Schrijven als een spirituele oefening – een korte workshop

Op 10 november 2020 verzorg ik de tweede bijeenkomst (van de vier) met als thema ‘Schrijven als een spirituele oefening’.
Het is een prachtig initiatief en ik ben blij een bijdrage te kunnen leveren.

 

Spirituele oefeningen

Een spirituele oefening is een oefening die je helpt
je te verbinden met God, de Bron van alle leven.
Veel kerkelijke gebruiken kan je zien als spirituele oefeningen:
bidden, zondagsrust houden, zingen, je laten dopen of vormen.
Maar wat dacht je van Flamenco of schrijven als spirituele oefening?
Heb je al eens gebeden met een icoon of  je geoefend in dankbaarheid
om je verbondenheid met God te verdiepen?

Word je nieuwsgierig naar hoe dat dan werkt?
Volg dan deze serie Zoom-sessies. Hieronder stellen de begeleiders zich voor.

3-11-2020: Hedwig Mensink:  Flamenco als spirituele oefening
‘Een knieoperatie op mijn twintigste maakte een einde aan mijn jarenlange balletlessen. Het werd een echt rouwproces, dansen was in mijn lijf gaan zitten en was mijn taal was geworden. Inmiddels studeerde ik theologie aan de universiteit. Een uitnodiging van een vriend om mee te gaan naar een flamenco-voorstelling betekende een ommekeer. Op die avond raakten de dansen en de klankkleur van de zang mij tot diep in mijn ziel. Hier moest ik meer van weten! Met flamenco in al haar facetten, ging er een wereld open van spiritualiteit en bezieling, die uiteindelijk mijn spiritualiteit is geworden.’
Hedwig werkt als pastor in de parochie H. Drie-eenheid en als leerkracht godsdienst op basisscholen. Daarnaast is zij beeldend kunstenaar in opleiding.

10-11-2020: Christine de Vries: schrijven als spirituele oefening
‘Het gaat hier niet om “goed” of “mooi” te leren schrijven, maar om met volle aandacht in het hier en nu te zijn. Al schrijvend kijken we in een spiegel naar onze gedachten, gevoelens en ervaringen. We staan stil bij waar we worden aangeraakt en waar we worden afgeleid. Schrijven wordt op deze manier een vorm van kijken met ons hart. Hierdoor ontstaat er in ons een grotere innerlijke ruimte waarin stilte en verwondering zich aandienen als onze metgezel.  Pas dan kunnen we verwoorden wat in ons leeft én gehoord wil worden. Ik bied verschillende schrijfoefeningen en werkvormen aan. Leg pen en papier vast klaar!’

Christine de Vries (1963) geeft sinds 1993 cursussen dagboekschrijven die zij zelf heeft ontwikkeld. Ze heeft inmiddels negen boeken over ‘de weg van het schrijven’ geschreven. Meer info: www.shodo.nl

24 -11-2020: Jan en Annemarie Verschoor: dankbaar leven als spirituele oefening.
‘Wij zijn oud-docenten, sinds 2015 actief in een internationaal netwerk dat in het begin van deze eeuw ontstaan is in de VS vanuit de website ‘A Network for Grateful Living’.
We willen graag vertellen hoe we hiermee in aanraking zijn gekomen; hoe dit netwerk is ontstaan, geïnspireerd door het gedachtengoed van de Oostenrijks-Amerikaanse benedictijner monnik David Steindl – Rast. Ook willen we een oefening in dankbaarheid proberen.
Voor br. David is dankbaarheid de kern van een spirituele levenswijze. Het is een levenshouding waar je bewust voor kunt kiezen en die je kunt oefenen. Dankbaar leven is  niet gebonden aan een bepaalde taal, cultuur of levensbeschouwing. Ieder mens kan ervaren hoe dankbaarheid je gelukkiger maakt.’

1–12-2020: Paul Brenninkmeijer: bidden met iconen als spirituele oefening
‘Ik ben emeritus priester en schilder zelf iconen. Iconen kunnen helpen om de geloofsbeleving te verdiepen. Kijken naar een icoon wordt dan ”bidden met de ogen open”. We gaan in op de icoon van kerstmis met zijn vele figuren.  De kijker zal een keuze maken: met welk van deze figuren identificeer ik mijzelf? Welke vragen, welke beleving of ontroering voel ik hierbij? Tenslotte: welke boodschap geeft deze icoon aan mij? Wat betekent dit in mijn leven?

Hoe kan u meedoen?
U kunt zich opgeven via vorming@3eenheidparochie.nl., t.a.v. Leontien de Leeuw. Geef duidelijk aan welke bijeenkomst(en) u wilt volgen.
U ontvangt van ons kort voor de bijeenkomst een link om in te loggen. Om dat te kunnen moet u de app Zoom installeren. Er is hulp beschikbaar om u daar (op afstand) mee te helpen.

De Zoomsessies duren van 19-20 uur op de aangegeven dagen.

U kunt zich opgeven tot 24 uur voor aanvang!

Een reactie op “Schrijven als een spirituele oefening – een korte workshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *