Schrijfoefening november 2023

Citaat als inspiratiebron

Ik vind het heerlijk om met mooie woorden en zinnen van anderen te beginnen en dan al schrijvende te ontdekken wat er in mij wordt aangeraakt. Etty Hillesum is voor mijn al decennialang een grote inspiratiebron.

 

Inleiding

Besluit vooraf hoelang of hoeveel je gaat schrijven. Kies spontaan voor 10 minuten schrijftijd of  voor één pagina in je dagboek. Denk vooraf niet over de tekst na, maar ontdek tijdens het schrijven wat er in jou hierdoor wakker wordt. Als jouw pen hapert kun je heel eenvoudig het citaat nog een keer opschrijven…en houd je pen in beweging.

 

Oefening

Pak je pen, dagboek en probeer het maar eens met het volgende citaat:

Vanmorgen hingen er een paar sterren
als glanzende vruchten in de zwarte naakte takken
van de boom voor mijn venster.

 • Etty Hillesum, 20 december 1941
 1. Schrijf het bovenstaande citaat over en blijf dan doorschrijven gedurende de 10 minuten of tot je een hele pagina hebt volgeschreven.
 2. Lees de tekst hardop aan jezelf voor. Onderstreep enkele woorden die je raken.
 3. Noteer die woorden en schrijf vervolgens nog een keer dezelfde hoeveelheid tekst/tijd, maar nu ga je dieper in op jouw eigen worden. Blijf doorschrijven…
 4. Lees jouw tweede tekst hardop aan jezelf voor.
 5. Schrijf tot slot een elfje over de kern van jouw tekst:

Een elfje is een klein gedichtje dat slechts uit 11 woorden en 5 regels bestaat. Je mag woorden herhalen of het elfje opbouwen met losse trefwoorden. Alles past erin, zolang jij je aan de structuur houdt.

1 woord
2 woord woord
3 woord woord woord
4 woord woord woord woord
1 woord

 


 

#12dagencreatief

Deze schrijfoefening had ik speciaal gemaakt voor het mooie project 12dagencreatief. Pas toen ik al mijn 12 creatieve schrijfoefeningen klaar had om te versturen naar Loes Vork, de initiatiefneemster en organisator, bleek dat ik een oefening teveel had gemaakt. Welke moest ik er nu uithalen?  Het was een moeilijke keuze, want alle oefeningen zijn uniek in opbouw en werkwijze en het liefste wilde ik ze allemaal behouden.

Ben jij ook benieuwd naar die andere twaalf oefeningen?

Geef je dan op via deze link, dan krijg je niet alleen mijn twaalf schrijfoefeningen, maar ook van zeven andere creatieve vrouwen hun inspiratie in de bus. Dit mooie project is ons geschenk aan jou en daarom helemaal gratis!

Startdatum is 24 december 2023, maar wees gerust – je kunt het zien als een creatief buffet waar je van kunt nemen wat je wilt en waar je uiteindelijk nog een heel jaar van kunt genieten. Let op: het is wel belangrijk dat jij je vóór de startdatum aanmeldt!

Als jij je aanmeld, zou je dan eens willen kijken of er iemand is met wie je deze uitnodiging #12dagencreatief wilt delen? Als we dit allemaal doen, maken we er samen een grandioos mooi creatief en verbindend project van. We zijn je allemaal dankbaar!

 


Inspiratieblog Archief 2023

Iedere donderdag verschijnt op het blog van Shodo een bericht vol inspiratie en informatie over de weg van het schrijven. Hieronder vind je de lijst met de berichten die eerder zijn verschenen.

5 reacties op “Schrijfoefening november 2023

 1. Lin Bertels

  Creativiteit
  als een
  heerlijk buffet, het
  smaakt allemaal naar NOG
  zielsvervullend

  Hey Christine, ik dacht eerst niet mee te doen, omdat ik dan net geopereerd zal zijn, MAAR… de buffetvorm spreekt me enorm aan. Ik hoef niet alle opdrachten te doen, maar wel degene die mij het “beste smaken”. Ik geef de link door. Dank je wel voor het aanbod, om naar uit te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *