaat.Je kunt het hier bij laten én er is meer mogelijk…

Vervolgronde

Je kunt alle bovenstaande stappen nog een keer herhalen – maar nu met het onderstreepte woord in je gedicht als onderwerp en focus. Schrijf dit van boven naar beneden en schrijf achter iedere letter aanvullingen die dieper ingaan op dat woord.

Wanneer je deze stappen volgt,
kijk je dieper en zie je meer!

Meer lezen

In mijn handboek Dagboek als spiegel heb ik uitgebreid geschreven over deze schrijftechniek. Je vindt het op pagina 104 t/m 106.

Ervaringen delen

Welke woorden heb je onderstreept in jouw woordgedicht over ‘Dagboek’?
Heb je nog een tweede of derde woordgedicht gemaakt? Zo ja, waar ging dat over?
Hoe heb je dit ervaren?

2 reacties op “Schrijflint (2)

  1. Jacqueline

    Hoi Christine, ik ben begonnen met dagboek, daarna kwam inspiratie en uiteindelijk fantasie en dat was ook weer leuk om te doen, groetjes jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *