Schrijfoefening december 2023

‘Wat is de beste manier om gelukkig te zijn?’

‘Vriendelijk zijn’, zei het paard.

Inleiding

Deze afbeelding is gemaakt door Charlie Mackey, de tekenaar en schrijver van het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. De tekeningen en teksten in het boek blijven me inspireren. Ik word er door ontroerd en blij tegelijkertijd, hoopvol en bemoedigd en aangespoord om op een speelse manier stil te staan bij grote diepe levensvragen.

Vandaag nodig ik je uit om vandaag stil te staan bij deze grote vraag:
Wat is de beste manier om gelukkig te zijn?

Ik geloof oprecht dat alle mensen op zoek zijn naar een antwoord op deze vraag. En dit zoeken verbindt ons met elkaar, ons verlangen naar geluk, naar blijdschap, naar vervulling, naar liefde, naar…
We kunnen verschillen in de manier waarop we antwoord geven op deze vraag en hoe we vorm geven aan onze zoektocht naar geluk, maar in ons wezen delen we dit zelfde verlangen.

 

Oefening

Denk vooraf niet te veel na, maar ontdek tijdens het schrijven wat er in jou hierdoor wakker wordt. Als jouw pen hapert kun je heel eenvoudig het laatst geschreven woord nog een paar keer opschrijven…zo houd je pen in beweging en ontdek je moeiteloos een nieuwe gedachte of associatie.

Pak je pen, dagboek en probeer het maar eens met deze oefening:

Deze oefening bestaat uit twee delen, die je op een dag kunt doen, maar ook heel geschikt is om het over een paar dagen te verdelen.

Deel 1 = ongeveer 30 minuten
Deel 2 = ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de duur van de pauze die je inlast.

Deel 1

 1. Zet de timer op 5 minuten
 2. Schrijf de vraag over en geef antwoord in de vorm van een lange lijst met antwoorden. Probeer zo snel mogelijk jouw antwoorden op te schrijven. Dit hoeven geen mooie lange zinnen te zijn, want je bent nu echt alleen aan het verzamelen. Schrijf zo snel als je kunt. Komt hetzelfde antwoord nog een keer bij je op, noteer het gewoon opnieuw.
 3. Lees de lijst met antwoorden hardop aan jezelf voor. Onderstreep enkele antwoorden waarbij je innerlijk de meeste beweging ervaart tijdens het hardop lezen. De keuze maak je niet met je hoofd, maar je voelt met je hele lijf en je neemt waar, zonder oordeel of uitleg.
 4. Maak nu een keuze uit de aangestreepte antwoorden
 5. Je gaat zo dadelijk een brief schrijven aan een jong kind en je kunt kiezen tot wie je jouw brief richt:
  • een klein kind
  • jouw eigen kleinkind
  • jouw innerlijk kind
 6. Noteer aan wie je de brief gaat schrijven en het gekozen antwoord op de  boven aan de pagina van je dagboek.
 7. Zet de timer op 10 of 15 minuten en blijf doorschrijven tot je de timer hoort.
 8. Schrijf een persoonlijke brief en beschrijf hierin waarom dit antwoord voor jou zo belangrijk is en waarom je het met hem of haar wilt delen. Wees open en eerlijk en beschrijf hierin ook hoe je hierin wel en soms ook niet in bent geslaagd.
 9. Laat je brief even rusten, lees het nog niet terug. Je het de brief als het ware op de post gedaan.

Deel 2

 1. Pauze: Schenk jezelf een kopje thee of koffie in of ga een wandeling maken.
 2. Lees daarna de brief hardop en stel je voor dat jij nu het kind bent, dat deze brief ontvangt.
 3. Blijf na het lezen een paar minuten rustig zitten, zonder iets te doen of te willen. Je hoeft alleen maar even te voelen hoe de brief bij je binnenkomt en waar het raakt, beweegt of in je landt.
 4. Als je de inhoud van deze brief zou samenvatten in een of twee woorden, net zoals het paard heeft gedaan, welke woord(en) zijn dat dan?
 5. Schrijf er tot slot een elfje over

Een elfje is een klein gedichtje dat slechts uit 11 woorden en 5 regels bestaat. Je mag woorden herhalen of het elfje opbouwen met losse trefwoorden. Alles past erin, zolang jij je aan de structuur houdt.

1 woord
2 woord woord
3 woord woord woord
4 woord woord woord woord
1 woord

 


Op dit moment werk ik aan een hele nieuwe schriftelijke cursus over het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. In deze nieuwe schriftelijke schrijfcursus laten we ons inspireren door het prachtige boek van Charlie Mackey.
Alle abonnees van mijn gratis SchrijfWijzer ontvangen automatisch een mooie kortingscode. Abonneren kun je heel eenvoudig via deze link: https://shodo.nl/nieuwsbrief/
Meer informatie over de nieuwe cursus vind je op mijn website: https://shodo.nl/nieuwe-schrijfcursus-is-in-aantocht/

 


Inspiratieblog Archief 2023

Iedere donderdag verschijnt op het blog van Shodo een bericht vol inspiratie en informatie over de weg van het schrijven. Hieronder vind je de lijst met de berichten die eerder zijn verschenen.


 

#12dagencreatief

Deze schrijfoefening had ik speciaal gemaakt voor het mooie project 12dagencreatief. Pas toen ik al mijn 12 creatieve schrijfoefeningen klaar had om te versturen naar Loes Vork, de initiatiefneemster en organisator, bleek dat ik een oefening teveel had gemaakt. Welke moest ik er nu uithalen?  Het was een moeilijke keuze, want alle oefeningen zijn uniek in opbouw en werkwijze en het liefste wilde ik ze allemaal behouden.

Ben jij ook benieuwd naar die andere twaalf oefeningen?

Geef je dan op via deze link, dan krijg je niet alleen mijn twaalf schrijfoefeningen, maar ook van zeven andere creatieve vrouwen hun inspiratie in de bus. Dit mooie project is ons geschenk aan jou en daarom helemaal gratis!

Startdatum is 24 december 2023, maar wees gerust – je kunt het zien als een creatief buffet waar je van kunt nemen wat je wilt en waar je uiteindelijk nog een heel jaar van kunt genieten. Let op: het is wel belangrijk dat jij je vóór de startdatum aanmeldt!

Als jij je aanmeld, zou je dan eens willen kijken of er iemand is met wie je deze uitnodiging #12dagencreatief wilt delen? Als we dit allemaal doen, maken we er samen een grandioos mooi creatief en verbindend project van. We zijn je allemaal dankbaar!

3 reacties op “Schrijfoefening december 2023

 1. Anne Vos

  Ze komen net op tijd nu ik al een paar dagen zoek naar een goede oplossing .
  Ontroerd raakte ik
  dit net nu te ontvangen
  Vol verwachting ga ik er mee aan de slag.
  Het geeft me vertrouwen dat alles op het juiste moment gebeurd .
  Liefs Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *