Schrijfretraite in eigen huis

Over een paar dagen begint mijn
5-daagse stille schrijfretraite.

 

Al maanden bewaak ik deze midweek als een kostbaar goed. Vijf hele dagen zonder verplichtingen, afleiding of dingende zaken. En toch moet ik alert blijven, want even gezellig koffie drinken met een vriendin of wandelen met mijn zus lijkt me ook zo fijn en een afspraak is zo gemaakt. Daarom heb ik een paar maanden geleden deze dagen in mijn agenda gereserveerd door het woord “schrijfretraite” er met grote kleurrijke letters in te schrijven. Nog een paar dagen en dan is het zover. Ik denk na over wat ik op deze vijf dagen graag wil doen en ervaren en hoe ik deze retraite in mijn eigen huis kan vormgeven. Hoe kan ik dat beter doen dan mijmerend in mijn dagboek er over te schrijven?

 

Werken in het klooster

Voor mijn eerste retraite ging ik naar het Benedictijnse Lioba klooster bij mij in de buurt. De plek was me vertrouwd, want jaren eerder werkte ik er als verpleegkundige. Terwijl ik een aantal  oudere zieken zusters verpleegde kreeg ik een uniek beeld van het leven achter de kloostermuur. Ik maakte kennis met gebruiken, rituelen en het leven in een gemeenschap van vrouwen die gekozen hadden voor een toegewijd leven. Die ervaring was voor mij op een bijzondere manier thuiskomen.
In de Benedictijnse traditie is de dag geordend rondom het getijdengebed. Zeven keer per dag komen de zusters naar de kerk om te bidden. Dit ritme geeft structuur aan de dag en zorgt er voor dat, ondanks alle drukke bezigheden, de aandacht steeds opnieuw wordt teruggeleid naar de kern  van hun leven, naar God.
Sinds 2001 is het klooster opnieuw een belangrijke werkplek voor me. Ik houd van de sfeer, de stilte, de eenvoud, de bezinnende houding, de rituelen en gebruiken. Dit alles inspireert me en nodigt me uit om mijn aandacht naar binnen te keren, naar de Bron van Leven en Liefde. Schrijvend hierbij stilstaan is inmiddels een levensbehoefte geworden. Ik kom heel graag met groepen naar het klooster, maar zo af en toe heb ik zelf behoefte aan stille tijd, aan een paar dagen op mezelf zijn en met mezelf zijn.

 

Schrijfretraite in eigen huis

De komende dagen is echt een experiment, want ik ga nu niet naar het klooster waar zeven keer per dag de bel wordt geluid om te komen bidden, waar ik als gast een plek heb ik de kerk en een kleine eenvoudige kamer met alleen het hoogst nodige. Nee, ik heb besloten om deze schrijfretraite alleen én thuis vorm te geven tussen alle verleidingen en afleiding in.

 

Mijn dagorde

Ik heb net een dagorde opgesteld, die hopelijk voor balans in de dag zorgt tussen schrijven, mediteren, wandelen en lezen.
De retraite dag begint direct na het ontbijt, zodra Harrie naar zijn werk is en ik de stilte verwelkom.

 

 • 08:00-08:30 uur meditatie
 • 08:30-10:00 uur schrijven
 • 10:00-10:15 uur koffiepauze
 • 10:15-11:15 uur schrijven
 • 11:15-13:00 uur wandelen in de duinen
 • 13:00-13:30 uur lunch
 • 13:30-14:00 uur lezen
 • 14:00-15:00 uur schrijven
 • 15:00-15:15 uur theepauze
 • 15:15-16:00 uur lezen
 • 16:00-16:30 uur mediteren
 • 16:30-17:00 uur wandelen dichtbij huis
 • 17:00-17:15 uur reflectief schrijven over deze dag

 

Het vervolg

De komende week zal ik het gaan ervaren. Na de retraite zal ik hier op het blog verslag doen van mijn ervaringen. Misschien zitten er dan enkele tips bij voor wanneer jij thuis op retraite wilt.

6 reacties op “Schrijfretraite in eigen huis

 1. Christine de Vries

   

  Dag Christine, 
   
  Af en toe lees ik jouw blog of andere inspiratie op jouw website. De thuisretraite zat in mijn achterhoofd toen ik besloot deze week, herfstvakantie, niet weg te gaan maar juist thuis te blijven, bij mezelf. Ik ben er vandaag mee begonnen en dank je dat je alles zo genereus deelt met ons, 
   
  hartelijke groet, Trudy
   
 2. Linda Bertels

  Hé Christine, ik ben echt heel benieuwd om te lezen hoe het is geweest, was het moeilijk om je aan de dagorde te houden, of was er alsnog teveel afleiding? Ik vind het fantastisch dat je het toch gedaan hebt! Ik droom al zo lang van een stille plek in huis, waar ik me geregeld kan terugtrekken om tot schrijven te komen! en bij mij gaat het dan nog om een beetje tijd te hebben per dag. Zo een ganse week, niet makkelijk, denk ik! Ik ben benieuwd dus naar je verhaal, groetjes

 3. Anja

  wat inspirerend, Christine!

  Ik wil ook al een tijd een dergelijke retraite gaan doen. Nu is het nog aantrekkelijker geworden.

  Ik wens je veel rust, stilte en bezinning!

  Anja

 4. Hester

  Een prachtig idee. Thuis lijkt me moeilijker dan in een klooster. Het komt meer op discipline van je zelf aan. Het gaat je vast lukken en ik wens je een heerlijke schrijfweek.

   

 5. anneke schollaert

  Uit mijn "kloostertijd"weet ik dat het ook goed is om rusttijd in te plannen bv na het middageten. Anders ben je nog steeds doende.

  Ik wens je een stille en voedende retraite Christine ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *